Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Michael Haltzel iz Centra za transatlantske odnose:

Srbija nije presudna za napredovanje zemalja Zapadnog Balkana prema EU

ratko mladic
arhiva vl
26.02.2010.
u 12:32

Haltzel smatra da bi odličan prvi korak prema ukupnom poboljšanju odnosa Srbije i SAD-a bilo uhićenje i izručenje haaškog bjegunaca Ratka Mladića za kojeg je on uveren da je u "domašaju" vlasti u Beogradu.

BEOGRAD - Michael Haltzel iz Centra za transatlantske odnose u Washingtonu ocijenio je u povodu posjeta srbijanskog šefa diplomacije Vuka Jeremića Americi da je, u cjelini gledano, poboljšanje američko-srbijanskih odnosa "moguće," ali da po pitanju nezavisnosti Kosova "nema prostora za kompromis", javlja agencija Tanjug.

Haltzel smatra da bi odličan prvi korak prema ukupnom poboljšanju odnosa Srbije i SAD-a bilo uhićenje i izručenje haaškog bjegunaca Ratka Mladića za kojeg je Haltzel uvjeren da je u "domašaju" vlasti u Beogradu, a kada je riječ o Kosovu, on je podsjetio da su SAD i još 61 zemlja priznali nezavisnost Kosova i "to neće promijeniti".

- Ne znam kakva će biti ocjena Međunarodnog suda pravde, ali bi me jako iznenadilo kada bi se vratili na početak i ponovno počeli pregovore o statusu Kosova - rekao je Haltzel dodajući kako je Srbija važna, ali ne i presudna za napredak država Zapadnog Balkana u napredovanju prema EU.

- Srbija je najvažnija zemlja na Zapadnom Balkanu, ali to ne znači da druge zemlje u regiji moraju biti vezane uz nju toliko da ne mogu napredovati bez nje - ocijenio je Haltzel. Govoreći o odnosima sa SAD-om, ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić podsjetio je da postoji neslaganje po pitanju Kosova, ali istaknuo je da je prošle godine došlo do "resetiranja bilateralnih odnosa" između Beograda i Washingtona. Jeremić je ponovio da Kosovo ostaje otvoreno pitanje i da proglašena nezavisnost Kosova za Srbiju nije održiva.

Komentara 111

OB
-obrisani-
19:12 26.02.2010.

M@gic Kaj te boli k..........Ti i ovako zivis u Subotici? Isti komentar za par godina VOJVODINA-KOSOVO j\'el tako prijatel??????????????????????????????

OB
-obrisani-
19:15 26.02.2010.

M@gic Nisi normalan!!!!! U Evropu hoces! U NATO Savez neces nemoze to tako!!!! Ako odete u NATO Rusija priznaje Kosovo i sta onda????????????????

Avatar ljutatrava
ljutatrava
12:58 26.02.2010.

..pa pa Kosovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije