Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razlike u broju birača

Ustavni stručnjaci o manjem broju birača i izbornim jedinicama: 'Lako se može dogoditi prijevara'

02.02.2022.
u 14:27

Popis stanovništva koji je razotrkio znatno manji broj birača i shodno tome potrebu za izradom novih izbornih jedinica komentiraju ustavni stručnjaci Branko Smerdel, Mato Palić i Ivan Grdešić te demograf Stjepan Šterc.

Komentara 31

KI
kiselovrhnje
14:38 02.02.2022.

Zar nebi bilo logicno, ako smo izgubili 10% stanovnistva, da se i broj zastupnika smanji za isti postotak?

CO
cocu
14:31 02.02.2022.

ovo sad je jako velika prijevara, kao prvo svaki zastupnik bi u sabor morao ući sa istim brojem glasova

Avatar nekakav
nekakav
14:43 02.02.2022.

jedna izborna jedinica bi bila oslobođenje države od parazita, folklora. mi smo u rangu milana, jednog grada u italiji. par puta ekonomski slabiji, ali brojčano tu negdje. i sad bi mi trebali i dalje imati 20 izbornih jedinica..? radi čega? da neki lokalno jači igrači uđu u sabor, i onda ucjenjuju ekipu koja bi mogla formirati vlast? i što imamo? folklor od kojeg je već pola države pobjeglo. da, trebamo 1 izbornu jedinicu, ukinuti sve beneficije manjinama, tj. nema više manjinske liste, sva manjinska prava se mogu konzumirati kroz jedan sustav, neke povlastice u vidu sigurnog mjesta u saboru su relikt nekih davnih vremena. dal francuzi, austrijanci, nijemci, imaju manjinske liste? dal trebaju? nikako. dići izborni prag na 7%, i imate u saboru 2-3, ponekad 4 stranke, sigurnu vlast koja onda može napraviti i malo veće reforme. ovako su svi osuđeni na desetak manjinaca i lokalnih šerifa koji onda koče državu. više od 70 zastupnika ne trebamo. 3.5 mil birača, to je 50.000 birača za 1 mjesto. ako je izlaznost mala, mali nek bude i sabor. 50% izlaznosti, eto vam 40 sabornjaka. pa da vidite što bi onda radili, popeli bi se na mjesec!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?