Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova detonacija

Sjeverna Koreja izazvala potres 
i uzbunila svijet

sjeverna koreja,portal,kim jong-un (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
12.02.2013.
u 07:06

Pyongyang tvrdi da je bomba smanjene veličine, što bi bio korak prema izradi nuklearne bojeve glave za dalekometne projektile

Iako su oči svijeta uprte u spor Kine i Japana, Sjeverna Koreja pokazala je danas samo jednim pritiskom dugmeta da je ona ipak i dalje najveći sigurnosni rizik istočne Azije. Režim u Pyongyangu detonirao je treći put u posljednjih sedam godina svoju nuklearnu bombu provodeći testiranje na podzemnom poligonu oko 350 kilometara sjeveroistočno od glavnoga sjevernokorejskoga grada. Eksplozija je izazvala i potres magnitude 5,1 koji su zabilježile seizmografske postaje diljem regije.

– Sjeverna Koreja detonirala je napravu relativno male jačine. Prema prvim procjenama radi se o bombi od 6 do 7 kilotona, što je trećina snage bombe bačene na Hiroshimu.

Tvrdili da neće

Trenutačno se nagađa je li riječ o nuklearnoj bombi od plutonija, kakve je Pyongyang već koristio, ili joj je baza bila uran, što bi bila velika novost. Potvrdi li se da je u pitanju uran, to bi značilo da je režim u Pyongyangu usporedo razvijao dva nuklearna programa, onaj zasnovan na plutoniju, ali i onaj koji se temelji na uranu, kaže vojni analitičar portala obris.org Igor Tabak.

Eksploziju je samo nekoliko sati nakon detonacije priznala i Sjeverna Koreja, iako je posljednjih dana tvrdila da ne priprema nikakve nuklearne pokuse. Ustvrdila je ujedno i da je uspjela minijaturizirati nuklearnu bombu, što je korak bliže prema mogućnosti da svoje dalekometne balističke projektile opremi nuklearnim bojevim glavama. Znajući da je prije nekoliko tjedana lansirala raketu u Zemljinu orbitu, to bi značilo da će uskoro imati mogućnost nuklearnim projektilima gađati svaku točku na planetu, uključujući i SAD. Ipak, propaganda je jedno, a realnost nešto sasvim drugo.

Sredstvo pritiska

– Od raketa s nuklearnim glavama Sjeverna Koreja još je jako daleko i bitna su u tome najmanje tri pitanja. Prije svega, pitanje je je li doista uspjela minijaturizirati nuklearnu bombu. Drugo, pitanje je bi li njezina bomba mogla podnijeti stres lansiranja, pri kojemu na projektil djeluju velike sile i temperature. I treće, Sjeverna Koreja nije nikada dokazala da ima mogućnost vođenja svojih projektila. Jedno je ispaliti raketu u orbitu, a potpuno je druga stvar precizno je usmjeriti na neku točku na zemaljskoj kugli – kaže Tabak.

Sigurno je da će Sjeverna Koreja, i pod cijenu dodatnog pojačanja sankcija, tu eksploziju iskoristiti kao adut u svojim političkim igrama.

– Nuklearne bombe za Pyongyang nisu ništa novo. To je dio njegove igre sa svijetom i sredstvo pritiska na svijet. Kim Jong-un očito ide stopama svoga oca – kaže Tabak.

>> VIDEO Sj. Koreja objavila snimku na kojoj razaraju američki grad

Ključne riječi

Komentara 12

IM
Immanuell
16:38 12.02.2013.

Eto, "dragi vođa" je zadovoljan. Sad će znanstvenici dobiti slobodno dva tjedna za godišnji i kolajnu na grudi. Horor, koliko mi je drago što netko ima muda prkositi, toliko mi je muka što vidim da su ta muda iz malo skrenute pameti. Tko kaže da "dragi vođa" u nadahnuću neće zbilja narediti udar negdje u okolini?!

pčelicamaja
07:40 12.02.2013.

Izrael također krši rezoluciju o neširenju A oružja pa ga nitko ne pita za red. Od kud njemu više od 200 takvih naprava? I zašto se ni jednom nije sastalo VS kad je on u pitanju ?

OB
-obrisani-
13:02 12.02.2013.

ne podrzavam rezim u severnoj koreji, ali nazalost danas je posedovanje nuklearne bombe jedina sansa za samostalnu unutrasnju politiku neke zemlje evo jedan kuriozitet- sfrj je 80-ih imala planove da proizvede prvu nuklearnu bombu 2000 godine. Skoro sam za too saznao, interesantno u svakom slucaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije