Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PROSVJEDI

Seljaci traktorima blokirali ceste, Čobanković ne shvaća zašto

prosvjed požega (1)
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/13
07.03.2011.
u 10:29

"Mijenjam traktor za mjesto čistačice na Markovu trgu" jedan je od natpisa seljaka iz Varaždinske županije

U prosvjed seljaka uključili su se i oni s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Oko 15.30 sati s desetak traktora blokirana je, naime, državna cestu između Garešnice i Kutine u mjestu Rogoža. Organizator prosvjeda je udruga Nezavisnih hrvatskih seljaka, a njezin predsjednik Mato Mlinarić najavio je još veći broj traktora i nezadovoljnih seljaka na cestama.

– Ovime ne rušimo Vladu već smo se na ovaj potez odlučili iz pukog očaja. Otkad je ministar Petar Čobanković postao potpredsjednik Vlade potpuno nas ignorira. Već mjesec dana pokušavamo ostvariti kontakt s njim i pošto to nismo uspjeli, ovo nam je jedino preostalo – kaže Mlinarić. Dodaje kako bi se sutra na području Bjelovarsko-bilogorske županije mogla otvoriti još dva punkta na kojim će seljaci blokirati prometnice. 

Od 11 sati 70-tak traktora seljaka s područja Požeško-slavonske županije blokirala raskrižje državne ceste Požega – Našice i županijskog puta Pleternica – Kutjevo – Orahovica pokraj Ferovca nedaleko od Kutjeva. Seljaci su tako nakon točno godinu dana ponovno počeli prosvjedovati tražeći poboljšanje svog statusa. Osim njih prosvjeduje se i u Varaždinskoj županiji gdje je blokirana Podravska magistrala.

Dok seljaci prosvjeduju i prozivaju Vladu, ministar poljoprivrede Petar Čobanković opovrgnuo je njihove tvrdnje da ih nije htio primiti prošli tjedan te tvrdi da su u stalnoj komunikaciji, ali ne shvaća zbog čega se prosvjeduje.

  – Ovo nije ništa neobično, mi od 2004. godine imamo ovakav tempo isplate poticaja. U prva dva ovogodišnja mjeseca u odnosu na ona prošle godine uspjeli smo isplatiti 150 milijuna kuna više poticaja, dobra najava je iz Ministarstva financija za ožujak pa stoga ne vidim razloga za prosvjede – rekao je Čobanković. Smatra da su prosvjedi seljaka dio opće psihoze prosvjeda.

– Neće biti boljeg trenutka za poljoprivredu nego što je sada. Uz ovakve cijene poljoprivrednih proizvoda I cijene pšenice koja će biti veća od prošlogodišnje, kao i uljarica i kukuruza – nastavio je i dodao da je sada trenutak da se intenzivno prime posla kako bi ostvarili što veće prinose uz cijene koje su sada. Čobanković smatra i nemogućim njihove zahtjeva za kamatom ispod četiri posto.

– Ako su za svaku financiranu investiciju, od HBOR-a ili poslovne banke, ostvarili povrat investicijske potpore za kapitalna ulaganja kod mehanizacije za 40 posto, a za složene investicije 50 posto, jel onda pošteno ići u bilo kakve intervencije u kamate – rekao je.

Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije tvrdi pak suprotno.
– Tražimo isplatu svih poticaja u potpunom iznosu do kraja ovog mjeseca, smanjenje početne cijene zakupa i dugogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta, isplatu zaostalih kapitalnih ulaganja, smanjenje cijene plavog dizela na četiri kune, kao i smanjenje cijena repromaterijala za poljoprivredu, reprogramiranje seljačkih kredita kod banaka, legalizaciju postojećih objekata koji se koriste u poljoprivredi te donošenje strategije poljoprivredne proizvodnje u RH – kazao je na prosvjedu Dragutin Dukić.

Prosvjednicima se stalno priključuju seljaci iz okolnih mjesta tako da njihov broj raste, a najavili su da će tu ostati do ispunjenja svojih zahtjeva. Neslužbeno se doznaje da će u Ferovac u utorak u 18 sati doći ministar Petar Čobanković.

Prosvjed je prijavljen policiji, sve se odvija mirno, a policija na okolnim raskrižjima preusmjerava promet lokalnim i županijskim cestama.

U Varaždinskoj županiji seljaci su pak s dvadesetak traktora blokirali Podravsku magistralu u Poljancu. Promet između Ludbrega i Varaždina zbog toga se odvija okolnim selima.

"Platite poticaje ili ćemo doći traktorima na Markov trg po njih", "Mijenjam traktor za mjesto čistačice na Markovu trgu", dio je to natpisa koje su poljoprivrednici ludbreške Podravine izvjesili na svojim traktorima.

Pokraj kafića "K Joži" njih dvadesetak parkiralo ih je poprečno na cestu i potpuno onemogućilo promet, a gazda Joža trljao je ruke, kao i za prošlih prosvjeda, jer nakon dogovora s policijom i izjava za medije, većina se došla ugrijati k njemu i ispiti koji gemišt.

– Uništili su nas niskom cijenom mlijeka. Neprihvatljivo je da je 2011. godina kvotna u mljekarstvu. Prošle dvije godine bile su kobne, cijena mlijeka bila je ispod isplativosti te smo prodavali stoku da bismo podmirili dugove, kredite i ostale troškove te smo samim time smanjili proizvodnju. Stoga kvota mora biti 2012., kako bi mogli vratiti proizvodnju i u EU ući s maksimalnom kvotom. Ili neka uzmu prosjek zadnjih pet godina – rekao je Miljenko Ivanuša, proizvođač mlijeka i ratar iz obližnjeg Hrastovljana koji je koordinirao prosvjed.

Traže i izjednačenje visine zakupa državnog zemljišta s koncesijom. Koncesija je velikima, kažu, 150 do 300 kuna, a njima zakup 600 do 2000 kuna po hektaru.
Žale se i da nisu dobili poticaje za 2010. godinu.

Među prosvjednicima našili su se i uzgajivači svinja. Tovljač Slavko Milak iz Madaraševca kaže da su otkupne cijene sramotne, poticaji sve manji i ne isplaćuju se, sirovine sve skuplje te da jedva sklapa kraj s krajem.
– Ostajemo na magistrali do ispunjenja zahtjeva. Povremeno ćemo puštati jedan trak – kažu prosvjednici.

Inače, traktoristi su se okupljali i pokraj kafića Putnik u Donjem Vratnu. Bilo ih je desetak, no do podneva nisu blokirali dionicu magistrale između Varaždina i Slovenije.

Prosvjedi se nastavljaju i sutra, kada će im se pridružiti kolege iz Vukovarsko-srijemske županije i Zagorja, a u srijedu u blokade kreću i seljaci iz Osječko-baranjske županije.

Prosvjednici četiri sata obilazili grad, "posjetili" i Hebranga

Katolički prosvjedi pred Županijskim sudom u Zagrebu!

Ključne riječi

Komentara 320

MP
Mr.Pravda
23:43 07.03.2011.

sta blokiraju,pa za to su i glasali!

Avatar pkesic
pkesic
11:22 07.03.2011.

I seljaci rade kampanju, za što bolju turističku sezonu.Solidariziraju se s fejzbukovcima, kako bih pokradenu zemlju još više oljuštili.

RE
redradstega
12:49 07.03.2011.

eno onaj štrajka i ima mobitel

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije