Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Šeks: Na djelu je pokušaj revizije novije hrvatske povijesti

'27.01.2011. Markov trg, Zagreb-Podpredsjednik Sabora RH i clan glavnog odbora i podpredsjednik HDZ-a Vladimir Seks. Photo: Boris Scitar/PIXSELL '
'Boris Scitar'
30.01.2011.
u 11:00

Postoji nekoliko zemalja članica EU koje žele upozoriti na to da naše pravosuđe nije spremno suočiti se s onima koje treba istražiti, a politički su moćni, kako bi time odgodili ulazak Hrvatske u EU.

Potpredsjednik HDZ-a i Sabora i predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks posljednjih je dana na meti Amnesty Internationala, ali i dijela javnosti koji ga optužuje da vrši pritisak na DORH u vezi s istragom ratnih zločina u Osijeku 1991. Šeks otvoreno govori o tom slučaju, ali i političkim ambicijama te o tome može li HDZ do izbora popraviti imidž stranke čiji su članovi i čelnici glavni sudionici crne kronike te o tome je li HHO u pravu kad tvrdi da se obitelji bivšeg premijera krše ljudska prava.

Prije deset dana najavili ste kako će se DORH očitovati o zahtjevu Amnesty Internationala da se pokrene istraga protiv vas zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku 1991.? Gdje je zapelo?

Očekivao sam da će DORH vrlo brzo izdati priopćenje jer mi je predočio sadržaj iskaza svjedoka koji me navodno terete i ustanovio da me ti svjedoci uopće ne spominju. No pošto sam to izjavio na Dnevniku 3, ponovno je započela baražna vatra čija je potka bila da prejudiciram odluku DORH-a.

Zar je niste prejudicirali tom izjavom?

Ne, nisam. Niti sam nedopušteno utjecao na DORH niti vršio ikakav pritisak. Nije to miješanje u poslove DORH-a, ali je zbog tih reakcija DORH išao pribaviti određene informacije da bi mogao dati cjelovito izvješće. Očekujem da će se DORH referirati na navode Amnesty Internationala i na kaznenu prijavu te skupine mladih aktivista za ljudska prava. No DORH se očitovao na određen način jer je Ministarstvo pravosuđa poslalo svoje očitovanje na zahtjev AI-ja, ali je prikupljajući sve potrebne informacije konzultiralo i DORH.

Ima li Amnesty dokaza za ono za što traže pokretanje istrage protiv vas?

Oni nemaju nijednog dokaza. I bez provjere postavljaju tezu da unatoč svim dostupnim podacima nisu obavljene istražne radnje protiv mene za optužbe da sam navodno bio uključen u počinjene ratne zločine u Osijeku 1991. na osnovi zapovjedne odgovornosti. No Ministarstvo pravosuđa to je demantiralo istaknuvši da su istraživači AI-ja izveli posve proizvoljne i pogrešne zaključke ustvrdivši da je trebala biti provedena istraga. Takve optužbe nitko nikad nije izrekao.

Znači, ne bojite se da će biti pokrenuta istraga protiv vas?

Amnesty vrši nepodnošljiv pritisak na RH i na sudbenu vlast u RH i pravosuđe i DORH. No to su neovisna pravosudna tijela i vrlo je zanimljivo da AI vrši nedopušten oblik pritiska tako što tvrdi da se ne smije meni dopustiti zlouporaba moći kao utjecajnom političaru i figuri kako bi se blokirao sudski proces. Tvrde da moram odgovarati jer sam po zapovjednoj funkciji bio šef Kriznog stožera istočne Slavonije. Dokazi njima nisu bitni.

Oni tvrde da su na suđenju B. Glavašu podastrti dokazi za njihove zahtjeve?

To jednostavno nije točno. Da je njihov zahtjev neosnovan ustanovilo je i Ministarstvo pravosuđa. Amnesty najavljuje da će izvijestiti EK u Bruxellesu je li naše pravosuđe pokrenulo postupke protiv mene i admirala Davora Domazeta Loše.

Slušajući vas, ispada da je Amnesty International u službi onih koji žele usporiti ulazak Hrvatske u EU?

Oni su svjesni toga da te vrste pritiska na DORH neće uroditi plodom i da DORH neće pokrenuti istražni postupak protiv mene zbog zapovjedne odgovornosti u Osijeku i Vukovaru. Ali je Amnesty u službi onih političkih krugova u Europi koji žele zaustaviti završetak pregovora i ulazak Hrvatske u EU sada. Postoji nekoliko zemalja članica EU, koje neću imenovati, a koje u pogledu završetka zatvaranja 23. poglavlja žele pričekati hoće li Hrvatska doista ispuniti sva mjerila i kriterije koji se odnose na borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala i procesuiranja ratnih zločina. Tako bi poslali poruku da Hrvatska još nije spremna za EU i žele upozoriti da naše pravosuđe nije spremno suočiti se s onima koje treba istražiti, a koji posjeduju određenu količinu političke moći.

Što je onda u tome uloga Amnestyja?

Nema dokaza protiv mene i nema osnovane sumnje da bi se pokrenuo postupak, ali ipak to zahtijeva jer kad se ne pokrene postupak, to će biti dokaz da ne postoji politička volja Hrvatske za procesuiranjem ratnih zločina. I kako to da ta organizacija nije vršila pritisak na pravosuđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine? Kako to da se nisu oglasili i zatražili od tijela bivših jugoslavenskih republika da pokrenu postupke protiv njihovih državljana koji su počinili ratne zločine. AI nije zatražio od Međunarodnog suda u Haagu da pokrenu postupak protiv krvnika s Ovčare i svih onih krvnika iz JNA i četničkih formacija u oružanoj pobuni na Hrvatsku i vođa srpske pobune u Hrvatskoj. Nisu to napravili zbog ocjene povijesnog konteksta koji je Amnesty napravio.

U vrijeme Jugoslavije bili ste istaknuti član jedne organizacije za zaštitu ljudskih prava. Smatrate li da bi se organizacije poput AI-ja trebale baviti izravnom zaštitom ljudskih prava ili davati ocjene povijesnog konteksta?

Amnesty International ima izvorni mandat u zaštiti onih koji su progonjeni i zatvarani zbog političkih, vjerskih i drugih uvjerenja. Oni mogu, po svom statutu, baviti se zaštitom žrtava i davanjem satisfakcija, mogu istraživati one koji su odgovorni za te žrtve, ali ne mogu prelaziti okvire statuta, što su učinili u ovom slučaju. Velikom žestinom pretvorili su se u progonitelja, tužitelja i udrugu koja pod krinkom istraživanja odgovornosti prejudicira moju krivnju. Ušli su u krajnje nedopuštenu političku zonu jer tvrde da je Hrvatska u lipnju 1991. godine proglašenjem neovisnosti o SFRJ prouzročila rat između hrvatske vojske i vojske hrvatskih Srba. To je povijesna neistina jer je i Vijeće sigurnosti svojom rezolucijom ustanovilo da je na Hrvatsku izvršena oružana agresija, da je JNA okupatorska vojska i da u Hrvatskoj nije bio građanski rat.

Otkud ovako snažan pritisak na vas posljednjih mjeseci?

Jer sam personifikacija i živi svjedok i sudionik koji upozorava da je tako prikazan povijesni kontekst lažan okvir. Krajnje je nebitno s njihova stajališta hoće li biti pokrenuta istraga protiv mene jer nema osnove za pokretanje kaznenog postupka. Krajnji je cilj mene diskreditirati i politički eliminirati. Amnesty me je izabrao jer sam jedan od tvoraca hrvatskog Ustava, ali sam i autor ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti Hrvatske kojom je pokrenut postupak razdruživanja s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ i pokrenut postupak za međunarodno priznanje. Optužujući mene, oni nastoje podcijeniti i uništiti i te temelje hrvatske državnosti.

Ali, nevladina udruga Mladih za ljudska prava navodi u prijavi protiv vas DORH-u da šest svjedoka ispitanih pred Haaškim sudom potvrđuje vašu odgovornost?

Kad sam to pročitao, otišao sam u DORH i javio se da želim dati iskaz i vidjeti tko to mene tereti u Haagu. Dobio sam odgovor da me ne tereti nitko. Jer, da je to što piše u predstavci laž i da nijedan svjedok ne spominje mene. Jedino postoji informacija da je u listopadu prošle godine gospođa Mrkić, čiji je suprug nestao u ljeto 1991., razgovarala s jednim aktivistom kojem je navodno rekla da me je nazvala u kolovozu 1991. godine i da sam najprije bio ljubazan, a da sam uza psovke spustio slušalicu kad sam shvatio da je njezin suprug Srbin. Nevladina udruga poslužila se perfidnom laži. A Amnesty to uzima ozbiljno kao prijavu. Nemam nikakve bojazni i iluzije o tome da bi se protiv mene pokretao kazneni postupak. Oni znaju da nemaju dokaza za pokretanje postupka, ali idu s time da me kompromitiraju i da me pravosuđe ne želi procesuirati te da nismo spremni za Europu. To je perfidna igra.

Kako komentirate da u vašu obranu, vezano uza zahtjeve Amnesty Internationala, nije javno stao nitko iz HDZ-a osim predsjednika Sabora Luke Bebića?

Nije točno da me nitko ne brani. Mene ne trebaju braniti pojedinci već institucije hrvatske pravne države. To je učinilo Ministarstvo pravosuđa u svom odgovoru Amnesty Internationalu, u konzultaciji s DORH-om, što je moja najbolja obrana. Uvjeren sam da će DORH staviti točku na i svemu ovome. Ako DORH smatra da postoji osnova za sumnju da se protiv mene pokrene istražni postupak, prvi sam za to, ali ne na temelju krajnje nevjerojatnih, nategnutih i izmišljenih fantomskih dokaza. Oni u Amnestyju nemaju nikakvih dokaza.

Ali u medijima se nagađalo da se premijerka Jadranka Kosor sastala s petoricom veleposlanika zemalja EU koji su tražili vaše "političko umirovljenje"?

To također nije točno. I sami znate da je to premijerka Jadranka Kosor demantirala i da su takvi napisi u tisku poslužili stvaranju određenog pritiska. Mojom moralnom i političkom diskreditacijom žele svoju povijesnu laž pretvoriti u istinu. Zato sam meta i zato sam izabran kako bi se krivotvorila novija hrvatska povijest.

Hoćete li se kandidirati na idućim parlamentarnim izborima?

Kandidirat ću se na izborima. To je moja želja koja treba biti potvrđena tako da me stranka kandidira za zastupnika. Moja želja nije zakon. I dosad je stranka odlučivala tko će biti na listi i na kojemu mjestu.

Hoće li HDZ provesti unutarstranačke izbore prije parlamentarnih kako žele neki istaknutiji članovi stranke, ali ne i premijerka i glavni tajnik?

O tome hoće li biti unutarstranačkih izbora nije se raspravljalo na stranačkim tijelima HDZ-a. Ali, prirodno je što se pojavljuju razna nagađanja o tome. Međutim, mi smo usredotočeni na goruće teme, a to je kako povećati gospodarski rast, izići iz gospodarske krize i završiti pregovore.

Očito je da premijerka Kosor želi još jedan mandat na čelu Vlade, što i ne skriva. Kakvi su izgledi HDZ-a na idućim parlamentarnim izborima s obzirom na to da su u posljednjih šest mjeseci u svim medijima glavni sudionici afera zastupnici ili nekada viskopozicionirani članovi HDZ-a? Koliko je to utjecalo na imidž stranke i može li se to popraviti u godini dana?

Očekujem da će se i te kako isplatiti beskompromisna i uporna, svakodnevna politička borba i pozicioniranje predsjednice stranke Jadranke Kosor i HDZ-a te stvaranje političkog okvira i kreda za istinsko oživotvorenje jednakosti svih pred zakonom tako da nitko nije nedodirljiv. Nitko se za kršenje zakona ne može opravdati višim nalogom i svi imaju pred zakonom ista prava i dužnosti, neovisno o svom društvenom položaju. Posljednjih godinu dana to prožima naše društvo i među ljude će ući osjećaj da postoji stvarna politička odlučnost premijerke, kao simbola borbe za čiste ruke, da se raščiste svi kriminalni postupci i uvjeren sam da će to biti honorirano.

Slažete li se s ocjenom HHO-a da se krše ljudska prava Sanaderove obitelji?

Mislim da se njegova ljudska prava ne krše ni u čemu. Hrvatska država i te kako poštuje njegova ljudska prava. Ali, on je prekršio pregršt obveza prema hrvatskoj državi. Hrvatska država ne krši njegova ljudska prava, a on je prekršio bezbroj dužnosti koje ima kao hrvatski državljanin.

Iskreno, jeste li odahnuli kad Sanader nije uhićen u Hrvatskoj jer mu je izbijen argument iz ruke da ste vi, u sprezi s premijerkom i glavnim državnim odvjetnikom, osmislili njegov progon?

Nisam zbog toga odahnuo. Slika koju je pokušavao graditi da ga progone HDZ, premijerka, Mladen Bajić i ja u startu je bila vrlo prozirna, a danas se vidi da je sve bljeđa. Znao sam da je njegov pokušaj da se prikaže političkom žrtvom osuđen na propast i da od toga neće biti ništa. Ta slika o njemu i njegovu djelovanju ogoljet će se do kraja i jasno će se vidjeti da on nije žrtva političkog progona već da je u rukama pravosuđa i jedne i druge države.

Je li vam neugodno kad ljudi misle da namještate sudske presude i određujete visinu kazne?

Sve što ste naveli nije istina. Takvi zaključci proizlaze iz činjenice da sam posljednjih dvadeset godina sudjelovao u donošenju Ustava i svih važnih zakona, pa i onih o pravosuđu i sudbenoj vlasti. Bio sam jedan od ključnih ljudi u donošenju svih tih zakona. Po svojoj funkciji i položaju imao sam udjela u odabiru onih tijela koja su birala suce, DSV, a kao predsjednik Odbora za Ustav imao sam i jednu od ključnih uloga u izboru ustavnih sudaca. Utjecao sam na donošenje zakona i kao zastupnik sam sudjelovao u odabiru onih koje će Sabor birati u DSV, a oni su birali suce. Sudjelovao sam u odlukama tko će biti glavni državni odvjetnik ili predsjednik Vrhovnog suda, ali samo kao zastupnik, no nikad nisam utjecao na konkretne sudske odluke, kako me percipira dio javnosti.

Biste li željeli, pruži li vam se prilika, biti na čelu Sabora još jedan mandat?

To nije nikakav prioritet. I ne znači, kada bi HDZ pobijedio na idućim parlamentarnim izborima, da bih baš ja bio predsjednik Sabora. Rekao sam nedavno, kanim se kandidirati, i ako postanem zastupnik i ako bi moja stranka ili koalicija stranaka mene kandidirala za predsjednika Sabora, to bih svakako prihvatio. No za to se mora ispuniti niz uvjeta, a prvi je da budem zastupnik i da moja stranka pobijedi na izborima. Ali ne bi bila tragedija da i ne postanem predsjednik Sabora. No u političku mirovinu još uvijek ne želim ići. O tome trenutačno ne razmišljam.

Koliko su sve te optužbe protiv mene klimave najbolje pokazuje to da se traži istraga zbog zapovjedne odgovornosti za zločine počinjene u Osijeku 1991. godine. Podsjećam da me je na prijedlog predsjednika Franje Tuđmana Savezno vijeće Skupštine SFRJ 26. travnja 1991. imenovalo sucem Ustavnog suda Jugoslavije. U lipnju te godine radio sam u Saboru na pravnim aktima i predvodio radnu skupinu za donošenje Ustava Republike Hrvatske. Poslije toga, 25. lipnja, odlazim u Beograd i ondje ostajem tri tjedna. Vraćam se 31. srpnja 1991. u Zagreb i odlukom predsjednika Tuđmana postajem čelnik Kriznog štaba za istočnu Slavoniju i odlazim 2. ili 3. kolovoza u Osijek. Uostalom, nemojte zanemariti rad Save Štrbca koji ne preza u našim medijima posljednjih godina davati izjave da s jakom logistikom svaku neistinu možete pretvoriti u istinu i koji je najavljivao da su nakon Gotovine i Glavaša na redu Šeks i Mesić. Sve to skupa pokušaj je revizije hrvatske novije povijesti, a ja sam personifikacija te države jer sam sudjelovao u donošenju svih važnih akata – ističe Šeks.

Komentara 266

GA
gary1
11:18 30.01.2011.

@jankoprekobrda prskaj si po srbiji odakle i jesi

Avatar emilsali
emilsali
11:52 30.01.2011.

Seks je po intervenciji Tudjmana postao clan ustavnog suda SFRJ...istina !!!! od pijanog advokata do clana Ustavnog suda...........!!!!!!!!! nije li OVO jos jedan dokaz kako je funkcionirala i ta banana drzava !!!!!!!!

AN
antimafia
13:30 30.01.2011.

BOOOORIIING!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije