Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLAZI NA SLOBODU

Sanaderu ukinut pritvor, mora dati putovnicu i platiti jamčevinu

ivo sanader, mate granić (1)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
07.12.2011.
u 16:06

Ivo Sanader iz pritvora bi trebalo izaći najkasnije do 12. prosinca do sedam sati ujutro. Oduzet će mu se putovnica te zabraniti napuštanje mjesta prebivališta

Ivo Sanader, bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a, iz zatvora u Remetincu mora izići najkasnije do 12. prosinca u 7 sati. Odlučio je tako Krešimir Devčić, istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda, postupajući po odluci Ustavnog suda, koji je uvažio Sanaderovu ustavnu tužbu te odredio da mu se treba ukinuti istražni zatvor, u kojem je od ljeta.

Bez putovnice
Sudac Devčić izrekao je Sanaderu i mjere opreza, pa će mu biti oduzeta putovnica i neće smjeti napustiti mjesto prebivališta, odnosno Zagreb. Uz to, Sanader mora položiti i jamčevinu od 12,4 milijuna kuna, koju je njegova obrana nudila na prošlom ročištu u listopadu, no tada ju je istražni sudac odbio. Sanaderova obrana je još tada sudu predala elaborat s procjenama nekretnina, a kao zalog za jamstvo da bivši premijer neće bježati nekretnine su ponudili Luka Bebić, Jerko Rošin, Mario Zubović i Mirjana Sanader. Osim nekretnina, Sanader će kao jamstvo položiti i 300.000 eura, a riječ je o novcu koji će dati nogometaš Tomo Šokota i direktor NK Lokomotive Božidar Šikić.

Jamčevina, inače do sada najveća koja je ponuđena za nečiji izlazak iz zatvora, pokazala se kao najveći kamen spoticanja u odluci koju je donio Ustavni sud. Naime, suci tog suda odlučili su da se Sanaderu ukine pritvor te su sucu istrage ostavili rok od pet dana da provede njihovu odluku. Uz to su naveli da odluku o mjerama opreza te jamčevini ne određuju oni, već istražni sudac. No svojom odlukom, te zadanim rokom, suca istrage zagrebačkog Županijskog suda stavili su u nemogući položaj, jer prihvaćanje nekretnina kao zalog jamčevine, znači i upis založnih prava na te nekretnine. Kako je riječ o proceduri koja traje, može se dogoditi da založna prava na nekretnine ne budu upisana do ponedjeljka.

No, bez obzira na to bila ta prava upisana ili ne, Sanader mora najkasnije do 7 sati tog dana biti pušten iz Remetinca. Pomalo apsurdnu pravnu situaciju dodatno pojačava činjenica što je USKOK na odluku o jamčevini najavio žalbu, a to zapravo znači da založna prava zasigurno neće biti upisana do ponedjeljka.

Nepotrebna žalba
Jer rok je za žalbu tri dana, o žalbi odlučuje izvanraspravno vijeće, a tek nakon što se te pravne formalnosti riješe, založna prava mogu biti upisana. No kako ispada, s obzirom na odluku Ustavnog suda, sve je to nepotrebno, jer upisala država založna prava na imovinu Sanaderovih prijatelja i rodbine ili ne, on će u ponedjeljak biti pušten.

Što se pak tiče određenih mjera opreza, Sanaderov braniteljski tim najavio je da će se žaliti na odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta.

- Gospodin Sanader je načelno zadovoljan odlukom suda, no nije zadovoljan činjenicom što mu je zabranjeno napuštanje prebivališta. Na to ćemo se žaliti te ćemo tražiti da se to zamijeni mjerom javljanja na sud. Što se tiče same sudske odluke, ona je bila očekivana s obzirom na odluku Ustavnog suda, koja je obvezujuća. Ne mogu reći kada će točno naš klijent izići iz Remetinca, no znam do to mora biti najkasnije do 12. prosinca u sedam sati. Budu li provedene sve formalnosti vezane uz jamčevinu, možda bi to moglo biti već u petak - kazao je Čedo Prodanović, jedan od Sanaderovih branitelja.

I on i Sanader na sudu će se ponovo naći već u četvrtak ujutro, za kada je predviđen nastavak suđenja za slučajeve Hypo i Ina - Mol. Na klupu za svjedoke trebao bi sjesti Drago Vidaković, bivši šef hrvatskog Hypa, koji nije saslušavan u istrazi, a prema navodima tužiteljstva navodno je na parkiralištu u Klagenfurtu vidio Wolfganga Kulterera kako Sanaderu daje nekakvu omotnicu.

Komentara 104

OB
-obrisani-
00:03 08.12.2011.

djelo zorana muljanovica da ga u kampanji zastupa i posle oslobada......

Avatar H/S/P
H/S/P
06:51 08.12.2011.

Na kraju kao uvijek u HR ,Vuk pojeo Magare i to je to. Sud u HR je slican onome u Hagu. Cirkus Maksimus.

AU
Augustiner
18:31 07.12.2011.

On ima putovnicu izdanu u GK Mostar...ode on prvim letom u kraljevstvo Tonga...a vi Hrvati se koprcajte u brojanju krvnijeh zrnaca....-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije