Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sad u pripravnosti

S. Koreja najmanje jednu raketu podigla u položaj za lansiranje

sjeverna koreja (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: kh/VLM, ba/VLM, i.kri/VLM
11.04.2013.
u 07:44

Japanska vlada dopustila je vojsci da sruši sve što se ispali iz Sjeverne Koreje, a vojna oprema za presretanje raketa stigla je i iz SAD-a

Južna Koreja i SAD i dalje su u velikom stupnju pripravnosti i čekaju potez Sjeverne Koreje, iako se u toj državi od ponedjeljka slavi obljetnica dinastije Kim. No, unatoč slavlju rođendana svog utemeljitelja Kim Il-sunga, Sjeverna Koreja podigla je najmanje jednu raketu u položaj za lansiranje, kazao je jedan američki dužnosnik, javlja CNN.

Američki ministar obrane Chuck Hagel rekao je da se Sjeverna Koreja jako približila opasnoj crti te da će SAD braniti sebe i svoje saveznike.

Prema tvrdnjama iz Washingtona i Seula, Sjeverna Koreja postavila je pet raketnih sustava dalekog dometa na Istočnoj obali s mogućnošću ispaljivanja rakete kako bi pokazala da ima domet do baza SAD-a. SAD još ne zna zašto Sjeverna Koreja nije ispalila raketu, ali očekuje to u svakom trenutku. Kažu i kako je moguće da je podizanje projektila samo testiranje.

– Postoje znakovi na temelju kojih bi se moglo zaključiti da bi Sjeverna Koreja ubrzo mogla lansirati projektile Musudan – kazao je neimenovani izvor iz Seula agenciji Yonhap. Projektili Musudan imaju "srednji domet" te potencijalno mogu pogoditi američku bazu na otoku Guam, iako se ne zna jesu li ikada testirani i mogu li letjeti tako daleko, piše Reuters.

Ministarstvo obrane Južne Koreje objavilo je da će srušiti svaki projektil koji će prijetiti stanovnicima Južne Koreje i njezinom teritoriju.

- Naša je vojska potpuno pripremljena za presretanje raketa Sjeverne Koreje - kazao je glasnogovornik ministarstva Kim Min-seok te dodao kako rakete Patriot mogu presresti sjevernokorejske projektile, piše South Korea Times.

Tajvan savjetuje građanima da ne putuju u Južnu Koreju

I visoki japanski dužnosnik potvrdio je da je jedna raketa postavljena u poziciju za ispaljivanje. Japanska vlada u visokom je stupnju pripravnosti te su dali naznačiti kako bi Pyongyang mogao ubrzo lansirati balističku raketu na svog susjeda na Korejskom poluotoku, piše RT. Japanski ministar obrane Itsunori Onodera rekao je da Japan za sada odgovara tako što "prikuplja informacije".

Tajvanska vlada prva je u svijetu savjetovala svojim građanima da ne putuju u Južnu Koreju. Ministarstvo vanjskih poslova savjetovalo je građane da odgode svoja putovanja zbog "nejasne situacije" u Južnoj Koreji.

Unatoč tenzijama, strani diplomati kažu da je situacija za njih u Pyongyangu normalna, prenosi ABC News. Jedan diplomat, koji je htio ostati anoniman, rekao je da se život odvija po običaju, s čime se složio i neimenovani diplomat iz druge država.

- Svi se bave svojim poslom - rekao je, dodajući kako čak ni stranci nisu uznemireni ratobornom sjevernokorejskom retorikom.

Japanska vlada dopustila je vojsci da sruši sve što se ispali iz Sjeverne Koreje, a vojna oprema za presretanje raketa stigla je i iz SAD-a te Japanci brane svoje ključne vojne ciljeve i glavni grad Tokio.

Ministri G8 pozvali Sjevernu Koreju da se suzdrži od daljnjih provokacija

Strahuje se da bi sjevernokorejski vođa Kim Jong-un mogao lansirati raketu 15. travnja ili par dana prije ili kasnije toga dana, kako bi i time obilježio 101. godišnjicu od rođenja njegova djeda i osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga.

Ministri vanjskih poslova država G8 najstrože su osudili sjevernokorejski razvoj nuklearnog naoružanja. Pozvali su Sjevernu Koreju da se suzdrži od daljnjih provokacija, prenosi BBC.

- Ispali li Sjeverna Koreja još jedan projektil ili izvede nuklearni pokus, poduzet ćemo daljnje značajne mjere - rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

>>Sve o Sjevernoj Koreji čitajte u našem specijalu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije