Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imenovani ministri

Sa 85 glasova za Sabor dao povjerenje Pusić, Vrdoljaku i Mrak

sabor (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/4
16.11.2012.
u 13:40

Protiv ovih imenovanja bili su zastupnici HDZ-a, dok su laburisti i HDSSB ostali suzdržani

Sa 85 glasova za Hrvatski sabor iskazao je povjerenje Vesni Pusić koja je imenovana na mjesto prve potpredsjednice Vlade, Ivanu Vrdoljaku kao novom ministru gospodarstva te Anki Mrak Taritaš kao novoj ministrici graditeljstva i prostornog uređenja. Protiv ovih imenovanja bili su zastupnici HDZ-a, dok su laburisti i HDSSB ostali suzdržani.

Premijer tražio povjerenje za nove članove Vlade: Ovo je već rutina

Burno je danas u Hrvatskom saboru koji bi trebao potvrditi nove promjene u Vladi. Osim što se govori o oslobođenim generalima, predbacuje se tko bi trebao slaviti ili ne bi zbog svega što je napravio tijekom suđenja generalima, ali i proziva Vladu zbog lošeg stanja u državi.

Za početak su zastupnici dugim pljeskom stojeći na nogama pozdravili oslobađajuću presudu za generale. Dnevni je red nadopunjen prijedlozima za iskazivanje povjerenja Vesni Pusić, ministrici vanjskih i europskih poslova, za obavljanje dužnosti prve potpredsjednice Vlade RH, Ivanu Vrdoljaku za obavljanje dužnosti ministra gospodarstva te Anki Mrak Taritaš za obavljanje dužnosti ministrice graditeljstva i prostornog uređenja. Zatim je premijer Zoran Milanović kazao kako je, nažalost, ovo što sada radi po točki dnevnog reda neka vrsta rutine.

– U prvoj godini mandata ovo je treći put da izlazim za ovu govornicu da bih pred vama tražio povjerenje za nove članove Vlade. Nijednom mi nije bilo drago zbog toga, svaki put razlog je bio drukčiji. Ovoga je puta razlog taj što je prvi potpredsjednik Vlade dao ostavku na svoju dužnost u Vladi, povukao se zbog pravomoćne presude za prometnu nezgodu u Mađarskoj za koju mu je sud dosudio 11 mjeseci bezuvjetnog zatvora – kaže Milanović te dodaje kako je kao predsjednik Vlade, kao osoba koja ga je predložila i koja ga je u političkom i ljudskom smislu branila do jučer dužan nekoliko riječi objašnjenja.

– Učinio bih to opet i učinio bih to za svakoga od vas. Zašto sam to učinio? Netko je rekao da je to hazard ili avanturizam. Nije! To je politika. To je normalna politika. To je političko partnerstvo. To je svijest o nečijem karakteru i sposobnostima, ali i teretima i sjenama koje ga prate. Jedna sekunda ili jedna desetinka sekunde promijene vam život. Vratili biste, ne ide natrag. Da, to je kazneno djelo, međutim nisu sva kaznena djela ista – nastavio je premijer te ustvrdio kako stoji iza onoga što radi te svima dao savjet: "Pazite kad sjedate za volan, ovo se može dogoditi svakome od vas i od nas."

– Ovdje vas molim da date povjerenje troje ljudi. Sve troje i do sada su bili u Vladi u užem ili širem smislu. O tome tko su i što su i što su radili, mislim da znate. Nadam se da ovo neće postati totalna rutina. Možda nema razloga za to, ali vam se na neki način ispričavam što ovo morate raditi treći put ove godine – poručio je premijer zastupnicima te još jednom zahvalio za ono što je pokušao učiniti u hrvatskoj Vladi "jer njegova je nesreća u tome u političkom smislu da ono što je radio, a ja znam koliko i što je radio, neće biti vidljivo još neko kratko vrijeme."

– U sljedećoj godini nas i dalje čeka fiskalna konsolidacija i čekaju nas reforme, odnosno promjene u zakonodavstvu u društvu, to je antirecesijski program, to je ono što država može napraviti i za te reforme ćemo tražiti podršku hrvatskog društva, interesnih skupina, sindikata, zainteresiranih grupa i političkih stranaka u Hrvatskom saboru. Ako nas možete u tome podržati, podržite, ako nećete, ne morate, ali vjerujem da hoćete na kraju – zaključio je premijer.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar kazao je da će se njegova stranka suzdržati od davanja povjerenja novim promjenama u Vladi jer s "ovim prijedlozima kadrovskih rješenja uz ovakav program sada je sasvim jasno da je potpuno nebitno tko je ministar gospodarstva ako ga uopće u Hrvatskoj i treba jer je samo očito da će netko na kraju morati staviti lokot na hrvatsku industriju." Napravio je kratku inventuru 331 dana gospodarske, odnosno industrijske politike ove Vlade te podsjetio  na brojke koje govore o lošem stanju gospodarstva i države.

– Radikalne mjere štednje koje se provode prema građanima provode se bez milosti kao čupanje zuba na živo. A financijski sektor, posebice banke, i dalje se maze – rekao je Lesar. Na sve ovo reagirao je premijer te ustvrdio da su sve navedene brojke točne, ali i da traži malo ljudskog strpljenja.

– Ali svakoga od nas obilježava ono što je radio ili što je radila, odakle dolazi i po tome se jako puno vidi. Nastojat ću ne biti osoban, ali ovo moram reći. Kada karijerni sindikalist koji u životu ništa osim toga radio nije ovdje proziva kao da je napisao pet doktorata po stavkama iz programa Vlade, to je njegovo pravo, ali neka se zna da je bio član liberalne stranke, ne volim političke populiste, užasno mi to smeta i svaki put kada ih čujem ja ću reagirati pa makar na vlastitu štetu – odgovorio je Milanović Lesaru dodavši kako je on "jedan legitimni agitator."

– Prvo kada govorite o nečijoj radnoj i političkoj karijeri, bilo bi korektno da govorite istinu. Radio sam u industriji daleko više nego vi imate staža ukupno. U sindikalnom pokretu bio sam nepunih pet godina, a ne 20 – kazao mu je Lesar zaključivši kako će građani prosuđivati o tome kakav je i kako radi.

– Radio sam 12 godina u državnoj službi, imao sam neku dobru karijeru, ali sam radio posao. Ja sam govorio o vašoj političkoj vjerodostojnosti, ona je za mene krajnje upitna – nije ostao dužan Milanović.

HDSSB-ov Dinko Burić prvo se osvrnuo na presudu ustvrdivši da je njegova stranka presretna zbog nje, ali njihova "sreća će biti kompletna kad se kao nevin i slobodan vrati u Hrvatsku i hrvatski general Branimir Glavaš u što su također uvjereni." Zatim je zaključio kako ova Vlada nije ispunila predizborna obećanja ni očekivanja.

– Upozoravam vas dobronamjerno, budite od danas i drugačiji nego što ste bili u ovih 11 mjeseci, budite bolji. To je dobro onda za cijelu Hrvatsku. Nemojte ostati isti, drugačiji budite, ali nabolje – poručio je Burić premijeru te dodao kako očekuje da svojim radom vrati građanima nadu. Budući da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao sve predsjednike saborskih klubova da zajednički daju izjavu o oslobođenju generala, Burić mu je kazao da je "današnja presuda i oslobođenje hrvatskih generala poraz politike lociranja, identificiranja, uhićenja i transferiranja".

– Nema izjave iz redova HDZ-a, malo je onih koji nisu sudjelovali na ovaj ili onaj način u njihovom lociranju, identificiranju, uhićenju i transferiranju pa nažalost i vi, gospodine predsjedniče Kluba zastupnika HDZ-a, s oslobađanjem nemate nikakve veze. Nema izjave HDZ-a koja će sprati ljagu koja je bačena i na presudu u montiranom političkom procesu hrvatskom generalu Branimiru Glavašu, s generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nema izjave koja će sprati odgovornost najvišeg vrha HDZ-a – rekao je Burić Karamarku te dodao kako klub HDSSB-a  neće sudjelovati ni u kakvoj  zajedničkoj izjavi. Na ovo mu je predsjednik Sabora Leko rekao da  su ove izjave njegovo osobno mišljenje koje nije i mišljenje Sabora.

– Ovo je prevelik dan da bih se ja obazirao, osvrtao i da bi nam pokvarilo raspoloženje upravo ovakvo pristupanje onome što smo mi predložili. Gospodin ništa ne zna o obavezama hrvatske države u nekim vremenima, ne zna o obavezama koje su potpisane, a najmanje zna o samoj akciji Gotovina što se događalo, kako se događalo i tko je što radio. A u skoro vrijeme, vrlo skoro, gospodine Buriću, demantirat će vas pa ćemo onda vidjeti kako ćete to tumačiti kao i uostalom mnoge demantirane stvari na koje ostajete bez teksta – odgovorio je Tomislav Karamarko na što ga je Burić podsjetio na plan od Ive Sanadera preko Vladimira Šeksa, pa i njega kao šefa POA-e u to vrijeme.

U raspravu se uključio i premijer koji je rekao da je presuda Glavašu na kaznu zatvora pravomoćna i to se ne može promijeniti.

– Rekao bih nešto i o prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću koji nije imao tu dimenziju izbjegavanja suočavanja s realnim poslom, koja nije baš tako česta u hrvatskoj politici. Dakle, suočiti se s istinom, priznati sam sebi tu istinu, prikazati je narodu, biračima, građanima, a onda je čak pokušati i riješiti to što je elementarno to baš nije tako česta oznaka hrvatske politike – primijetio je HNS-ov Jozo Radoš te dodao kako je zbog toga bilo važno da Čačić bude u Vladi. Pozdravio je novu reorganizaciju Vlade.

Tomislav Karamarko je, govoreći o rekonstrukciji Vlade, kazao da HDZ toj Vladi ne vjeruje.

– Ne vjerujem Vladi jer nas na to tjera iskustvo ovih godinu dana u kojima se ništa pozitivno u hrvatskom gospodarstvu, prije svega hrvatskom gospodarstvu, nije dogodilo – tvrdi šef HDZ-a te još jednom zamjera premijeru što je Čačića uopće imenovao u Vladu. Naziva tu odluku avanturizmom.

– Ja vas nisam, Boga mi, pola toga što ste govorili razumio, a mislim da sam prosječno inteligentan. Optužujete nas za avanturizam, koji crni avanturizam, pa jeste li vi naš PR ili ste vi opozicija? Avanturizam u kojem pogledu? Pa ja sam preuzeo odgovornost pod poznatim okolnostima i  jednog čovjeka predložio za potpredsjednika Vlade. On je radio svoj posao, on je radio za državu – odgovorio mu je Milanović.

>>Čačić ostaje šef HNS-a do ožujka, Pusić potpredsjednica Vlade

Komentara 17

OB
-obrisani-
13:51 16.11.2012.

sramotno je kako se ponasa milanovic ali nece jos dugo kukuriku vlada iz dana u dan se sve vise i vise gubi

JS
ja sam gladan
13:54 16.11.2012.

Premijeru, voziš u krivom smjeru. Molim te u ime moje djece i tvoje, da daš ostavku i raspišeš izvanredne izbore,ako ne misliš prekinuti s ovakvim radom, tj. neradom!

Avatar puky
puky
13:47 16.11.2012.

... nikada bahatiji a veći bedak nije bio za saborskom govornicom ... ovo što sam malo prije vidio od zorana milalnovića iz Hrvatskog sabora je sramota za svakog građana RH ... jedini gori od njega je bio predsjednik Hrvatskog sabora leko ... kako ga nije stid? ... star čovjek a toliko nečastan i sramotno ponizan svom sekretaru ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije