Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PONOSAM SAM, SRCE MI JE PUNO'

'Odmah će mi se trešnje oporaviti od mraza': Pitali smo Hrvate osjećaju li se sigurnije zbog Rafalea, komentari su urnebesni

Rafale
Foto: Pixsell/Facebook
1/16
26.04.2024.
u 12:12

Ispod našeg upita o Rafaleima na Facebook stranici Večernjeg lista pristiglo je više od 400 komentara, a mnogi od naših čitatelja istaknuli su da su sretni zbog kupovine aviona. Neki su se zapitali što će nam toliko skupi zrakoplovi, dok su se drugi odlučili našaliti s cijelom situacijom.

Nakon što je prvih šest od ukupno 12 Rafalea sletjelo u Hrvatsku, pitali smo vas osjećate li se sigurnije sada kada domaće nebo čuvaju moćni višenamjenski borbeni avioni. Ispod našeg upita na Facebook stranici Večernjeg lista pristiglo je više od 400 komentara, a mnogi od naših čitatelja istaknuli su da su sretni zbog kupovine aviona. 

"Da, osjećam se sigurnije, i ponosno, srca punog!", "Ponosno i sigurno", "Kako je rekao Napoleon - tko ne plaća svoju vojsku, plaćat će tuđu", "I ponosan jer ovo nema veze sa strankama. Ponosan posebno na Jean-Michela što je njegov profil na avionu", "Da! Dečki, zahvala vama što ste prošli obuku, sretno u vašoj službi", "Ne osjećam se ništa više niti manje sigurno nego prije, ali s obzirom na sve što se događa u nama bližoj ili daljoj okolici, treba se pripremiti i biti spreman da se ne ponove devedesete", pišu komentatori.

S druge strane, ima i onih koji smatraju da nas ni od čega avioni ne moraju štititi, a i da dođe do takvog scenarija, navode na Facebooku, ni Rafalei ne bi puno pomogli. "Ma kako da ne, čega bismo se trebali plašiti i bojati, ne razumijem. Je li dron doletio u centar Zagreba, a u sustavu protuzračne obrane nisu ni stolac namjestili", "Isto mi je. Od nuklearke nas neće spasiti, a susjedi nam nisu ništa mogli ni dok smo stare kante vozili po nebu", "Od koga? Ni Hrvatska, ni BiH, ni Srbija, ni bilo koja zemlja bivše Jugoslavije ne može se braniti od 'sila koje razbijaju okolo", nižu se komentari.

Bilo je i onih koji se odlučili osvrnuti na stanje u državi. "Bojim se da nas oni ne mogu zaštititi od unutarnjih neprijatelja, onih koji su raselili 250.000 Hrvata i pokrali što god se pokrasti moglo, onih koji su uništili gospodarstvo i poljoprivredu", "Ako će čuvati državnu blagajnu od vladajućih, onda da", "Od koga i protiv čega? Za sada su najveći i deklarirani neprijatelji bili političari, ali za to ne trebaju avioni", "Spavati u miru... Bolje da su obnovili Petrinju, obnovili ove naše pruge u raspadu, napravili koju školu ili vrtić, podigli plaće i penzije", pišu nezadovoljni građani.

VEZANI ČLANCI:

Neki su se i našalili. "Evo će mi se odmah i trešnje oporavit od mraza", "Dok je karlovačkog i šljive, miran sam i spavam kao jagnje", "Sad sam konačno sređena u glavi, hvala", "Sad nam ni kuga ni kolera ne mogu ništa", "Dok nisu stigli, noćima nisam spavao mirno", neki su od komentara s najviše lajkova.

Podsjetimo, prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale sletjelo je u četvrtak u Hrvatsku. Zrakoplovi su stigli dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

Vojni pilot HRZ-a, koji je upravljao jednim od novih zrakoplova, novinarima je rekao da vremenske prilike nisu bile idealne, no da mu je dolazak u Hrvatsku bio "jako lijep osjećaj". "Bilo je potrebno puno posla, puno odricanja, ali na kraju mislim da se isplatilo i kažem još jednom: stvarno je lijepo doći doma i biti dio ovog svega", dodao je.

Na pitanje novinara o razlici između Rafalea i zrakoplova kojima je dosad letio, rekao je da što se tiče samog upravljanja "nije neka razlika". "Jednako je to, palica, snaga, avion se ponaša kao avion. Samo što je puno agilniji, puno življi i ima puno više snage. Nešto potpuno drukčije od ovog dosad. Osim toga, taktička slika i sve što on pruža je nešto potpuno novo u odnosu na ovo što smo dosad radili", pojasnio je.

FOTO Ovo  su novi čuvari hrvatskog neba: Pogledajte šest Rafalea koji su stigli u Hrvatsku

Rafale
1/29

Komentara 22

ŽE
Žegarni
13:13 26.04.2024.

Mora se znati da su na Facebooku dominantno zastupljeni ljevičari. Sa konzervativnim stavovima (ne ekstremnim) te brzo izbacuju. Tako da komentari nisu baš od prosjeka društva nego naginju na lijevo do ekstremno lijevo.

TU
TutoBruto
13:15 26.04.2024.

Oni koji znaju i sjecaju se 90ih oni itekako jako dobro znaju da imati ove avione je itekakav uspjeh! Naravno, osjcam se sigurnije. I jos treba ulagati u PZO tako da nasi gradovi budu zasticeni. Bilo bi idealno imati patriote i IRON DOME.

DA
darko122
12:33 26.04.2024.

To je jučer trebalo doživjeti. Stigoše Rafale, čekali smo ih 30 godina. Preletjeli su ih hrvatski piloti, odškolovani u samostalnoj RH, sa letačkim iskustvom na nadzvučnim avionima. Za mene iznenađenje bila je i nova infrastruktura zrakoplovne baze Pleso, sve novo,o, po NATO standardima. Potiho sam zahvalio dragom Bogu i svim onima koji to organizirali i napravili u zadnjih par godina, Konačno smo na zapadu i po tehnici i po infrastrukturi. Svi oni koji misle da nam to nije trebalo, neka pogledaju rat u Ukrajini i strahote koje Ukrajinci trpe jer njihova vodstva prije rata nisu radila na planskom uređenju države za obranu posebno zrakoplovstvu, nije problem tehnika, nego obučeni ljudi, a njih ne možeš stvoriti za par dana, nego kontinuiranom obukon kroz nekoliko godina. Da nismo imali pilote odškolovane na nadzvučnim avionima još bi godinama morali čekati da uopće možemo poćeti obučiti pilota za RAFALE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije