Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti

Rohatinski: Ljubljanska banka može u RH kad podmiri dugove

'29.07.2010., Zagreb - Vlada Republike Hrvatske, dolazak guvernera HNB-a Zeljka Rohatinskog na sastanak sa premijerkom Jadrankom Kosor. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/3
Autori: Nikola Sever Šeni, Lidija Kiseljak
29.07.2010.
u 18:00

Guverner Slovencima: Problem se može riješiti tako da banka preuzme obveze ili ih prenese na drugu instituciju.

Očito je da postoji interes, i s hrvatske i sa slovenske strane, da se nađe odgovarajuće rješenje stare devizne štednje Ljubljanske banke. Kad se ono nađe, tada će i HNB dati dozvolu za Novu ljubljansku banku u Hrvatskoj. Ne prije – kazao je danas poslije sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski.

Štitit ćemo štediše

Kazao je kako ne zna kakvo će biti rješenje problema stare devizne štednje te da će o tome biti riječi na subotnjem sastanku premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora. Rohatinski je podsjetio kako je Slovenija predlagala da se rješenje iznađe u okvirima ugovora o sukcesiji koji je predviđao rješenje stare devizne štednje posredovanjem Banke za međunarodna poravnanja u Baselu, ali kako taj pokušaj nije uspio. Ostavio je, međutim, prostora da se još jednom pokuša istom metodom.

– Ako to ne bude bilo moguće, mislim da će hrvatska strana biti spremna i na određeno bilateralno rješenje, štiteći uvijek svoje štediše – kazao je guverner Rohatinski. Zaključio je kako Nova ljubljanska banka za rad u Hrvatskoj vrata može otvoriti samo rješenjem problema stare devizne štednje. Upitan je li moguća isplata duga za staru deviznu štednju iz proračuna, Rohatinski je rekao kako to nije bio prijedlog rješenja, već tehnička mogućnost “koja bi značila da ni jedan drugi pokušaj nije uspio”. Ukupna štednja hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci, kazao je, iznosila je 857 milijuna njemačkih maraka, od čega je 545 milijuna preneseno u hrvatski javni dug. Dok za taj iznos ne postoje potraživanja, 312 milijuna maraka "neprenesena“ je štednja koja je ostala na štednim knjižicama. O kolikim je svotama riječ kad se doda kamata, guverner nije mogao reći:

– To ovisi o tome koja se kamatna stopa primjenjuje, ona koja je u to vrijeme bila ugovorena ili neka druga – zaključio je i dodao da je na početku devedesetih ugovorena kamata bila deset posto. Podsjetimo, o dolasku NLJB-a u Hrvatsku odlučit će 14-člani Savjet HNB-a. Za dolazak slovenske banke na hrvatsko tržište moralo bi glasovati 10 članova. Unatoč svemu, politički kuloari bruje o tome da će premijerka Kosor sutra s Pahorom riješiti taj problem koji bi mogao zaustaviti zatvaranje poglavlje Sloboda kretanja kapitala.

Ništa od kompromisa

Slovenska strana smatra da bi se to trebalo riješiti preko Banke za međunarodna poravnanja u Baselu, gdje je se to i pokušalo prije osam godina, ali bez uspjeha. Slovenci su inzistirali da se problem stare devizne štednje riješi po teritorijalnom principu, što znači da Hrvatska riješi dug. Kompromisno rješenje od banke iz Basela bilo je prije osam godina da se polovica štednje riješi po teritorijalnom principu, a druga polovica privatno-pravnim odnosom. To Sloveniji nije bilo prihvatljivo, a nije joj ni danas.

Komentara 115

PO
power123
21:22 29.07.2010.

Bankarstvo je stvar povjerenja, pa ne vjerujem da bi NLB, pošto je povjerenje izgubila, mogla u Hrvatskoj računati na veliki uspjeh.

UD
u duši u
00:49 30.07.2010.

sad se drugovi hrvati naguzite ako se guzite srbima zašto to do kraja nebi i sa slovencima onu državnost za koju je hrvatska mladost dala svoju krv vi ste prodali prokleti bezdušni gadovi vi i vaša pokoljenja

RI
Ringo
19:35 29.07.2010.

Ja im ne bi dopustio da uđu na naše tržište ni nakon što vrate lovu štedišama. Zamislite da neki lopov nešto ukrade i nakon 20 godina to vrati samo da bi ukrao još više. Ma daaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije