Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o ljubljanskoj banci

'Riječ je o ucjeni. Čini mi se da će vlada dijelom toj ucjeni popustiti.'

Nikola Vuljanić portal (1)
Patrik Macek/PIXSELL
31.01.2013.
u 15:22

- Diplomacija kao diplomacija. Mislim da bi se susjedi prvi trebali i ponašati kao pravi prvi susjedi – vjeruje Komadina.

Očito je napravljen prvi korak u pronalaženju kompromisnog rješenja, što je dobro, ali još ne znamo koji bi sadržaj tog rješenja bio, komentirao je HDZ-ov bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković susret ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesne Pusić i Karl Erjavec koji su u Bruxellesu poručili kako je moguće da u veljači obje vlade potvrde rješenje koje će pronaći eksperti.

- Važno je osigurati da slovenski parlament ratificira ulazak u EU, ali i da hrvatski štediše budu obeštećeni na adekvatan način i da pritom RH ne odustane od prava da Ljubljanska banka vrati novac. Ključno je razdvojiti ta dva pitanja - ratifikaciju i Ljubljansku banku. Ne vjerujem da je u tako kratkom vremenu moguće pronaći jedno pravedno rješenje za povrat duga Ljubljanske banke, a šteta je što se ranije nije aktivnije pristupilo rješavanju tog pitanja. Slovenija sad jest u prilici da ucjenjuje Hrvatsku. Dovedeni smo praktički pred svršen čin. Ipak, vjerujem da će hrvatska diplomacija naći kvalitetna rješenja – tvrdi Jandroković.

HDSSB-ov Boro Grubišić smatra da Slovenija s problemom Ljubljanske banke u biti ucjenjuje Hrvatsku.

- Da to nije ucjena onda to ne bi ni bio problem. Ako u svijetu važi da su sudovi i suci nezavisni, zašto sad nema takvih izjava 'neka institucije rade svoj posao' nego sada sudovi idemo povući tužbe. Teško je reći tko je odgovoran, mislim da je bilo vremena za rješavanje ovog problema i za jasniji i oštriji stav Hrvatske. Jeste li vi svjesni - netko ti uzme novce, neće da vrati i još traži da mu ti nadomiriš troškove, pa to je strašno, to je nevjerojatno – čudi se europarlamentarac Grubišić.

Laburist Nikola Vuljanić, također europarlamentarac, kaže da mu se čini da se ostvaruju prognoze koje je čuo iz slovenskog parlamenta.

- A čuo sam da se radi o blefu koji će uz određeni pritisak na kraju završiti pozitivno. Naravno da je tu riječ o ucjeni.Čini mi se da će hrvatska vlada dijelom toj ucjeni popustiti. Diplomacija i politika su umjetnost nalaženja kompromisa, nekakav kompromis se mora naći, ne možete ostati na svojoj poziciji i reći jedino je moje ispravno. Mislim da će to popuštanje biti minorno u odnosu na ono što Slovenci traže na početku – smatra Vuljanić.

SDP-ov Zlatko Komadina je bio kratak.

- Diplomacija kao diplomacija. Mislim da bi se susjedi prvi trebali i ponašati kao pravi prvi susjedi – vjeruje Komadina.

>>Pusić: 6. veljače stručno i politički definirat ćemo rješenje!

Komentara 10

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
15:43 31.01.2013.

Za početak ovo nisu "europrlamentarci" nego promatrači u EU parlamentu. Bilo bi zanimljivo vidjeti na koliko su sjednica zbilja ibli i za to dobili dnevnica, vjerojatno ne previše. Vuljanić mi je inače izuzetno simpatičan, sječam se kako je prije otprilikeke godine dana pjevao Laburistima kako je on prestar i bolesten, kako će on podržati mlade. Pogledajte kako se najedanput sjajno oporavio pa ima snage i za Sabor i za EU, osim naravno ako sebe ne račune pod mlade.

OB
-obrisani-
15:50 31.01.2013.

Sve novine Slovenske, Bosanske, Srpske i ostale iz okruženja pišu a Hrvatske šute , kako je brat od premijera Milanovića podigao kredit u Ljubljanskoj banci od 3,25 milijuna eura odobrenom po sumnjivim kriterijima za svoju firmu , a radnika ima 0 (nula) , a jamci su mu bili roditelji (otac milicioner u Ex Yu) , kredit je podignut 2007 godine i nije vraćena ni jedna lipa kredita , i sada će vlada premijera Milanovića pristati na ucjenu Slovenaca da se sudski spor u Hrvatskoj protiv Ljubljanske banke ukine da bi Slovenije ratificirala Hrvatski ulazak u EU ! Pročitajte na portalu "Dnevno" sve informacije o ovam sramotnom slučaju, jer će ovo modernatori Večernjeg izbrisati ! Uskoro ćemo imati slučaj Sanader broj 2 !

SE
sestrićna
15:41 31.01.2013.

a komu mi to nismo popustili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije