Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako liječiti Parkinsonovu bolest

Renomirani svjetski stručnjaci u Hrvatskoj: U KB Dubrava skup iz stereotaktičke i funkcijske neurokirurgije

Foto: Robert Anić/Pixsell
1/2
18.04.2023.
u 13:23

Voditelj tečaja je specijalist neurokirurgije KB-a Dubrava, doc. dr. sc. Fadi Almahariq, dr. med., ujedno i član upravnog odbora međunarodnog društva Middle-Eastern Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery pod pokroviteljstvom Svjetskog društva za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju (WSSFN)

Prvi put u Hrvatskoj održat će se međunarodni praktični tečaj iz stereotaksijske i funkcijske neurokirurgije, a domaćin ovog važnog međunarodnog događaja 5. i 6. svibnja je Zavod neurokirurgije Kliničke bolnice Dubrava - Referentnog centra Ministarstva zdravstva za funkcijsku i stereotaktičku neurokirurgiju.

Istaknuti i cijenjeni svjetski stručnjaci - među kojima su prof. Ahmed M. Alkhani, predsjednik Arapskog neurokirurškog društva, predsjednik odbora za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju Svjetskog društva za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju, prof. Walid Ahmed Abdel Ghany, predsjednik međunarodnog društva Middle-Eastern Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery MSSFN-a i doktor Harith Akram, neurokirurg iz najuglednije neurokirurške klinike u Engleskoj i svijetu Queen Square Hospital London - osobno će predstaviti svoja izvanredna iskustva i istraživanja.

Odaziv i sudjelovanje brojnih renomiranih stručnjaka potvrđuje da je Zavod za neurokirurgiju KB Dubrava prepoznat na međunarodnoj razini te da se potvrđuje svjetska kvaliteta stručnog osoblja i njihovog rada.

Voditelj tečaja je specijalist neurokirurgije KB-a Dubrava, doc. dr. sc. Fadi Almahariq, dr. med., ujedno i član upravnog odbora međunarodnog društva Middle-Eastern Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery pod pokroviteljstvom Svjetskog društva za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju (WSSFN).

- Pozvali smo najveće stručnjake iz cijelog svijeta - iz Engleske, Češke, Egipta, Njemačke, Jordana, Saudijske Arabije i Slovenije. Cilj je da podijelimo znanje i iskustva, usporedimo naše i njihove rezultate i naravno, da razmijenimo tehnike i kontakte, da naš Zavod bude međunarodni certificirani edukacijski centar za sve mlade specijalizante i specijaliste neurokirurgije iz cijeloga svijeta iz područje stereotaksijske i funkcijske neurokirurgije - istaknuo je doc. dr. sc. Fadi Almahariq te dodao da je ovo prvi put da se na ovakvoj svjetskoj razini kod nas praktično vježba kako se radi (DBS) i koje je naše iskustvo u tome, čime se omogućuje svim sudionicima da se na jednom mjestu educiraju od vodećih svjetskih stručnjaka.

- U Kliničkoj bolnici Dubrava će se 5. i 6. svibnja održati međunarodni tečaj iz stereotaktičke i funkcijske neurokirurgije pod vodstvom doc. dr. sc. Fadija Almahariqa. S iznimnim zadovoljstvom sudjelujemo u organizaciji prvog tečaja ovakve vrste u Republici Hrvatskoj gdje će domaći i međunarodni stručnjaci imati prilike podijeliti iskustva i steći nova saznanja iz vrlo zahtjevnog područja neurokirurgije te obogatiti vlastitu kliničku praksu. Ovaj je događaj posebno značajan za KB Dubrava u kojoj unutar Zavoda za neurokirurgiju djeluje Referentni centar Ministarstva zdravstva za funkcijsku i stereotaktičku neurokirurgiju, ali i sve suradne specijalnosti koje sudjeluju u liječenju ovih bolesnika - istaknuo je ravnatelj KB Dubrava prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med.

Sudionici međunarodnog tečaja iz stereotaksijske i funkcionalne neurokirurgije imat će priliku čuti kako započeti stereotaktičke operacije u svojim ustanovama, uvježbati planiranje dubinske mozgovne stimulacije od ulazne do ciljne točke, postavljati pitanja najboljim stručnjacima na tom području te razmijeniti iskustva pri čemu će ujedno stvoriti kontakte s drugim centrima.

Dubinska mozgovna stimulacija je postala vodeća operativna metoda u bolestima pokreta i koristi se najčešće kod bolesnika s uznapredovalom Parkinsonovom bolesti, distonijom i esencijalnim tremorom kod kojih medikamentozna terapija više ne daje zadovoljavajuće rezultate ili je dovela do značajnih nuspojava te je izražena onesposobljenost. DBS se od svih zemalja u regiji prvo počeo raditi u Hrvatskoj 2000. godine, svega nekoliko godina nakon prvog ugrađenog DBS-a u svijetu.

Funkcijska neurokirurgija je sad u vrhuncu, a dobrobiti za pacijenta i poboljšanje kvalitete života upotrebom ove metode su velike. Funkcijska neurokirurgija djeluje na funkcije mozga – bazalne jezgre, neurotransmitere itd. To je veliko područje i mogućnost za istraživanje je iznimna.

Kod bolesnika koji imaju Parkinsonovu bolest i tremor već kod prvog uključenja DBS-a vidi se učinak - prestaje tremor, pacijent postane pokretljiviji, hoda. Kod distonije je potrebno duže vrijeme stimulacije da se postigne maksimalni rezultat zbog kontrakture muskulature. Kod takvih pacijenta nakon ugradnje DBS-a rad s fizioterapeutom nekoliko mjeseci nakon ugradnje je od iznimne važnosti. Bitno je istaknuti da pacijenti nakon operacije vraćaju svoju pokretljivost, voze bicikl, hodaju, a to je povratak u svakodnevnicu te se time podiže kvaliteta života bolesnika i njihove obitelj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije