Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zvecka oružje

Sirija poručila: U slučaju napada branit ćemo se svim sredstvima

Walid Moualem
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: jek/VLM, tli/VLM
27.08.2013.
u 07:28

Rusija i Kina upozoravaju protiv vojne intervencije u Siriji, rekavši kako će bilokakva intervencija imati katastrofalne posljedice za cijelu regiju

Sirija je poručila kako će se braniti svim dostupnim sredstvima u slučaju američkog napada, prenosi WashingtonPost. Rečeno je to na konferenciji za novinare u Damasku gdje je sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem odbacio optužbe kako je sirijska vlada upotrijebila kemijsko oružje protiv svog naroda.

Za to vrijeme SAD i V. Britanija grupiraju svoje vojne snage u Mediteranu. Američka mornarica još je u petak poslala na Mediteran četiri ratna broda - nosača raketa dugog dometa. Britanska vojska svoja je četiri ratna broda, nosač helikoptera i još nekoliko brodova smjestila blizu Albanije. Slično je učinila i Francuska, koja je treći ključni faktor u pokretanju vojne intervencije u Siriji, koja je svoje vojne avione stacionirala u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Britanska vojna baza na Cipru udaljena je manje od 160 kilometara od Sirije, što je čini mogućim centrom za koordinaciju napada na Siriju.

U međuvremenu, najviši vojni dužnosnici zapadnih i bliskoistočnih zemalja susreli su se u jemenskom gradu Amanu kako bi razgovarali o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji.

Britanski premijer David Cameron u ponedeljak je prekinuo odmor i vratio se u London, a za četvrtak je sazvan parlament radi razmatranja britanskog odgovora na najnovije događaje u Siriji.

Dok Turska također podržava intervenciju, Iran upozorava kako će napad na Siriju imati ozbiljne posljedice, ne samo za Siriju, nego i na cijelu regiju. Rusija i Kina pojačale su svoje upozorenja protiv vojne intervencije u Siriji. Moskva također poručuje kako bi bilokakva akcija mogla imati "katastrofalne posljedice" za regiju.

Kim Jong-un slao gas-maske Bašaru al-Asadu

Sjeverna Koreja pokušala je izvesti gas-maske u Siriju, no one su, zajedno s oružjem i streljivom, zaplijenjene u Turskoj. Javlja to AFP, koji napominje da se zapljena dogodila 3. travnja, no tek u trenutku kada SAD prijeti vojnom akcijom u Siriji zbog navodnog napada kemijskim oružjem na civile, informacija o tome puštena je u javnost.

Američka vojska potvrdila je da je brod Al En Ti Sar registriran u Libiji napustio Sjevernu Koreju ranije ove godine te da je za vrijeme puta do Sirije bio praćen u koordinaciji s drugim zemljama. Brod je kroz Dardanele uplovio 3. travnja, nakon čega su ga turske vlasti po nalogu američkih zaustavile i pretražile. Zaplijenjeno je 1400 pušaka i pištolja te oko 30.000 metaka, kao i gas-maske koje su trebale poslužiti kao zaštita u kemijskim napadima.

Amerikanci vjeruju da su zaplijenjena dobra trebala biti iskrcana u Turskoj i potom kopnenim putem poslana snagama Bašara al-Asada. Turska je uhitila i kasnije dignula optužnicu protiv kapetana broda, koji je navodno sve to potvrdio. Podsjetimo, Sirija je pod sankcijama Europske unije, SAD-a i njenih saveznika koji zabranjuju prodaju oružja toj zemlji, a Sjevernoj Koreji UN je zabranio prodaju i kupnju nuklearnog oružja.

>>Angloamerički obruč oko Sirije

>>Kerry: Ovo nije ponašanje vlade koja ništa ne skriva

>>Assad prijeti: Ako zapucate, požalit ćete kao u Vijetnamu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije