Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPALI KONVOJ UN-A

Assad prijeti: Ako zapucate, požalit ćete kao u Vijetnamu!

bashar al assad,sirija (1)
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
26.08.2013.
u 18:39

Sirijski predsjednik u ruskom dnevnom listu Izvestija tvrdi da su optužbe protiv njega protivne zdravom razumu

Konvoj UN-ovih istražitelja koji se danas zaputio u predgrađe Damaska kako bi ispitao je li tamo upotrijebljeno kemijsko oružje napadnut je i morao se vratiti u grad. Na jedno od vozila otvorena je vatra iz snajpera. UN je najavio da će konvoj ponovno krenuti na svoj odredište čim se pronađe zamjenski automobil.

Iako Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici nimalo ne sumnjaju da je režim predsjednika Bashara al-Assada upotrijebio kemijsko oružje i to u predgrađima Damaska koja sa nalaze pod kontrolom pobunjenika, sirijski predsjednik u ruskom dnevnom listu Izvestija tvrdi da su optužbe protiv njega protivne zdravom razumu. On je u intervjuu tom listu kazao kako je suludo misliti da bi on naredio da se upotrijebi to oružje i tako s velikom vjerojatnošću izazvao vojnu intervenciju protiv sebe. On smatra da su te optužbe politički motivirane pa je Washington upozorio da i ne pomišlja na vojnu intervenciju zato što je ona unaprijed osuđena na propast.

– Bi li ijedna zemlja upotrijebila kemijsko oružje ili bilo koje drugo oružje masovnog uništenja na području na kojem su koncentrirane i njihove oružane snage? To bi bilo protiv osnovne logike i zdravog razuma – kazao je Assad za Izvestiju.

U tom intervjuu nije propustio zahvaliti Rusiji na političkoj, moralnoj, ali i sasvim konkretnoj materijalnoj podršci u naoružanju. Kazao je da je Rusija, usprkos sankcijama nametnutima Siriji, poštovala sve ugovore o isporuci oružja koji su bili sklopljeni. Ipak, nije odgovorio na pitanje je li raketni sustav S-300 potpuno osposobljen.

– Ako netko sanja o tome da će Siriju pretvoriti u marionetu zapadnih sila, ja mu poručujem da se to sigurno neće dogoditi – poručio je Assad.

>> Lavrov: Histerija oko napada u Siriji odgovara Amerikancima

Krivi su “teroristi”

U međuvremenu sirijski državni mediji za napade kemijskim oružjem optužuju pobunjenike i “teroriste”, no za te tvrdnje nemaju nikakvih konkretnih dokaza. UN-ovi timovi stručnjaka, koji su već ispitali uzorke vezane uz prijašnje napade, u predgrađu Damaska trebali bi uzeti uzorke tla te krvi, urina i tkiva otrovanih. Nakon obavljenih analiza sa sigurnošću bi se znalo čime su ljudi otrovani. No UN-ovi timovi ne bi ulazili u to tko je bacio otrove, a još manje u to tko je naredio da se oni upotrijebe. Stoga njihov nalaz s terena ne bi mogao poslužiti za potkrepljivanje optužbi protiv predsjednika Assada i njegova režima pa na osnovi tih rezultata zapadne sile zapravo ne bi mogle ni donijeti odluku o vojnoj intervenciji protiv Assada.

Još prije godinu dana američki predsjednik Barack Obama kazao je da bi čvrsti dokazi da Assad protiv svojih protivnika koristi bilo kakvo oružje masovnog uništenja bili kap koja prelijeva čašu, odnosno izravan povod za vojnu intervenciju protiv Assadova režima. No nakon lažiranih dokaza o iračkom oružju za masovno uništenje, koji su Georgeu Bushu poslužili za pokretanje invazije na Irak i rušenje Sadama Huseina, Vijeće sigurnosti UN-a sigurno neće olako prihvatiti ni materijalne dokaze ni tvrdnje. Rusija i Kina vrlo se otvoreno protive i novoj rundi sankcija, a pogotovo vojnoj intervenciji.

I Turska za akciju

Moskva i Peking već su upozorili zapadne sile, ponajprije SAD i Veliku Britaniju da ne donose nikakve zaključke na temelju nalaza inspektora UN-a koji se nalaze u Siriji. Britanski premijer David Cameron i šef diplomacije William Hague pozivaju da se odluka o intervenciji donese izvan sustava UN-a, a da se kao povod za nju navede teška humanitarna situacija u Siriji. Šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu kazao je da 30-ak zemalja već razmatra mehanizme zaobilaženja Vijeća sigurnosti.

>> Rusi Amerikancima: Ne ponavljajte grešku iz prošlosti, ne napadajte!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije