Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medicinski pothvat

Presađivanjem u 96 sati spašeno 19 života

operacija
Marko Lukunić/Pixsell, Arhiva
VL
Autor
Diana Glavina
17.04.2010.
u 10:00

Jedan je bolesnik u KB-u Merkur istodobno dobio dva nova organa – gušteraču i bubreg

Devetnaest ljudskih života spašeno je transplantacijama organa u samo četiri dana, što je rekordan broj presađivanja u Hrvatskoj u tako kratkom vremenu. U ta četiri dana liječnički timovi u nekoliko medicinskih centara obavili su 19 transplantacija organa, većinu protekloga vikenda. Naravno, to je bilo moguće prije svega zahvaljujući plemenitim odlukama obitelji umrlih osoba i visokoj svijesti o darivanju organa.

Kirurzi radili cijeli vikend
Od petka 9. travnja do srijede 14. travnja, gotovo istovremeno, u pet hrvatskih bolnica – u kliničkim bolničkim centrima u Rijeci, u Zagrebu, u Splitu, u Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice" te u Općoj bolnici u Dubrovniku – umrle su osobe koji su u tom trenutku bile prepoznate kao potencijalni darivatelji organa.

Odlukama njihovih obitelji postali su darivatelji te su sa šest umrlih osoba organi presađeni i devetnaest je bolesnika dobilo priliku za novi, kvalitetniji život.

Devetero pacijenata više neće morati na dijalizu, jer su dobili novi bubreg, tri su osobe podvrgnute transplantaciji srca, četvero je bilo na presađivanju jetre, jedan bolesnik na transplantaciji pluća te jedan na transplantaciji gušterače.

K tome, obavljena je i jedna multioorganska transplantacija – pacijent je dobio novu gušteraču i bubreg. Petnaest organa presađeno je hrvatskim pacijentima, dok su četiri organa preko Eurotransplanta otišla u Njemačku i u Austriju. Za jednog su našeg pacijenta gušterača i bubreg stigli iz Slovenije te je u srijedu 14. travnja uspješno obavljena multiorganska transplantacija u KB-u "Merkur".

Darivatelja 25 posto više
U prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje čak je 25 posto povećan broj darivatelja – i to 30 prema 24 darivatelja – što je rezultiralo i povećanim brojem transplantacija u prvom tromjesečju ove godine. U prva tri mjeseca presađena su 42 bubrega, 24 jetre i sedam srca, a u prva tri lanjska mjeseca 41 bubreg, 21 jetra i pet srca.

A to je svakako znak da je svijest građana o darivanju organa u Hrvatskoj na visokoj razini, da obitelji umrlih podržavaju darivanje organa te da i u najtežim trenucima iskazuju plemenitost i solidarnost prema drugima koji su u nevolji.

Rast broja transplantacija pokazuje i to da bolnice uspješno surađuju u prijavi mogućih darivatelja organa te da se liječnici u eksplantacijskim i transplantacijskim timova ne štede.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije