Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detalji iz optužnice

Preokret: Ivan Boršić mozak je krvave pljačke Fine

Fina (1)
Foto: Pixsell
1/6
25.07.2011.
u 10:00

Ubio sam ljude!, ponavljao je Dubravko Žugelj kada je došao u stan djevojke Ivana Tucmana.

“Je... pobio sam ih!”, bila je prva rečenica koju je Dubravko Žugelj (29) izgovorio svojim kompanjonima Ivici Štrku (48) i Ivanu Tucmanu (27), svega koju sekundu nakon krvave pljačke Fine, dok su sva trojica automobilom bježala s poprišta razbojstva koje je šokiralo cijelu zemlju. Iza njih su tog rujanskog dana 2005. u poslovnici Fine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu ostala dva mrtva tijela.

Pijuni Ivana Boršića

Ubijeni su Drago Renar i Stipe Mušan, dvojica zaštitara Sokol Marića, a za njihovu smrt nedavno podnesena optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu tereti upravo Žugelja. No Žugelj, čije je ime prvo na optužnici podnesenoj protiv 11 osoba, optuženih za šest razbojstava u novčarskim ustanovama, koja su počinjena od 2004. do 2008. na području Zagreba, pri čemu je odneseno 6,3 milijuna kuna, kako ispada bio je, kao i većina drugih optuženika, samo pijun u rukama Ivana Boršića (36). Jer Boršić je, proizlazi i iz njegova iskaza, ali i iz iskaza dijela optuženika koji se nisu branili šutnjom, bio “master mind” cijele operacije. Arogantan i opasan, čovjek koji se ne libi prijetiti ni smrću svojim bližnjima, kako su ga opisali suoptuženici, isplanirao je većinu počinjenih razbojstava za koje se optuženici terete. U nekima je i sam sudjelovao, no za neke je imao originalan alibi – dva je puta u vrijeme razbojstva bio u zatvorima (služio kaznu zbog ubojstva, imao pravo na slobodne vikende s kojih se vraćao, op. a.), a jednom je čak bio i na policiji jer je – vadio dokumente.

Kokain za pljačku

– Doživljavao sam ga kao idola. Zbog toga sam htio sudjelovati u tom razbojstvu. No kada sam se počeo premišljati, on mi je u jednom trenutku rekao: “Ne možeš više odustati jer previše znaš. Stoga biraj, ili Fina ili kanal!” – iskazivao je u istrazi Ivan Tucman, inače Boršićev bratić.

O Boršićevim prijetnjama Tucman je progovorio tek pred istražnim sucem, jer se, kako je kazao, bojao za svoj život. Tvrdio je da mu je Boršić na ime duga za sudjelovanje u pljački Fine dao “samo” 250 grama kokaina. Zbog te je droge, kazao je Tucman, osuđen te je na izdržavanju kazne u zatvoru u Puli, odakle je i davao iskaz tijekom istrage.

– Morao sam tu drogu uzeti, inače je prijetio da će me ubiti. Stvarno sam ga se bojao pa ga nikada nisam tražio novac, a kada je izašao na jedan vikend iz zatvora, prijetio mi je pištoljem – kazao je Tucman, koji se po Boršićevoj uputi koji mjesec nakon krvave pljačke Fine sklonio kod Boršićevih prijatelja u Novom Sadu. Tucman je detaljno opisao kako su tekle pripreme za krvavu pljačku Fine, kao i ono što se događalo poslije. Kazao je tako da je nakon razbojstva sav potresen došao k svojoj tadašnjoj djevojci. Imao je krvi po licu, što nije shvatio do trenutka dok ga ona nije upitala odakle mu to. Sav šokiran, kazao je Tucman, zvao je Žugelja, koji se isprva nije javljao. No kad se javio, došao je do kuće Tucmanove djevojke.

– Bio je potresen i stalno je ponavljao: “Ubio sam ljude! Ubio sam ljude...” Moja djevojka tada se uplašila i kazala nam da odemo, što smo mi i učinili. Inače, Boršić je sumnjao da nas ona povezuje s razbojništvom pa mi je govorio da to nekako riješim. Predlagao mi je da je čvršće vežem za sebe i to tako da joj napravim dijete jer nas onda ne bi mogla odati policiji – svjedočio je Tucman o nesvakidašnjem Boršićevu planu.

Oružje u Savi

No, kako ga Tucman nije poslušao, Boršić se za nezgodnu svjedokinju odlučio sam pobrinuti. Kako je spomenuta djevojka iskazivala tijekom istrage, nakon što je prekinula vezu s Tucmanom s kojim je bila 2004. i 2005., počela je vezu s Boršićem. Ta je veza trajala od 2006. do 2008.

– Bila sam s njim jer je prijetio da će mi staviti bombu pod vozilo i maknuti me s lica zemlje. Prijetio mi je jer je mislio da nešto znam o razbojstvu u Fini. Shvaćala sam ga vrlo ozbiljno. S jedne strane bio je vrlo šarmantan, dok sam ga se s druge strane bojala odbiti. Njegov bratić (Tucman, op. a.) u njemu je vidio idola, a Boršić mu je prijetio da će ga zbog nekog duga odvesti u šumu i dati mu lopatu da si sam iskopa grob – iskazivala je svjedokinja.

Objasnila je i da ga se oduvijek bojala jer je Boršić agresivna osoba koja je voljela prijetiti ljudima, a uz to svjedokinja je znala da on baš, kako je rekla, nije potpuno normalan, jer je ubio troje ljudi. Zbog toga je godine proveo u zatvoru, gdje je i upoznao veći dio optuženika. Među njima i Dražana Bekavaca (39), koji je nakon krvave pljačke došao po torbu s oružjem i novcem.

Bekavac, koji je također svjedočio da se bojao Boršića navodeći to kao razlog zbog kojeg je došao po novac i oružje, novac je skrio u Velikoj Gorici. Točnije zakopao ga je u dvorištu svog prijatelja te je na mjestu gdje ga je zakopao posadio tri bora. Prijatelju je kazao je da je riječ o marihuani, a plijen iz Fine, zajedno s Boršićem, iskopao je nakon nekoliko mjeseci. Boršić je novac, svjedočio je Bekavac, tada brojio više od sat vremena. Nakon toga razdijelio ga je na pet dijelova, a Bekavcu je pripalo 100.000 kuna. Što se pak tiče torbe s oružjem korištenim u pljački Fine, ona je završila – u Savi.

– Kako su mi rekli, došao sam do vozila i odvezao se do Savskog mosta. Kada sam došao do pizzerije Stara Sava, parkirao sam iza i otvorio prtljažnik. Unutra su bile dvije platnene crne torbe, od kojih je jedna bila manja. Uzeo sam tu manju torbu, odnio je do Save, otvorio da bi lakše potonula i bacio je. Nisam gledao što je u njoj, no po težini i zveckanju oružja pretpostavio sam da je riječ o oružju – svjedočio je Bekavac.

Komentara 15

PT
pandur_Tomo
11:42 25.07.2011.

Prvo je bio onaj Filipović, pa neki Roso i sad ovaj.Očekujemo nastavak.Fakat imamo sposobnu miliciju.Bitno je da ekspresno nalaze ove koji na Facebooku naprave lažni profil.

ZO
zoki385
10:27 25.07.2011.

pa većinom ove pljačke kladionica, banaka, pošta i drugih financijskih institucija, policija to riješi. kioska i kuća. sve su to male pare u odnosu na puno veće krađe. ali one, koji nam pokraše državu na \"finjaka\", e, njih slabo hvatamo. a oni nam pokrali ne milijune, nego milijarde.

OB
-obrisani-
11:42 25.07.2011.

ja bi tog opasnog tipa odmah pustio iz zatvora,jer tamo je trošak.doveo bi ga Mirku Filipoviću u ring sa mu bude vreča za napucavanje.bar bi bilo neka od tog kriminalca..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije