Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Dajla

Premijerka piše papi: Osimski sporazumi ne smiju se kršiti

Biskup Milovan na sastanku u Banskim dvorima (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
01.08.2011.
u 09:54

Biskupija ide u bankrot, od Talijana na naplatu stigla tranša odštete od 500.000 eura

Posljednje utočište i spas od ovrhe zbog slučaja benediktinskog samostana i zemljišta u Dajli kod Novigrada, porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan našao je u Vladi RH. Susreo se s premijerkom Jadrankom Kosor i ministrima - vanjskopolitičkim Jandrokovićem, pravosudnim Bošnjakovićem i ministrom kulture Mesićem, koji je i predsjednik Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Kardinal Bozanić šuti

– Osimski sporazumi ne smiju se kršiti i osobno ću pisati Svetom Ocu i državnom tajniku Svete Stolice kardinalu Tarcisiu Bertoneu kako bi se riješila ta neugodna situacija - izjavila je premijerka nakon jednosatnog susreta s biskupom Milovanom i najavila da će ministar vanjskih poslova pozvati na razgovor apostolskog nuncija u Hrvatskoj te da će hrvatski veleposlanik u Vatikanu prekinuti godišnji odmor i vratiti se u Vatikan, kako bi mogao biti od pomoći.

Ni premijerka Kosor ni biskup Milovan nisu rekli koje bi konkretne pravne poteze mogla povući Vlada i država u pomoći Porečko-pulskoj biskupiji u ovom slučaju. Situacija je zamršena, jer su talijanski benediktinci, koji potražuju samostan i zemljište, već jednom isplaćeni i obeštećeni za njegovo oduzimanje 1948., a Istarskoj biskupiji vraćen je posjed, kojega je ona djelomice rasprodala, kako bi došla do novca za gradnju sjemeništa i crkvenih objekata. Najsporniji dio aktualne priče je sporazum Porečke biskupije i talijanskih benediktinaca, kojega je umjesto mons. Milovana (jer ga je papa razvlastio potpisa dok se tinta na ugovoru nije osušila) potpisao drugi biskup. No, ugovor je pravovaljan, ovjeren kod javnog bilježnika i tereti Istarsku biskupiju da vrati zemljište, plati sve troškove i još 4,5 milijuna eura “nadoknade štete”. Na naplatu je stigla prva tranša od 500.000 eura, a slijede četiri milijuna eura. Biskupija nema taj novac i prijeti joj bankrot.

– Podržavamo našega kolegu biskupa u njegovim nastojanjima, jer je očito da je učinio maksimalno što je mogao, ali ja ne mogu, kao ni ostali naši biskupi, reći gdje je nastao nesporazum, jer to ne znam, a očito je da i mnogi drugi ne znaju. U svakom slučaju, bilo bi dobro da se to što prije riješi – rekao nam je šibenski biskup mons. Ante Ivas.

>>Biskup Milovan: Još jedino da prodam Eufrazijevu baziliku!?

No, službena Crkva zasad šuti i Hrvatska biskupska konferencija nema nikakva stava, kao ni zagrebački Kaptol čiji je nadbiskup, kardinal Josip Bozanić bio izravni sudionik svih događaja kao član papinske komisije, koja je samostan i zemljište odlučila oteti Hrvatima i darovati Talijanima.

Josipović poziva DORH

Odvjetnik Porečko-pulske biskupije Bruno Čohilj rekao nam je da su godine 2006. benediktinci iz Praglie podigli su tužbu ali da župa Dajla nekretnine nije prodavala dok je trajao spor.

Predsjednik RH Ivo Josipović o slučaju bivšeg benediktinskog samostana u Dajli, a nakon sastanka premijerke Kosor i biskupa Milovana priopćio je:

– Ne smije i ne može biti pravnog posla kojim bi se zaobišao režim Osimskih sporazuma. Režim Osimskih sporazuma je dio unutarnjeg pravnog poretka RH i ne može se mijenjati intervencijama izvana. Ovo je bila prilika da se malo razmisli i razgovara o tome da li je proces povrata imovine bio adekvatan proces i za imovinu o kojoj je riječ. Da li je ta imovina uopće bila objekt postupka povrata? Očekujemo od Državnog odvjetništva da se to utvrdi – poručuje Josipović. Podržava “nastojanje da se diplomatskim aktivnostima očuvaju dobri odnosi RH i Vatikana”.

Nakon što je napustio Banske dvore, mons. Milovana novinari su pitali osjeća li se iznevjerenim od kardinala Bozanića, što on nije htio komentirati, ne skrivajući nelagodu zbog svog nezavidnog položaja. Na upit hoće li se za svoga boravka u Zagrebu susresti i sa zagrebačkim nadbiskupom, mons. Milovan rekao je kako se oni redovito susreću te da se on susreće sa svim biskupima.

Komentara 418

MI
miran
08:41 02.08.2011.

\"Premijerka piše papi: ...\" .... a na kom jeziku gospoja pise papi?

OB
-obrisani-
09:05 02.08.2011.

daBogda te....PAPA-N....banirao

JA
jah
01:21 02.08.2011.

gdje je onaj domoljub marsijanac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije