Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo Bozaniću

Biskup Milovan: Još jedino da prodam Eufrazijevu baziliku!?

Ivan Milovan (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/3
31.07.2011.
u 23:00

Monsinjor Milovan molio je Bozanića za pomoć, no ovaj za to ne mari te kani provesti odluku Vatikana, koja biskupiji u Poreču prijeti ovrhom

Prava drama odvijala se na relaciji Poreč – Zagreb, kada je porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan nastojao kardinalu Josipu Bozaniću dokazati da benediktinci nisu u pravu kada traže preuzimanje samostana i vrijednog zemljišta u Dajli i Istarskoj biskupiji prijete ovrhom.

– Jedino da ponudimo porečku baziliku?! – piše u dramatičnom pismu biskup Milovan svome kolegi Bozaniću na zagrebački Kaptol još u studenom 2010.,. a kardinal Bozanić očito se stavio u službu vatikanskog lobija, koji je iskoristio i samoga papu Benedikta XVI. u nastojanju da prisvoji sporni samostan i zemlju kod Novigrada.

Večernji list u posjedu je svih relevantnih originalnih dokumenata koji pokazuju da su Porečko-pulska biskupija i sam istarski biskup mons. Milovan bili izloženi gotovo nevjerojatnoj crkvenoj zavjeri i komplotu najviših crkvenih dužnosnika, samo kako bi se talijanski benediktinci iz Puglie dočepali vrijednoga zemljišta.

Dobili odštetu

– Oni nikada nisu bili vlasnici jer je u grofovoj darovnici stajalo da nemaju nikakva prava kada napuste posjed. A sami su državnom uredu za povrat imovine 29. prosinca 2002. potvrdili da su dobili odštetu za taj posjed, premda ni na to nisu imali pravo – objašnjava zamršeni slučaj vlč. Ilija Jakovljević, kancelar Porečke biskupije, tvrdeći da su benediktinci izgubili dvije parnice na sudu u Bujama, koji je presudio u korist biskupije.

Vidjevši, očito, da ne mogu do sporne zemlje i samostana sudskim putem, benediktinci rade pritisak na Vatikan i papa Benedikt XVI. osniva komisiju u kojoj je kardinal Josip Bozanić zajedno s kardinalom Attilom Nicorom i mons. Urbanom Navarreteom, koja odlučuje da samostan ipak pripada benediktincima. Vrlo brzo nakon toga u Poreč stiže prijedlog sporazuma o uređenju međusobnih odnosa Porečke biskupije s Abbazia di Pragliom, koji je katastrofalan za biskupiju, koja ne samo da mora vratiti samostan i zemljište benediktincima nego im još mora platiti “naknadu štete”. Porečki biskup gotovo plače od muke kardinalu Bozaniću, no ovaj za to ne mari i kani provesti samo vatikansku odluku, koja biskupiji u Poreču prijeti ovrhom.

– Kad je riječ o ovršnom postupku, ne postoji ni moralno ni ikoje drugo pravo da Abbazia d.o.o ili Abbazia di Praglia otuđuje neku drugu imovinu (zgradu ordinarijata ili da plijeni biskupijske račune). Biskupija ne može prihvatiti da jedno trgovačko društvo (Abbazia d.o.o.) plijeni njezinu imovinu – piše biskup Milovan kardinalu Bozaniću jer talijanski benediktinci posluju preko tvrtke Abbazia d.o.o.

Riječ je o fiktivnoj tvrtki talijanskih benediktinaca i, primjerice, prema Fininim podacima 2009. imala je 3962 kune prometa, a 2010. promet je bio 4010 kn. Tolik je bio i gubitak, jer je 2009. imala 93 kune prihoda, a 2010. čak 73 kune prihoda!

– Talijani su navodno već s mafijom dogovorili najam samostana i zemljišta na 99 godina. Očito su računali da će lagano doći do njega – kažu crkveni kuloari.

Međutim, dok se Poreč i Istra tresu u pravoj groznici, hrvatski biskupi gotovo ništa ne poduzimaju. Točnije, tek su se u siječnju ove godine, na zasjedanju HBK u Zagrebu, odlučili napisati pismo papi da sve zaustavi. No, kako neslužbeno doznajemo, dobili su bezobrazan odgovor državnog tajnika Tarcizija Bertonea, u kojemu se nije libio ni otvoreno ih izvrijeđati.

Prijam kod premijerke

– Ovakav ili sličan prijedlog sporazuma nisam u mogućnosti potpisati. Ako kardinalska komisija zaključi da ga moram potpisati, najprije ću se obratiti svim članovima Hrvatske biskupske konferencije. Isto tako iznijet ću čitav predmet Vladi Republike Hrvatske, Uredu predsjednika Republike i Državnom odvjetništvu koje je već upoznato s ovim predmetom – napisao je mons. Milovan kardinalu Bozaniću, koji se očito oglušio na sve njegove molbe.

Nakon svega, iz Vatikana 6. srpnja ove godine stiže dopis samoga pape Benedikta XVI. kojim biskupu Milovanu oduzima zakonsku ovlast (kanon 393. Zakonika kanonskog prava) i daje je španjolskom biskupu da potpiše sporni sporazum, koji postaje otvorena prijetnja za ovrhu nad Porečkom biskupijom. Zbog ozbiljnosti cijele situacije mons. Milovan zatražio je i zaštitu države, pa se očekuje da će ga u ponedjeljak u Banskim dvorima primiti premijerka Jadranka Kosor. Iz Ureda predsjednika Republike doznajemo da će se predsjednik upoznati sa svim detaljima spora i tek tada objaviti svoju reakciju.

Komentara 202

KR
kreont
06:49 01.08.2011.

U što se crkva pretvorila. Kako nam sam domovinu oduzimaju i nikome ništa. Za ovo bi netko morao ozbiljno odgovarati.

KU
kumpare
08:27 01.08.2011.

Sveti Oče mi te volimo, moli za nas Rvate, i dođi nam opet, a Dajlu i cijelu Istru uzmi si ju i daj onima čija je odvajkada bila... Bog i Hrvati.......Istra i Talijani...

OB
-obrisani-
02:23 01.08.2011.

Bozanić i (ne)sveti Papa još su jednom pokazali koliko “vole” Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije