Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvo

Predstavljen prvi hrvatski registar kliničkih ispitivanja

 Ana Marušić
Ivana Ivanović/Pixsell
26.03.2010.
u 19:25

Prof. Ana Marušić ističe da se bolje osjećaju osobe u kontrolnoj skupini. U RH je 331 kliničko istraživanje, a trenutačno je aktivno 91.

Danas, na Dan Medicinskog fakulteta u Splitu, koji je osnovan prije 13 godina, predstavljen je prvi hrvatski elektronički registar kliničkih ispitivanja koji je osmislila skupina istraživača s Medicinskog fakulteta pod vodstvom prof. Ane Marušić, glavne urednice časopisa Croatian Medical Journal. Registar omogućava uvid u odvijanje svih kliničkih ispitivanja u Hrvatskoj i kao "gotov proizvod" ponudit će se Ministarstvu zdravstva za stvaranje nacionalne baze podataka.

– Kad je pacijent uključen u kliničko ispitivanje, na njega se mnogo više pazi, češće ga se pregledava, općenito se osobe u kontrolnoj skupini osjećaju bolje - istaknula je prof. Marušić, dodajući da u Hrvatskoj nema načina da se dozna koja se klinička istraživanja vode. Zanimljivo je da je u cijeloj Europi registrirano gotovo 32.000 ispitivanja, u Hrvatskoj 331, a od toga je trenutačno aktivno 91 istraživanje.

Stručnjaci sa splitskog Medicinskog fakulteta preveli su informacije o najčešćim pitanjima bolesnika i njihovih obitelji kako bi im se najkvalitetnije pomoglo, a preveden je i rječnik pojmova koji se pojavljuju u kliničkim ispitivanjima.

Prvi hrvatski registar kliničkih ispitivanja nudi potpunu transparentnost kliničkih podataka, a u njegovoj izradi sudjelovala je i udruga "Sve za nju".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije