Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ DAMIRA HABIJANA

Pravobraniteljica odgovorila Milanoviću: Nečija spolna orijentacija ne smije se koristiti kao oružje

Zagreb: Konferencija Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog olimpijskog odbora "Uspješne u sportu, uspješne u poslu"
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
16.01.2024.
u 18:59

Pravobraniteljica je u novom priopćenju napomenula da "kod procjene je li nešto diskriminacija ili ne, nije nužna samo namjera počinitelja, već se uvijek gleda i njen učinak''

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić odgovorila je na priopćenje Ureda predsjednika u vezi izjava o spolnoj orijentaciji ministra Habijana, poručivši kako se spolna orijentacija ne smije koristiti kao oružje za razračunavanje s političkim suparnicima.

"Pravobraniteljica je na stajalištu da se nečija spolna orijentacija, u krajnjoj liniji i nečiji spol nikada ne smije koristiti kao oružje za razračunavanje s političkim suparnicima", priopćila je Ljubičić u utorak. Stoga, dodala je, kada političari javno raspravljaju o seksualnosti dužni su imati na umu da je svako njihovo postupanje koje je usmjereno k omalovažavanju i dovođenju u nepovoljan položaj drugih na temelju bilo kojeg od zaštićenih diskriminacijskih osnova nedopušteno i kažnjivo.

>> VIDEO Milanović iznenadio izjavom: 'Habijan je gej. Nije čovjek u ormaru, živi normalan život'

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je odgovarajući na pitanja novinara o slikama bivšeg HDZ-ovog ministra zdravstva Darka Milinovića koji se fotografirao u gaćama kao i ministar gospodarstva Damir Habijan te ih usporedno stavio, ustvrdio da je Habijan homoseksualne orijentacije, a za što ga je prozvala pravobraniteljica. 

Ljubičić je u nedjelju priopćila da je zatražila od Agencije za zaštitu osobnih podataka stručno mišljenje iz aspekta zaštite osobnih podataka, smatrajući da su u slučaju Milanovićeve izjave dovedene u pitanje ustavne kategorije koje jamče pravnu zaštitu osobnog i obiteljskog života te dostojanstva, kao i sigurnost i tajnost osobnih podataka.

Iz Ureda predsjednika zamjeraju joj što nije tražila "stručno mišljenje" i zbog Habijanove izjave da Milanović ima bipolarni poremećaj. Također su poručili kako "biti gay nije ni uvreda ni problem, osim ako si dio licemjerne političke družine". Pravobraniteljica je u novom priopćenju napomenula da "kod procjene je li nešto diskriminacija ili ne, nije nužna samo namjera počinitelja, već se uvijek gleda i njen učinak, a učinak u predmetnom slučaju može biti širenje govora mržnje u javnom prostoru prema osobama istospolne orijentacije". 

Pritom je ocijenila da je Milanović zanemario činjenice da živimo u društvu u kojemu informacije o nečijoj spolnoj orijentaciji često mogu dovesti i do javnog linča, a u nemalom broju slučajeva i do kaznenih djela počinjenih iz mržnje. 

Sfera privatnosti političara je uža, ali rasprava mora imati legitiman cilj

"Dovoljno je pročitati javne komentare na raznim portalima, a koje je izazvala predsjednikova 'bezazlena' izjava o navodno općepoznatoj ministrovoj spolnoj orijentaciji", upozorila je. S druge strane, dodala je Ljubičić, javna rasprava o seksualnoj opredijeljenosti javnih osoba razlikuje se od zaštite privatnosti građana jer je sfera privatnosti političara uža i javnost ima pravo znati važne informacije o njima, a kao primjer navela je imovinske kartice i rasprave o korupciji.

POVEZANI ČLANCI:

Naglasila je kako se javna rasprava političara ne može voditi na razini prozivanja o tome je li je netko ove ili one vjeroispovijesti, nacionalne pripadnosti, spola ili spolne orijentacije, ako to nije vezano uz legitiman cilj i javni interes dodatnog unaprjeđenja navedenih prava, a ne političke diskreditacije i diskriminacije.

Ljubičić je mišljenja i da je neophodno postaviti određene smjernice vezane uz zadiranje u privatnost u političkoj sferi jer je spolna orijentacija osobe posebna kategorija osobnog podatka čija je obrada zabranjena. 

"Ako je zabranjena obrada takvog podatka, postavlja se pitanje je li dozvoljena javna uporaba takvog podatka bez privole osobe koja je u pitanju, zbog čega je zatraženo mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka", pojasnila je. Što se tiče komentara predsjednika da pravobraniteljica nije reagirala kada je Habijan izjavio da Milanović ima bipolarni poremećaj, Ljubičić je napomenula da se ne radi o kvalifikacijama koje imaju veze s ravnopravnosti spolova.

Komentara 8

GR
Greben
21:29 16.01.2024.

Dovoljno je procitati komentare fanova predsjednika RH Milanovica i onda je u potpunosti jasno na kojoj su razini i Milanovic i njegovi fanovi!

Avatar film
film
20:39 16.01.2024.

napuhnutom je sve dozvoljeno ima pdršku HND-a...

OL
olujasviholuja2
21:50 16.01.2024.

Zamislite da je AP tako govorio o nekome iz možemo ili sdp,cijela lijeva politička falanga bi skupljala opziv apea,a sada šute i šute, kako su dvolični

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije