Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE NA IZJAVU

Milanović odgovorio pravobraniteljici: Kakvo je to stručno mišljenje ona tražila u slučaju Habijana?

Split: Svečanost primopredaje dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
15.01.2024.
u 17:39

Predsjednik je tako odgovorio na kritike pravobraniteljice Višnje Ljubičić te je pitao - ''kakvo je to stručno mišljenje revna pravobraniteljica zatražila od Agencije'', te ''što bi u tom mišljenju trebalo pisati'', naglašavajući kako se ''nada da podaci o seksualnoj orijentaciji ne postoje''

Žestoke reakcije uslijedile su nakon što je predsjednik Zoran Milanović pred novinarima kazao kako je novi ministar gospodarstva Damir Habijan homoseksualne orijentacije, među kojima je i reakcija pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić. Pravobraniteljica je tako osudila ovaj potez Milanovića te poručila kako je ''od Agencije za zaštitu osobnih podataka tražila stručno mišljenje'', smatrajući kako su osobni i obiteljski život te dostojanstva Habijana dovedeni u pitanje, a na to se oglasio i sam Milanović.

Predsjednik je tako odgovorio Ljubičić te je pitao - ''kakvo je to stručno mišljenje revna pravobraniteljica zatražila od Agencije'', te ''što bi u tom mišljenju trebalo pisati'', naglašavajući kako se ''nada da podaci o seksualnoj orijentaciji ne postoje''. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić oglasila se povodom izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića o, kako kaže, „navodnoj seksualnoj orijentaciji ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana“. I, pozivajući se na Ustav RH, zatražila je od Agencije za zaštitu osobnih podataka „stručno mišljenje iz aspekta zaštite osobnih podataka“.

Trebala su joj četiri dana da, uvjereni smo, posve samostalno odluči nešto napisati jer je očito proučavala i ustavne odredbe o važnosti zaštite osobnih podataka. Kakvo je to „stručno mišljenje“ revna pravobraniteljica zatražila od Agencije za zaštitu podataka i što bi u tom stručnom mišljenju trebalo pisati? Nismo sigurni zna li i ona sama što je zatražila, ali osobni podatak Agencija može štititi jedino ako taj podatak postoji.

Pa pitamo pravobraniteljicu postoje li podaci o nečijoj seksualnoj orijentaciji i gdje postoje? Ili je ona samo čula od Andreja Plenkovića da postoje budući da je on javno rekao „zamislite da ja sad počnem govoriti tko je od političara i novinara kojeg seksualnog opredjeljenja“. Ako ti podaci ne postoje – a nadamo se da ne postoje - onda zahtjev pravobraniteljice prema Agenciji može samo značiti da traži Agenciju da utvrdi seksualnu orijentaciju ministra Habijana kako bi znala je li nadležna postupati po tom zahtjevu.

Pa kad si je već dala toliko truda u tumačenju ustavnih vrednota, Ured Predsjednika Republike očekuje od pravobraniteljice Ljubičić da pažljivo pročita i izjavu Damira Habijana - tada saborskog zastupnika HDZ-a koji se predstavljao kao ozbiljan pravnik i odvjetnik – a koji je u Hrvatskom saboru 10. ožujka 2023. rekao za predsjednika Milanovića da je „osoba koja očito ima bipolarni poremećaj“. Ona tada nije tražila „stručno mišljenje iz aspekta zaštite osobnih podataka“ zbog otkrivanja potencijalno vrlo ozbiljnog osobnog podatka, kao ni drugi veliki moralizatori i aktualni čuvari privatnosti osoba koje neskriveno monetiziraju svoje tijelo i seksualnost.

POVEZANI ČLANCI:

Iako pravobraniteljica Ljubičić zapravo nema veze sa zaštitom osobnih podataka, koristimo ovu priliku i njenu iznenada otkrivenu brigu za zaštitu osobnih podataka te lijepo molimo da u ime Predsjednika Republike zatraži od Agencije za zaštitu osobnih podataka „stručno mišljenje iz aspekta zaštite osobnih podataka“ zbog spomenute Habijanove izjave o Predsjedniku Republike. Vjerujemo kako će biti dosljedna i kako je raniji izostanak reakcije posljedica preopterećenosti poslom. I da, u pravu je ona, seksualna orijentacija jest u domeni privatnosti, tu se slažemo s pravobraniteljicom Ljubičić. Ali, ističemo kako biti gay nije ni uvreda ni problem, osim ako si dio licemjerne političke družine. Onda na scenu stupa i pravobraniteljica Ljubičić'', uputio je priopćenje Milanović. 

>> VIDEO Plenković u Saboru imao savjet za SDP: 'Sugeriram Bauku da to ne čini ni u ludilu, ni pod utjecajem opijata'

Komentara 22

Avatar kenshi
kenshi
18:39 15.01.2024.

Kucnuo je čas kada se predsjednici moraju ispričavati tetkicama.

MA
marijanaana
21:51 15.01.2024.

Nadam se da će i zadnjem naivnom glasaču HDZ-a otvoriti oči i da će shvatiti da HDZ više nije demokršćanska stranka koja štiti tradicionalne kršćanske vrednote. Hvala predsjedniku Zoranu Milanoviću

Avatar loka
loka
20:50 15.01.2024.

Zoki😎KING👍❗️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije