Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od iduće godine

Poskupljuju cigarete, ministar Marić otkrio i koliko

Zdravko Marić
Patrik Macek/PIXSELL
25.10.2018.
u 19:46

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić globalne je okolnosti nazvao izazovima

Europske tvrtke i vlade i dalje će se morati boriti s Trumpom. Američki predsjednik opsjednut je narednim izborima. Nema više transatlantske suradnje i iskrenih prijateljstava nego će postojati samo pojedini savezi. Trump ne mari za međunarodne norme, on je samoproglašeni nacionalist, koji je potaknuo jačanje populističkih i ekstremno desnih stranaka u Europi – kazao je Paul Maidment, direktor ugledne konzultantske tvrtke Oxford analitika koji je govorio da međunarodnoj konferenciji HBOR-a posvećenoj izvozu koja je danas održana u Dubrovniku.

– Globalna moć uvijek je dinamična, a mi prolazimo kroz intenzivan period promjena – kazao je Maidment i dodao da je trenutačno Europa uglavnom promatrač u trgovačkim frikcijama, trenjima, SAD-a i Kine, ali ni ona nije imuna na njegove učinke.

– Europske su se nacije okrenule ekstremima, i to prema desnima, lijeve stranke centra gotovo su nestale, a stranke desnog centra kreću znatno udesno kako bi izbjegle istu sudbinu kao i lijeve – ističe direktor Oxford analitike.

– Idući izbori za Europski parlament bit će prvi veći ispit koliko su ekstremno desne stranke prihvatljive elektoratu, odnosno biračima – dodao je Maidment, koji je savjetovao Hrvatima da i ne razmišljaju o izlasku iz EU jer bi to bila potpuna katastrofa, to je potez koji se ne isplati, i na njemu će i Velika Britanija puno izgubiti.

– Populističke stranke donijele su grublji ton u politiku, plitke diskurse, zaustavljeni su integracijski projekti Europske unije – rekao je Maidment.

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić globalne je okolnosti nazvao izazovima.

– Naš je izvoz u opasnosti zbog protekcionizma koji se širi svijetom – dodao je Marić.

Predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko najavila je nekoliko novih programa za poduzetnike. U suradnji s EIB-om HBOR će do kraja godine pokrenuti fond od 40 milijuna eura kojim će se poticati startup kompanije koje tradicionalno nemaju pristup bankarskom sustavu. Od te svote novi poduzetnici, posebno IT industrija, može računati na 25 milijuna eura, dok bi 15 milijuna eura bilo namijenjeno poduzetničkim zonama i inkubatorima.

Za iduću godinu priprema se i fond težak 70 milijuna eura namijenjen starijim malim i srednjim tvrtkama. Novac očekuju i veliki sustavi, a šefica HBOR-a je kazala da je HBOR značajno izložen brodogradilištima Uljanik i 3. maj. Dodala je da nema smisla ulijevati novac samo u plaće i da HBOR nije vidio program za oporavak Uljanika, no tu su ako Vlada što zatraži. Ministar Marić naglasio je da je Hrvatska spremna odgovoriti na globalne izazove i trendove, poput povećanja referentnih kamatnih stopa koje će obilježiti kraj razdoblja jeftinog novca.

Ministar je na marginama konferencije najavio poskupljenje cigareta od iduće godine za dvije kune, odnosno povećanje trošarina koje će dovesti do tolikog poskupljenja. Manje je to nego što je tražio ministar zdravlja.

Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

 

Ključne riječi

Komentara 71

ST
stefj
15:05 25.10.2018.

Opet se dižu nameti da bi se punila rupa bez dna. Ništa se ne mijenja i dalje se pretače iz šupljeg u prazno, te se samo gleda kako udovoljiti uhljebima. Budućnost za one koji ostanu u Hrvatskoj je sve mračnija... Umjesto da se definira minimum i da se HZZO stavi na tržište, gdje bi se onda s ostalim osiguravajućim kućama borila za udio, i dalje se forsira ovaj nakaradan sustav... I na kraju, da li je zdravstvo besplatno? Naravno da nije, ako vam je frka ili ako ne želite čekati po 2 godine za neki specijalistički pregled, morate ili otići kod privatnika ili naći neku vezu, u svakom slučaju morate platiti. Sustav je tako postavljen da potiče korupciju... Tržište bi to vrlo brzo riješilo, čovjek bi sam odabrao koje zdravstveno osiguranje bi htio platiti, mogao bi birati iz više ponuda, pa tako i ponude HZZO-a. To bi kao posljedicu imalo jeftinije lijekove, jeftinije preglede, brži odziv sustava manje opterećenje na plaće itd... Zapravo ista stvar kao i mirovinsko. Umjesto da se postave stvari na zdrave noge, te da se odvoje mirovine u 1. stupu od raznih naknada stečenih socijalnim statusom i pravima, i dalje se sve gura u jednu crnu rupu. Nikada na zelenu granu... Mislim da se stvarno cijeli realni sektor treba preseliti iz Hrvatske, ovdje za radnike i poduzetnike nema neke šanse, kao što rekoh, nema budućnosti...

DU
Deleted user
13:58 25.10.2018.

samo nek oni poskupljuju..., ma nek poskuplju svaki dan, ne zanima me. Ja dobijam duhan iz Bosne (ponekad i iz Srbije), lijepo motam, i pušim, ako ne "skoro badava", a onda vrlo jeftino. Kioska (po pitanju cigareta) nisam vidio dobrih 10-ak godina. Samo vi poskupljujte! Crno tržište radi, a vi se *ebite i pjevajte borbene.

DO
domagoj1492
14:26 25.10.2018.

ma bravo majmuni. ajd stavite odmah 100 kuna kutiju pa da imate mir 6 mjeseci sa poskupljivanjima drzave. nisam pusac ali ovi ministri su odvratni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije