Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kreće akcija

Porezna 'demantira' Linića: Zatvaramo one koji ne daju račune

Linić
Patrik Macek/PIXSELL
07.01.2013.
u 20:51

Iako je ministar Slavko Linić najavio da će se poduzetnici zbog neizdavanja fiskalnih računa kažnjavati tek od veljače, Porezna je zatvaranje onih koji krše zakon najavila već za sutra.

Porezna uprava je na svojim internetskim stranicama najavila da će njihovi inspektori od utorka krenuti u nadzor obveznika koji moraju izdavati fiskalne račune.

Iako je ministar Slavko Linić najavio da će se poduzetnici zbog neizdavanja fiskalnih računa kažnjavati tek od veljače, Porezna je zatvaranje onih koji krše zakon najavila već za sutra. "S obzirom na to da je prošlo sedam dana od stupanja na snagu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Ministarstvo financija, Porezna uprava, 8. siječnja 2013. godine kreće u nadzor obveznika fiskalizacije, koji su prema kriterijima obveznici od 1. siječnja 2013. godine", piše u priopćenju na stranicama Porezne uprave.

Zabranit će daljnji rad onima koji ne izdaju račune

Dodaje se da će inspektori "zabraniti daljnji rad" onima koji su obveznici ovog zakona i posluju s gotovinom, a ne izdaju fiskalne račune. Upozoravaju da će njima "zapečatiti poslovni prostor do otklanjanja nepravilnosti". "U slučaju da se tijekom nadzora otklone nepravilnosti, obveznik fiskalizacije može nastaviti s poslovanjem", poručili su iz Porezne uprave.

No, ovakva najava je u suprotnosti onome što je ministar financija Slavko Linić najavljivao u prosincu. Sredinom prošlog mjeseca Linić je kazao da će "tijekom siječnja Porezna uprava i Ministarstvo financija obilaziti obveznike fiskalizacije, i prema onima koji se nisu na vrijeme pripremili neće biti represivni, dok od veljače za 'neposlušne' neće imati nikakve milosti".

Čini se kako se Porezna uprava oglušila na te Linićeve riječi te su akciju najavili već za sutra, u drugom tjednu siječnja, a ne u veljači kako je obećavao ministar. Podsjetimo, od početka 2013. godine obveza fiskalizacije odnosi se na velike i srednje poduzetnike te obveznike koji obavljaju djelatnost pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te pića.

>>Snježana Mehun nije čula ni za fiskalne blagajne ni za manji PDV

>>Serveri Porezne uprave zaprimili 4.000.000 računa

>>Burno na Vladinom Faceu: 'A što ćemo s vašim varanjem?'

 

Komentara 43

Avatar rimaz
rimaz
08:14 08.01.2013.

Čuvena hrvatska poduzetnica, Snježana Mehun, vlasnica kafića u Zagrebu nije niti čula za novi PDV, fiskalne kase i zakon, kako prenose neki portali. Što sa takvom treba uraditi? Dati joj mogućnost kao i do sada da mulja, ili joj produljiti rok do njenog povratka u stvarnost. Još uvijek smo država za primjer nepoštivanja zakona, vlasti, Ustava ...

BA
Black Angels
16:11 08.01.2013.

Onda bi trebalo ,,,,prvo njega,,,,zatvoriti,,,za primjer drugima.

OB
-obrisani-
21:34 07.01.2013.

Očito je da linić ne zna šta mu rade sitnozubi lihvari po opčinama......tu je leglo zla...ništa se nije promijenilo u njihovim glavama još od bivše yuge...sve je ostalo isto samo fali portir sa pištoljem na ulazu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije