Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled iz visine

Polarno svjetlo kako ga vide iz Međunarodne svemirske postaje

Polarno svjetlo
NASA
05.07.2010.
u 11:28

Očaravajući fenomen koji su astroauti snimili iznad južnog Indijskog oceana 29. svibnja rezultat je izboja što se na Suncu dogodio 25. svibnja.

Antarktičku zimsku noć rasvjetljava pruga zelene svjetlosti - to je polarno svjetlo aurore australis. S visine od 350 kilometara tako ju je iznad južnog Indijskog oceana 29. svibnja vidjela posada Međunarodne svemirske postaje. Nastaje na isti način kao i sjeverno polarno svjetlo (aurora borealis): izboj Sunčeve koronarne mase energijom nabije čestice kisika u jonosferi na visini od otprilike sto kilometara iznad polova.

Na Suncu se erupcija koja je fenomen uzrokovala bila dogodila 25. svibnja.

Aurore se obično pojavljuju na zemljopisnim širinama između otprilike 65. i 72. stupnja. Veličanstvene, koliko i bezopasne, one ipak upozoravaju da je povremeno potrebno obratiti pozornost i na svemirsku meteorologiju.

Ključne riječi

Komentara 1

PL
pletenica
13:33 05.07.2010.

divno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije