Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dio se dogovorio

Stjuardese: I mi želimo što prije prekinuti štrajk

Red Bull Cliff Diving
Marko Lukunić
13.05.2013.
u 18:21

Petina putnika ima problema, no preusmjeravaju ih na kasnije letove CA ili na druge prijevoznike

Iako je jutros u šest sati počeo štrajk dijela osoblja Croatia Airlinesa, u zagrebačkoj zračnoj luci atmosfera je pod kontrolom.

Na šalteru CA za kupovinu karata naš Leteći reporter zatekao je desetak osoba kojima su zbog najavljenog štrajka triju sindikata (Hrvatski sindikat prometnih pilota, Sindikat kabinskog osoblja i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu) zrakoplovi ostali na zemlji.

>>Novi gradski kroničar – leteći reporter 

Kažu, nisu znali za štrajk ni da su im letovi otkazani jer ne prate vijesti te traže da im tvrtka pronađe novi let. Na šalteru doznajemo da domaći putnici imaju više razumijevanja, a stranci traže povrat novca i knjigu žalbe.

Ostali šalteri rade normalno i zrakoplovi polijeću.

Štrajk znači samo djelomični poremećaj u prometu jer će većina putnika biti prevezena prema redu letenja zrakoplovima Croatia Airlinesa, a ostali dio zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima, javili su iz kompanije. 

Na terenu smo se uvjerili da je tome uistinu tako. 

Petina putnika, kazali su nam, zbog štrajka ima problema s letovima, ali ih ili preusmjeravaju na kasnije letove CA ili na druge avioprijevoznike. 

– Nisam znala da je štrajk, moje su torbe dopremljene iz Izraela i već su u Dubrovniku. Ne znam što ću sada, požalila nam se Barbara Goldberg iz Kanade. Poslije je dobila kartu za let CA koji će poletjeti popodne. 

I Danijel Gojić iz BiH koji vozi kamione u Kaliforniji privremeno je prizemljen pa nam je kazao da bi bilo bolje da nije ni dolazio u zračnu luku, no iz CA osigurali su mu  prijevoz zrakoplovom njemačke kompanije. 

Štrajk do daljnjeg

U isto vrijeme, osoblje CA pred zgradom uprave u Buzinu i dalje ponosno drži transparente ''Prizemljite upravu da bi avioni letjeli'', ''Vežite se, propadamo'', ''Konja na magarca, s magarca na kučka''.

Nastavljaju sa štrajkom sve dok se ne ispune njihovi uvjeti i s upravom dogovore kolektivni ugovori za 2013. godinu. Naime, budući da im je stari ugovor istekao u ožujku ove godine, članovima tih sindikata plaće su za 4. mjesec već smanjene u prosjeku 40 posto.

– Tražimo zadržavanje prava iz kolektivnog ugovora iz prošle godine i aneksa da zaposlenici CA to doista i budu, a ne da rade preko ugovora s ostalim tvrtkama i da oni zaposlenici koji rade cijele godine dobiju ugovor za stalno – poručila je Tanja Mirić, članica izvršnog odbora Sindikata kabinskog osoblja.

Kako kaže, uprava im je drastično smanjila postojeća prava i plaće, a njihov je prosjek u najnižoj kategoriji oko 3500 kuna. Uzeli su im, u prosjeku, 10 dana godišnjeg odmora te smanjili broj slobodnih dana. Kako poručuju, uprava namjerava na kabinskom osoblju i pilotima uštedjeti i do 11 milijuna kuna.

Mirić se osvrnula i na prijetnje otkazima stjuardesama.

– Spekulira se o 42 otkaza zbog bolovanja. Svi koji su bili na bolovanju imaju doznake i svi su bolovanje otvorili iz zdravstvenih razloga. No nakon što je nastala ovakva situacija, uprava je poslala inspekciju iz HZZO-a još u petak da kontrolira sva bolovanja pa su neki morali ponovno doći u ordinacije, a neki su pozvani u ured HZZO-a kako bi se provjerile njihove doznake i zdravstveno stanje. Nije bilo ničega sumnjivog i nečega spornog – poručila je Mirić te naglasila kako sindikat radi sve da ne dođe do realizacije tih otkaza.

– Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu, koji se kao treći sindikat štrajku trebao pridružiti u 11 sati i štrajkati sat vremena, odustao je od štrajka jer je s upravom postigao dogovor i potpisao novi kolektivni ugovor. Prema postignutom dogovoru s predstavnicima tih sindikata, uprava će uštedjeti 500.000 kuna. Iste uštede ostvarili su tehničari, inženjeri i Novi sindikat koji je već potpisao svoje ugovore. Sada dogovor moraju postići Sindikat kabinskog osoblja i Sindikat prometa pilota, čiji su pregovori još uvijek u tijeku.

– Ne želimo da uprava s nama razgovara kao da smo na nižem nivou i kao da služimo samo za donošenje kave i čaja. Taj posao je mnogo više od toga. Mi smo u avionu jer se moramo brinuti za putnike u bilo kakvoj situaciji. Ovaj posao ne može raditi bilo tko, ulažemo u školovanje i licence i potrebno je zadovoljiti čitav niz kategorija da bismo mogli vladati kabinom u kojoj su stotine putnika. U prosječnom danu znamo se i šest puta pripremati za polijetanje – poručila je Tamra Herceg iz izvršnog odbora Sindikata kabinskog osoblja te naglasila da oni ne žele snositi odgovornost za loša postupanja i rasipanje novaca.

Članovi Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu s upravom su dogovorili da će umjesto najavljenih 27% otpustiti 17% zaposlenika

Povrat putnicima

Svi putnici koji su rezervirali i kupili kartu za neki od otkazanih letova Croatia Airlinesa u vrijeme štrajka moći će je zamijeniti za drugi let CA bez nadoplate, priopćili su iz kompanije. 

U slučaju da putnik zatraži povrat novca za kupljenu kartu, na raspolaganju su mu sljedeće mogućnosti:

– potpuni povrat novca za neiskorištene karte 

– djelomični povrat za djelomično iskorištene karte

– potpuni povrat novca uvećan za 25 posto neto tarife

 – u tom se slučaju ne isplaćuje novac nego se izdaje vrijednosni dokument koji se može zamijeniti za kartu za neki od letova Croatia Airlinesa (MCO).

Sve informacije mogu se dobiti u Kontakt-centru na besplatnom broju telefona 0800 77 77 te na brojevima 062 500 505 i +385 1 6676 555. Radno je vrijeme Kontakt-centra za trajanja štrajka od 7 do 21 sat. Koji će letovi biti otkazani možete pogledati na našim fotografijama. 

>>Stjuardese pisale Milanoviću: Neka žrtve budu jednake

>>Piloti i stjuardese idu u štrajk, Uprava CA odustaje od otkaza?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije