Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krajnja mjera

Piloti i stjuardese idu u štrajk, uprava CA odustaje od otkaza?

ca,piloti,stjuardese,portal (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
13.05.2013.
u 13:47

Iz CA su priopćili da je za sutrašnje letove predbilježeno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, dakle jedna petina svih predbilježenih putnika.

Piloti, stjuardese i zemaljsko osoblje nisu se jutros u Ministarstvu rada uspjeli dogovoriti s upravom Croatia Airlinesa pa nisu odustali od štrajka najavljenog za sutra.

– Naš je osnovni uvjet zadržavanje prava iz prošlog kolektivnog ugovora koji je vrijedio do 1. travnja – kazao je predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić. On je ostavio mogućnost da se tijekom dana nastave pregovori s upravom i da se štrajk otkaže, ako se udovolji uvjetima sindikata. – Zasad nije došlo do pomaka, no to ne znači da ga neće biti. Svjesni smo da štrajk nije ni u interesu kompanije ni u interesu nas radnika, no to je krajnja mjera na koju smo prisiljeni kako bismo ostvarili naše zahtjeve – kazao je Bilić.

Jednosatni štrajk

Zemaljsko osoblje CA u utorak će štrajkati samo jedan sat, od 11 do 12 sati, a piloti i stjuardese u akciju će krenuti u šest ujutro i štrajkat će do ispunjenja uvjeta. Time bi većina zrakoplova hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika trebala ostati na zemlji.

Odustaju od otkaza?

Član Uprave CA-a Zlatko Širac najavio je da bi uprava mogla odustati od davanja otkaza stjuardesama koje su 1. i 2. svibnja masovno otvarale bolovanje, što je u poslodavca izazvalo sumnju da je riječ o nezakonitom prosvjedu protiv novog kolektivnog ugovora. Zasad se radi o pokretanju postupka izricanja namjere otkaza ugovora o radu, rekao je Širac i time nagovijestio da od otkaza ipak neće biti ništa, jer su i HZZO i Radničko vijeće ocijenili da su bolovanja bila opravdana i u skladu sa zakonom, javlja HRT.

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ), Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) nisu pristali na novi kolektivni ugovor koji im je ponudila uprava, a nakon što je pokušaj mirenja propao, sindikalci su ostvarili pravo na štrajk. Piloti, stjuardese i zemaljsko osoblje ne pristaju na dodatno rezanje prava koja su imali po starom kolektivnom ugovoru, u prvom redu onih prava koja se tiču slobodnih dana i godišnjih odmora.

Nezakoniti otkazi

Prošlog četvrtka Radničko vijeće CA odbilo je dati suglasnost za 42 otkaza koje je uprava CA najavila dati stjuardesama koje su bile na bolovanju, a za koje smatra da su bile u prikrivenom štrajku. U upravi CA priznali su da je kontrola HZZO-a potvrdila da su stjuardese bile bolesne i kazali da neće odustati od otkaza premda su svjesni da će izgubiti sudske sporove. Biti će to dodatni trošak za ionako loše financijsko stanje državnog avioprijevoznika. U prva tri mjeseca ove godine CA je, naime, imala gubitak od 92,5 milijuna kuna, prihodi su bili 262 milijuna kuna, a rashodi su iznosili 355,5 milijuna kuna.

'Zbog štrajka ugrožena opstojnost Croatia Airlinesa'

CA će uložiti sve napore da se posljedice štrajka za putnike i poslovne partnere svedu na najmanju moguću mjeru. Za sutrašnje letove predbilježeno je ukupno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, dakle jedna petina svih predbilježenih putnika, priopćeno je iz Croatia Airlinesa.

Najavljeni štrajk sindikata Croatia Airlinesa već sada uzrokuje kompaniji izravne i neizravne štete, a istodobno ugrožava započeti program restrukturiranja i opstojnost tvrtke, dodaje se. Navode kako, "unatoč višemjesečnim razgovorima oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, u kojima je Croatia Airlines kao poslodavac pokazao spremnost na dogovor u okviru poslovnih mogućnosti predviđenih programom restrukturiranja, koji je od kompanije zatražio Nadzorni odbor u ime vlasnika i čija je provedba u tijeku, tri strukovna sindikata nisu pokazala razumijevanje za trenutačnu situaciju u kompaniji."

Ističu kako su programom resrukturiranja, između ostalog, nužne uštede u sklopu kolektivnih ugovora, odnosno u stečenim pravima koja su se prijašnjih godina povećala zbog različitih pritisaka sindikata. "Ta prava znatno opterećuju poslovanje tvrtke u financijskom pogledu i prepreka su za održivo poslovanje kompanije. Važno je napomenuti kako čak 76 posto ukupnih troškova kompanije čine nekontrolabilni troškovi, a 24 posto kontrolabilni troškovi, te da se čak 65 posto kontrolabilnih troškova odnosi na trošak radne snage."

>>Stjuardese pisale Milanoviću: Neka žrtve budu jednake

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije