Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30. obljetnica

Plenković primio Perešinovu suprugu: 'Rudolf je podnio najveću žrtvu za slobodu Hrvatske'

Zagreb: Andrej Plenković primio Ljerku Perešin, suprugu poginulog pilota Roberta Perešina
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
25.10.2021.
u 13:38

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 25. listopada 1991. prebjegao iz tadašnje JNA iz Bihaća u Klagenfurt i prešao na stranu Hrvatske vojske.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Ljerku Perešin, suprugu poginulog legendarnog hrvatskog pilota, stožernog brigadira Rudolfa Perešina, u povodu 30. obljetnice njegovog preleta borbenim avionom MiG-21 iz JNA u Austriju. Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i posebni savjetnik predsjednika Vlade za obranu Damir Krstičević.
 
Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 25. listopada 1991. prebjegao iz tadašnje JNA iz Bihaća u Klagenfurt i prešao na stranu Hrvatske vojske. Avion legendarnog hrvatskog pilota vraćen je iz Austrije u Hrvatsku 2019., na čemu je predano radila hrvatska Vlada, tadašnji ministar obrane Damir Krstičević i hrvatska diplomacija.

 

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je obitelji Perešin na njihovoj hrabrosti, snazi i domoljublju, kao i žrtvi pokojnog Rudolfa, koji je dao svoj život za Hrvatsku i pružio velik doprinos oslobađanju hrvatskog teritorija u vojno-oslobodilačkoj akciji Bljesak.
Posebno će ostati upamćene riječi pokojnog Rudolfa Perešina: ,,Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!'', koje su pokazale jedinstvo i snagu hrvatskog naroda u namjeri ostvarivanja sna o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj.

U povodu ove velike obljetnice, Plenković je poručio da je na svima nama da njegujemo trajno sjećanje na heroje Domovinskog rata te osiguramo dostojanstvo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Posebno je važno i da mlade generaciju njeguju sjećanje prema istinskim herojima Domovinskog rata kao što je to bio Rudolf Perešin.
 
,,Rudolfu Perešinu, koji je pokazao odvažnost, ljubav i vjernost prema domovini te podnio najveću žrtvu za njezinu slobodu, dugujemo vječnu zahvalnost i poštovanje'', rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

25.10.2021., Zagreb - Ljerka Peresin, supruga poginulog legendarnog hrvatskog pilota, stozernog brigadira Rudolfa Peresina, u povodu 30. obljetnice njegovog preleta borbenim avionom MiG-21 iz JNA u Austriju (iz Bihaca u Klagenfurt) u Banskim dvorima na primanju kd predsjednika Vlade Andreja Plenkovica. Na primanju su sudjelovali Damir Krsticevic i ministar branitelja Tomo Medved.
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

 
Gospođa Ljerka Perešin zahvalila je na organizaciji prijema u Vladi u povodu 30. obljetnice preleta Rudolfa Perešina borbenim avionom MiG-21 iz JNA u Austriju. Istaknula je kako njihova obitelj cijeni sve što hrvatska država čini kako bi se očuvalo sjećanje na pokojnog Rudolfa Perešina, koji je dao život za svoju Hrvatsku.
 
Na sastanku je bilo riječi i organizaciji 25. Susreta za Rudija u rujnu sljedeće godine u Gornjoj Stubici, tradicionalnoj manifestaciji koja se održava u spomen na Rudolfa Perešina i uključuje aeromiting te kulturno – zabavni program, a događaj financijski podržava Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Komentara 3

KP
Karlovacko pivo
14:27 25.10.2021.

Svaka mu čast i pokoj vječni ali se pitam jeli u JNA bio samo jedan Hrvat pilot gdjesu ostali ispalili svoje rakete

FN
Fr@njo
14:04 25.10.2021.

a Zoki, hoce li on sada iz protesta pozvati Stanimirovica ..

SE
serafin002
14:53 25.10.2021.

Bravo Plenkoviću, a slučajnom se guraju kojima je čast što im dezerter koji je prodavao usisavače i skrivao u podrumima, da se dočepaju neke medaljice ili uljebljenja, što je pravim ponosnim breniteljima ispod časti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije