Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDBONOSNI DAN

Prije točno 30 godina Rudolf Perešin preletio je MiG-om iz JNA: 'Ne mogu pucati na Hrvate'

rudolf perešin
25.10.2021.
u 13:31

Premijer Plenković danas je primio suprugu Perešina Ljerku u Banske dvore, a sudjelovali su i Damir Krstičević i ministar branitelja Tomo Medved

Legendarni hrvatski pilot Rudolf Perešin na današnji je dan prije 30 godina prvi prebjegao MiG-om 21 iz tadašnje JNA i sletio u Austriju.

Umjesto da nadzire povlačenje JNA iz Slovenije, upravo je toga dana obavio prelet kojim udario teški udarac agresorskoj vojci. 

- Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate! - kazao je toga dana Perešin u zračnoj luci u Klagenfurtu, a njegovu su povijesnu rečenicu uz fotografiju prenijeli svjetski mediji.

Avion kojim je Perešin u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt vraćen je u domovinu u povodu obilježavanja 24. obljetnice Perešinove pogibije te 28. obljetnice osnivanja Hrvatske vojske te će trajno podsjećati na prelet koji je postao jedan od najpoznatijih pothvata iz Domovinskog rata, prisjećali su se iz MORH-a 2019. godine kada je njegov MiG postavljen ispred Ministarstva. 

Četiri godine nakon, Perešina su 2. svibnja 1995. godine zvali nakon krizme svoje kćeri jer je najavljeno da Hrvatska vojska kreće u operaciju Bljesak. 

Foto: Privatni album

- Probudio se već u 3.30 sati i prije odlaska u zračnu luku navio mi je budilicu i rekao: “Ja sad idem, ajde bok”. Nisam tada znala da su to posljednje riječi koje ćemo ikada izmijeniti. Naime, s Plesa je u MiG-u poletio u 5.58, a već nakon pola sata kontrola leta prijavila je da se nije vratio, prisjetila se 2019. za Večernji list Perešinova supruga Ljerka, koju je danas premijer Andrej Plenković primio u Banske dvore.

Na primanju su sudjelovali i Damir Krstičević i ministar branitelja Tomo Medved.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Tek mjesec dana nakon tog kobnog dana mještani Nove Gradiške pronašli su dijelove aviona i tada je na teren krenula ekipa stručnjaka HRZ-a koji su pritom i dokazali da se, nakon paljbe koju su po njemu osuli iz Bosanske Gradiške, katapultirao.

Iako je Ljerka neko vrijeme mislila da je Rudolf ostao u Srbiji kao ratni zarobljenik, kasnije je potvrđeno kako je smrtno stradao pri padu u Savu. Srpska strana tvrdila je da je njegovo tijelo pronašla 30 kilometara nizvodno u šipražju nakon 28 dana.

– Za svog muža sve sam napravila, tako da sam bila mirna. Poljubila sam njegovo zubalo, klekla, izmolila Očenaš, osjetila na lijevom ramenu Isusovu ruku i mirno izašla – prisjetila se 2019. Ljerka.


 

Komentara 55

Avatar Nashorn
Nashorn
14:36 25.10.2021.

Vječna ti slava Rudi!

DU
Deleted user
14:00 25.10.2021.

Ukazivač:, Jugoslavija je formalno pravno prestala onog trena postojati kada su Hrvati referendumom odlućili izači po Ustavu SFRJ iz Jugoslavije. Dakle od tog trenutka Jugoslavija više ne postoji, te zakletve i zakoni države koja ne postoji, ne važe. Ruda jea je kao čovjek i profesionalac, krenuo braniti svoj narod od srpskog fašizma i za slobodu Hrvatske dao život. Svi oni koji tu Rudinu žrtvu žele omalovažiti, teška da se ljudima mogu nazivati. Predlažem ti da staneš ispred ogledala i ako ti dođe da pljuneš, dobro je, imaš savjest, samo trebaš puno raditi na njoj.

Avatar argus100
argus100
15:55 25.10.2021.

Ta priča o neutralnoj JNA je priča za malu djecu. Svatko tko se zatekao na području gdje se JNA postavila kao tampona zona, jasno se vidjelo kome se priključila.Sve cijevi okrenute prema našim položajima. Ne može se uopće do njih a istodobno druga strana šalje lokalne radodajke s kavom i rakijom a i lokalni likovi sa šajkačama i šubarama, zajedno piju. Toliko o neutralnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije