Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zašto 'franjo'

Papa novinarima: Baš ste se naradili ovih dana

papa Franjo (1)
Reuters/PIXSELL
16.03.2013.
u 14:00

Franjo je kazao kako su mu neki kardinali na koncu konklave na kojoj je izabran preporučali da uzme ime Hadian kao reformator ili da uzme ime Klement, kako bi se na neki način osvetio papi Klementu XIV. koji je ukinuo Isusovu družbu

Želim siromašnu Crkvu za siromašne cijeloga svijeta, kazao je papa Franjo pred više tisuća akreditiranih novinara koji su pratili konklave i koje je primio danas u dvorani Pavla VI. Novinari su dočekali Franju pljeskom. Papa nam se obratio s "Dragi prijatelji" i onda je dodao: "Baš ste se naradili ovih dana.., da baš ste se naradili."

Zahvalio na poslu koji smo obavili i kazao kako u neku ruku djelujemo u istom polju komuniciranja kao i Crkva. Na koncu je udijelio blagoslov iz srca. Nije udijelio apostoslski blagoslov, već "iz srca", jer zna da među novinarima iz cijeloga svijeta ima i onih koji nisu vjernici, kao i onih druge vjere.

Svoj govor novinarima započeo je riječima da je zadovoljan što na početku svoje službe u Petrovu sjedištu se može susresti s nama koji smo radili toliko naporno od “iznenadne najave mojeg štovanog prethodnika Benedikta XVI. 11. veljače”, dakle od kada je Ratzinger najavio odricanje.

"Uloga masovnih medija rasla je u posljednje sve više tako da su postali neophodni za pripovijedanje svijetu događaje suvremene povijesti". kazao je Franjo i ponovno zahvalio novinarima na radu proteklih dana u kojima su oči cijelog svijeta bile uprte u Vječni grad, a posebno "na teritorij u kojem je grob sv. Petra".

Papa Franjo je ponešto čitao iz pripremljenog govora, ali je uglavnom govorio zanemarujući ono što je imao napisano, tako da su novinari mogli dobiti njegov govor teka kada je "skinut" sa snimke.

"Povijesni događaji uvijek traže kompleksno čitanje, koje može koji puta uključiti dimenzije vjere. Crkveni događaji su zasigurno složeniji od političkih i ekonomskih. Oni međutim imaju jednu temeljnu posebnu karakteristiku: odgovaraju logici koja nije u načelu ona, da tako kažem, mondanih (svjetovnih) kategorija i upravo zbog toga nisu lako predstaviti ih i komunicirati ih širokoj i raznovrsnoj publici. Crkva, premda je zasigurno i ljudska, povijesna ustanova sa svime čime se sastoji, nije političke prirode, već u osnovi duhovne. Ona je Božji narod koji hoda ususret Isusu Kristu. Postavljajući se jedino u tu perspektivu može se u potpunosti razumjeti koliko Katolička crkva radi, objasnio je Franjo i više puta naglasio kako treba znati da je Isus pastir Crkve i njezino središte, a ne njegov nasljednik Petar.

"Krist je centar. Kriste je srce Crkve", naglasio je Franjo i dodao kako u svemu što se dogodilo protagonist je Duh Sveti, koji je "nadahnuo odluku Benedikta XVI. za dobro Crkve; On je usmjerio molitvu i prilikom izbora koji su učinili kardinali".

Na taj način treba razmišljati za fokusiranje onoga što se događalo proteklih dana, rekao je Franjo i pozvao na sve veće upoznavanje crkvene prirode.

Crkva, zajamčio je novinarima Papa, pridaje veliku važnost "vašem dragocjenom djelu. Vi imate sposobnost prikupljanja i izražavanja očekivanja i potreba našeg vremena, nuđenja elemenata za čitanje stvarnosti. Vaš posao potrebuje izučavanje, osjetljivost, iskustvo kao i u drugim profesijama, ali uključuje jednu posebnu pažnju prema istini, dobroti i ljepoti. To nas posebno zbližava, jer Crkva postoji da bi komunicirala sljedeće: istinu, dobrotu i ljepotu u osobi. Trebalo bi biti jasno da smo svi pozvani ne da priopćavamo nas same, već tu egzistecijalnu trojku", rekao je Franjo, a zatim nam ispričao kako je izabrao to ime i potvrdio da ga je izabrao po Franji Asiškome jer bi htio „siromašnu Crkvu siromašnih“. Bilo je onih koji su mislili da je ime Franjo izabrao po drugom poznatim ličnostima s tim imenom, te je dodao: "Sada ću vam ispričati kako je išlo".

Kazao je kako je tijekom izbora novog pape sjedio pokraj umirovljenog biskupa San Paolo brazilskog kardinala Claudija Hummesa, njegova velikog prijatelja.

"Kada je stvar postajala opasnom (rastao je broj glasova za Bergoglija i mogao je postati papom op. Autora) on me tješio. Kada se dostiglo dvije trećine glasova, kada dolazi do uobičajenog pljeska ostalih kardinala jer je izabran papa, on me zagrlio, poljubio i kazao: "Nemoj zaboraviti na siromašne!". Ta riječ mi je ostala tu (Papa je dirnuo glavu), siromašni, siromašni. Odmah u vezi sa siromašnim pomislio sam na Franju Asiškoga. Zatim dok je prebrojavanje nastavljeno dok nisu izbrojani svi listići, pomislio sam na ratove. Tako je ime došlo i do moga srca: Franjo Asiški. Po mojem mišljenju čovjek siromaštva je čovjek mira, čovjek koji voli i čuva stvoreno. U ovom trenutku i mi imamo sa stvorenim ne tako dobar odnos, je li? Čovjek koji nam daje taj duh mira je siromašan čovjek. Ah, koliko bih volio siromašnu Crkvu i za siromašne!", objasnio je papa Bergoglio svoj izbor imena.

Zatim je ispričao kako su mu neki preporučali da se nazove Hadrian, jer je Hadrijan VI. bio veliki reformator, a reforme su potrebne. Drugi kardinal mu je rekao da uzmem ime Klement, kako bi se na neki način osvetio papi Klementu XIV. koji je ukinuo Isusovu družbu. Podsjetimo, Bergoglio je prvi isusovac koji je postao papom. Dakako, bile su to, kazao je, doskočice, šale kardinala na koncu konklave.

Na koncu današnje audijencije na kojoj su bili novinari i koja je prva audijencija novog pape Franje upriličena nekima koji nisu kardinali, kazao je kako nas voli mnogo i zahvaljuje za ono što smo učinili, te nam je poželio plodonosni rad i da sve bolje upoznamo Isusovo evanđelje.

"Povjeravam vas zagovoru Blažene Djevice Marije, Zvijezde evanđelja", kazao je Franjo i poželio nama i našim obiteljima sve najbolje i „od srca vam udjeljujem blagoslov. Zatim je nekoliko riječi kazao i na španjolskom jeziku na kojem je ponovno pozdravio i novinare koji nisu vjernici i one drugih vjera.

Evo što je točno kazao papa Franjo: "Rekao sam vam da ću vam udjeliti blagoslov od srca. Pošto mnogi među vama ne pripadate Katoličkoj crkvi, a neki nisu vjernici, onda vam udjeljujem ovaj blagoslov iz srca, svima vama, poštujući savjest svakoga, ali znajući da je svatko od vas sin Božji. Neka vas Bog blagoslovi".

Papa Franjo je i bit će veliki komunikator. Novinari su njegov govor više puta prekidali pljeskom. Na koncu su klicali Franjo, Franjo. Atmosfera je bila predivna. Novinari iz cijeloga svijeta i raznih religija pozdravljaju poglavara Katoličke crkve, koji je pokazao nevjerojatno štovanje prema svima, odnosno i prema onima koji ne vjeruju i prema onima drugih vjeroispovijedi. Premda je tradiciju primanja u audijenciju novinare odmah nakon izbora za papu uveo Ivan Pavao II., a nastavio je s njome i Benedikt XVI., Franjo je prvi koji nije udijelio apostolski blagoslov poštujući na taj način sve u dvorani. Bilo je, dakako, među novinarima i ortodoksnih, da ne kažem fundamentalističkih, novinara, posebno među talijanskima,. koji su bili razočarani što nisu dobili apostolski blagoslov. No, velika većina i među novinarima katolicima bila je oduševljena načinim na koji nam se predstavio papa Franjo. Hoće li imati snage u provođenu reforme jednostavnosti? Jedan od talijanskih novinara mi je kazao, uz osmijeh: ranije se postavljalo pitanje kako pokrenuti papu, sada će se postavljati pitanje kako zaustaviti ovoga papu.

Sve o novom papi Franji pročitajte u našem specijalu

Komentara 5

Avatar cannabinoid
cannabinoid
14:53 16.03.2013.

ovaj papa je zakon. nadam se da ce i nasa crkvena vrhuska shvatiti ove rijeci.

IN
I need Jesus
15:03 16.03.2013.

Kakav gospodin od čovjek to nisu istina! Svaki dan me sve više osvaja! Bog ga blagoslovi! Živio Papa Franji I

VE
Vercingetorix
15:24 16.03.2013.

Koja je to sila; nismo mi ni svjesni. Hrvatska je mala, rasprodana, porobljena nacija, ali ima one najbitnije saveznike. A što nam je drugo ostalo doli vjera, vjera u Krista i njegove iskrene sluge. Optimist sam; biti kršćanin i znači biti optimist.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije