Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O HOMOSEKSUALCIMA

Papa Franjo: Tko sam ja da sudim gay osobama?

papa franjo
Reuters/PIXSELL
29.07.2013.
u 14:04

"Ako je neka osoba gay i traži Gospodina i ima dobru volju, tko sam ja da joj sudim?"

Papa se nakon tjedan dana boravka u Brazilu vratio u Rim. Oproštaj s vjernicima na plaži Copacabani u Rio de Janeiru bio je spektakularan. Na završnoj misi u nedjelju bilo je tri milijuna osoba, dakle milijun više negoli dan prije na bdijenju.

A na putovanju iz Rio de Janerira u Rim novinari su u zrakoplovu oko sat vremena razgovarali s papom i pitali ga i o njegovoj izjavi kako u Vatikanu postoji “gay lobby“. Papa je odgovorio kako u Vatikanu na osobnim iskaznicama ne piše je li netko homoseksualac. Nakon te dosjetke je kazao kako su problem svi lobbyji, a ne tendencije.

“Ako je jedna osoba gay i traži Gospodina i ima dobru volju, tko sam ja da je sudim?“, kazao je papa.

Glede vatikanske banke, IOR, kazao je kako još nije donio odluku, ali “bez obzira što će postati IOR, potrebna je transparentnost i poštenje. Glede prelata Nunzija Scarana, koji je uhićen zbog sumnje u reciklažu prljavog novca preko vatikanske banke, Franjo odgovara polako, jasno i glasno: “Držimo tog monsignorea u zatvoru ne zato što nalikuje na blaženu Imeldu!“. To je španjolski izraz koji bi u nas značio “nije svetac“.

Glede svoga odnosa prema Benediktu XVI., papa Franjo uz osmijeh odgovara: „Sada živi u Vatikanu i ima onih koji me pitaju: ali zar ti ne smeta? Ne radi li protiv tebe? Ne, za mene je to kao imati mudrog djeda u kući“.

Glede uloge žena u Crkvi, Franjo odgovara kako je “Crkva bez žena isto kao i apostolski koledž bez Marije“. “Evo jednog osjetljivog pitanja. Svetosti, objavljene su informacije glede intimnog života monsignora Ricce (mons. Battista Mario Salvatore Ricca koji je direktor Domus Marte u kojem živi Franjo, a pisalo se kako je u Latinskoj Americi kao nuncij imao homoseksualni odnos, a sada ga je papa imenovao novim prelatom IOR-a). Kako namjeravate sučeliti taj slučaj?”

“Učinio sam ono što od mene traži kanonsko pravo, odnosno investigatio previa, a u istrazi nije nađeno ništa za što ga se optužuje, nismo našli ništa. To je odgovor. Htio bih dodati još nešto. Toliko puta vidim u Crkvi, ali i izvan toga slučaja, kako se traga za grijesima iz mladosti. Ne govorim o zločinima, zločini su druga stvar. Iskorištavanje maloljetnika je na primjer zločin, a ne grijeh. Ali ako jedna osoba, laik, svećenik ili časna, počini neki grijeh i onda se preobrati, Gospodin joj oprašta. A, kada Gospodin oprašta, onda Gospodin i zaboravlja. I to je za naš život važno“.

Na pitanje jesu li u pripremi nova putovanja, papa odgovara:

– Još nema ništa definitivnoga. Glede putovanja u Italiji, volio bih ići posjetiti moju rodbinu u Piemonte, na jedan dan. Patrijarh Bartolomej me pozvao u Jeruzalem u povodu 40. godišnjice putovanja Pavla VI. i tamošnjeg susreta s Atenagoro. Postoji poziv izraelske vlade i palestinske. Zasad više neću ići u Južnu Ameriku. U ovom trenutku Argentina može čekati. Treba ići u Aziju, gdje Benedikt XVI. nije imao vremena otići. Htio sam 30. studenoga otići u Istambul na svečanost sv. Andrije, ali neću moći otputovati. Postoji i poziv iz Fatime...

>> Franjo najavio svoj povratak u Brazil 2017. godine

>> Papa Franjo s narkomanima u Riju: Sve vas želim zagrliti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije