Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAPA ODUŠEVIO BRAZIL

Franjo najavio svoj povratak u Brazil 2017. godine

papa franjo
Reuters/PIXSELL
29.07.2013.
u 09:09

Crkva mora biti žena, majka, sestra, a ne administratorica vjere, rekao je papa Franjo

Ovaj u Rio de Janeiru bio je najljepši Međunarodni dan mladeži. Sljedeći će se održati 2016. godine u Krakowu, u Poljskoj. Papa Franjo je na putu prema Rimu u zrakoplovu Airbus 330 talijanske kompanije Alitalije, koji je poletio sa zračne luke Rija de Janeira Galeao. Na zračnoj luci se pozdravio s državnim i crkvenim predstavnicima Brazila, u kojem je na svom prvom međunarodnom putovanju otkako je na čelu Katoličke crkve boravio od 22. do 29. srpnja sudjelujući na 28. međunarodnom danu mladeži.

Na završnoj misi na Copacabani bilo je tri milijuna osoba, dakle milijun više negoli dan prije na bdijenju. Procjenu o broju osoba na misi iznio je šef ureda za tisak otac Federico Lombardi nakon što je razgovarao s osobama nadležnima za sigurnost u Rio de Janeiru. Dakle, evo računice: Copacabana je dugačka 4,1 km, a bila je ispunjena do dužine od 3,7 km. Široka je od 40 do 130 metara. To je prostor kao 17 trgova sv. Petra u Rimu, ili kao 38 punih nogometnih stadiona kakav je San Siro u Milanu.

Vidjela se i hrvatska zastava

Nevjerojatna masa ljudi došla je slušati papu Franju i biti s njime.

– Papa računa s vama za iskorjenjivanje zla, uništenje barijera egoizma i mržnje, za izgradnju novog svijeta – poručio je Franjo mladima iz 190 zemalja svijeta (vidjela se i hrvatska zastava) tijekom mise na Copacabani koju je koncelebrirao s oko 60 kardinala, 1500 biskupa i 11.000 svećenika. Nadbiskup Rija de Janeira Orani Joao Tempesta izjavio je kako je ovaj međunarodni susret mladih već pokrenuo novu evangelizaciju. Misi su prisustvovale i predsjednice Brazila i Argentine Dilma Rousseff i Cristina Kirchner, predsjednik Bolivije Evo Morales itd.

Revolucija nježnosti

– Idite, bez straha, služiti – poručio je Franjo mladima, kazavši im kako mandat za misiju ne nastaje iz volje za dominiranjem ili moći, „već iz ljubavi i Isus nas ne tretira kao robove, već kao slobodne ljude, prijatelje, braću i ne samo što nas šalje, već nas i prati“.

– Budite kreativni – poručio je mladima papa Franjo i naglasio kako se zajedno pronalazi snaga za koju nismo svjesni da je imamo. Zajedno noseći evanđelje moguće je pobijediti zlo, iskorijeniti mržnju, egoizam i netolerantnost. Franjo je to nazvao „revolucijom nježnosti“ i Crkvu pozvao „na unutarnju obnovu“ i „dijalog sa sadašnjim svijetom“.

Crkva mora biti „žena, majka, sestra“, a ne „administratorica ili kontrolorica vjere“. Crkva treba „činiti lakšom vjeru i s pastirima koji će biti s ljudima“, a biskupi trebaju „voditi, a ne vladati“. Papa Franjo u proteklih tjedan dana u Brazilu naznačio je svoj „program“, kakvu bi Crkvu i biskupe htio, a mladima je ulio optimizam, gotovo utopijski.

Lažne privlačnosti

– Povjeravam vas Djevici do 2017. godine kada ću se vratiti – najavio je papa Franjo svoj povratak u svetište Aparecida. Te će se godine obilježiti 300. obljetnica od kada su ribari u svojim mrežama iz rijeke izvukli maleni kip crne Gospe.

Papa Franjo je vjernike, koji su bili na misi koju je predvodio u Aparecidi, pozdravio obećavši im kako će se vratiti za četiri godine. Prije mise u svetištu u Aparecidi Franjo je najprije pred likom Majke Božje molio. Tijekom homilije spomenuo je događaj u Aparecidi od prije šest godina kad se održavala peta Konferencija biskupa Latinske Amerike i Kariba na kojoj je i sam sudjelovao, a onda pozvao da „ne gasimo nadu u svojem srcu“ i zajamčio kako je „zlo naša prošlost“ jer „ništa nije jače od Boga, Bog je naša nada“.

Franjo je spomenuo lažne privlačnosti koje kao idoli žele zauzeti Božje mjesto u životu i kao da daju neku sigurnost poput novca, uspjeha, vlasti, užitka, a na kraju ostavljaju tek samoću. Valja gledati pozitivno na stvarnost i poticati mlade na velikodušnost koja ih obilježava i poticati ih na izgradnju boljega svijeta. Oni su silna snaga za Crkvu i za društvo, kazao je papa Franjo i naglasio kako mladima „nisu potrebne samo stvari nego prije svega duhovnost naroda koja se duboko osjeća u ovom svetištu kao pamćenje Brazila te upućuje na velikodušnost, solidarnost, ustrajnost, bratstvo i radost. I sve su to vrijednosti koje niču iz korijena duboke kršćanske vjere“.

>> Papa nadmašio Stonese i karneval: Dva milijuna mladih na Copi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije