Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lex perković

Milanović se povukao, EK: Sumnjamo da će se opet kockati

milanovic (1)
Marko Jurinec/PIXSELL
28.08.2013.
u 22:28

Ukinut će se vremensko organičenje, izručivat će se i za zločine počinjene prije 7.kolovoza 2002.godine

Hrvatska je priznala pogrešku i uklonit će vremensko ograničenje za europski uhidbeni nalog (EUN) pa će se primjenjivati i na kaznena djela koja su počinjena prije 7. kolovoza 2002. Istodobno je Vlada predložila Europskoj komisiji da pokrene inicijativu za jednaku primjenu EUN-a u svim članicama EU. Od Europske komisije zatražena je “zaštita, ali i obrazloženje” kako je moguće da se jedna država članica EU izravno optužuje da štiti “komunističke ubojice i kriminalce”. To su glavni naglasci iz pisama koja su jučer poslali premijer Zoran Milanović predsjedniku EK Joséu Manuelu Barrosu te ministar pravosuđa Orsat Miljenić potpredsjednici EK Viviane Reding.

Bez plana i datuma

Obećanje i uvjeravanje da će Hrvatska uskladiti svoje zakonodavstvo s europskim, odnosno da će promijeniti sporne odredbe zakona koje se tiče EUN-a dolaze s najviše političke razine, od premijera Zorana Milanovića. Sumnjamo da bi se bilo tko olako kockao sa svojom političkom vjerodostojnošću. Tako su nam danas u Bruxellesu komentirali premijerovo pismo budući da u njemu nema detaljnog plana ni datuma kad se to misli obaviti. Dodaju da je sada vrijeme da se dozna više detalja o idućim koracima. Bude li ipak neophodno, prikladne mjere, odnosno sankcije Hrvatskoj mogu biti spremne u prvom tjednu rujna.

Ukidanje roka koji sada postoji u lex Perkoviću neće dovesti do izručenja Josipa Perkovića Njemačkoj jer je zastara razlog zbog kojeg se po lex Perkoviću primjena EUN-a mora odbiti. A po zakonu iz 2010. izručenje ipak je bilo moguće. Na pitanje je li činjenica što smo zastaru kao mogući razlog za odbijanje izručenja u lex Perkoviću pretvorili u obvezatni isticana kao problem u komunikaciji s Viviane Reding, ministar Miljenić danas nam je odgovorio da se to pitanje ni u jednom trenutku nije postavilo kao problem. “Osim toga, 13 država članica EU ima zastaru kao obligatorni razlog za odbijanje EUN-a”, dodao je Miljenić.

Izvršili 19 naloga

Ne bude li Bruxelles inzistirao da se i to ispravi, promjena Ustava kojom bi se ukinula zastara za politička ubojstva (ili za sva teška ubojstva) nameće se kao nužnost koja tada može, ali ne mora dovesti do Perkovićeva izručenja. Ali ukidanje zastare omogućilo bi u slučajevima gdje postoje čvrsti dokazi procesuiranje počinitelja koje sada zastara čuva od progona.

Vladajući će inicirati vjerojatno istodobnu izmjenu Zakona o pravosudnoj suradnji i Ustava sredinom rujna, kad počinje zasjedanje Sabora. Premijer i ministar u pismima ističu da je Hrvatska dosad izvršila 19 od 119 primljenih naloga te iznose poznate stavove o neravnopravnosti u primjeni EUN-a. Premijer je osobito šokiran izjavom glasnogovornice potpredsjednice Reding koja je zaprijetila sankcijama te “rječnikom hrvatske političke oporbe” ustvrdila da se “kriminalci, osumnjičeni za ubojstvo hrvatskih disidenata u drugim zemljama EU za vrijeme komunističkog režima, mogu nastaviti skrivati iza granica Hrvatske” kao i da “hrvatski postupci predstavljaju ozbiljno kršenje prava EU”. Onda je i znatan broj država članica EU u istom prekršaju, argumentira premijer spominjući i inicijativu za izmjenu Ustava da bi izrazio nadu kako je riječ o neovlaštenom istupu glasnogovornice. Miljeniću je neprihvatljiva prijetnja sankcijama, ali daje za pravo kako je rezerve u pogledu implementacije EUN-a trebalo pokrenuti tijekom pregovora. Ipak je upozorio na odredbu: ”Unija poštuje jednakost država članica pred ugovorima’.

>>Miljenić: Uklonit ćemo vremensko ograničenje za uhidbeni nalog EU

>>'Premijer je ušao u besmislenu bitku 
s vrlo jasnim ishodom'

>>Milanović napao EK: Koriste se istim rječnikom kao HDZ!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije