Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usmrtio kćer u komi

'Svi su se radovali životu, a naša je Marijana vegetirala'

Joso Gregurić
Foto: Pixsell
1/6
13.06.2013.
u 12:09

Joso Gregurić na Županijskom sudu u Sisku nepravomoćno je osuđen na dvije godine zbog ubojstva svoje teško bolesne i nepokretne kćeri Marijane

Joso Gregurić (57), koji je lanjskog 8. listopada usmrtio kćer Marijanu (23) ubrizgavanjem otopljenih tableta i rezanjem žila, jer je bila u stanju vegetativne kome, na Županijskom sudu u Sisku osuđen je na dvije godine zatvora.

Govor počeo šutnjom

Od toga će prvu godinu zatvora odslužiti, a druga je godina uvjetna uz rok kušnje od tri godine. Kako je obrazložila sutkinja Melita Avedić, pri odmjeravanju kazne primijenjene su povoljnije odredbe novog Kaznenog zakona, koje omogućuju djelomičnu uvjetnu osudu. Greguriću je izrečena najniža moguća kazna za to kazneno djelo.

– Nema sumnje da je Marijana umrla nasilnom smrću. Naše pravosuđe ne poznaje ubojstvo iz samilosti, ali je vijeće pri određivanju kazne uzelo u obzir sve olakotne okolnosti, posebno činjenicu da je Gregurić bio bitno smanjeno ubrojiv – rekla je sutkinja. Tužitelj Stipe Vrdoljak napomenuo je da je za takvo djelo predviđena minimalna kazna od pet godina zatvora.

– Čin Jose Gregurića ničim se ne može opravdati, jer čak da je u pitanju i eutanazija, on nije isključio aparate, nego je u ruke uzeo nož. Zbog toga ŽDO nikad nije bilo u dilemi o njegovoj krivici – rekao je Vrdoljak dodavši da je suđenje pratila negativna medijska kampanja koja je apelirala za blagu kaznu ili oslobađanje.

Gregurićev branitelj Branko Posavčić završnu je riječ počeo šutnjom kako bi upozorio na složene uvjete u kojima se dogodilo djelo.

Nisu poželjni u bolnicama


– Nekoliko dana prije i poslije događaja trajno je izbrisano iz moga pamćenja. Od prve operacije moje kćeri prije četiri godine tuga se uvukla u našu obitelj. Svi su se radovali životu, samo je moja kći vegetirala bez nade. U početku su nas mnogi obilazili i zanimali se za njeno zdravlje, kasnije sve manje. Ni u bolnicama nismo bili poželjni jer je ona zahtijevala posebnu njegu. Žao mi je što ne mogu pomoći i reći što se te noći dogodilo jer sjećanja su izbrisana – rekao je Gregurić. Sve mu je, kaže, u životu krenulo nizbrdo od ranjavanja u glavu tijekom obrane Petrinje, bijega iz grada i na kraju kćerine bolesti.

Odvjetnik Veljko Miljević kaže da je presuda Greguriću prva u kojoj je primijenjena mogućnost ublažavanja kazne. Po starom zakonu minimalna kazna bila bi tri godine zatvora.

>>'Mjesecima sam se pripremao za taj čin, htio sam joj olakšati muke'

>>Ubojstvo iz ljubavi? Nepokretnu kćer ubio da bi je spasio muka

>>Odgođeno suđenje Siščaninu koji je ubio nepokretnu kćer

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije