Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragedija u Sisku

'Mjesecima sam se pripremao za taj čin, htio sam joj olakšati muke'

'Marijana_greguric1'
Foto: VL
1/3
Autori: Marina Borovac, Sonja Hoffman, Z. Strizić
09.10.2012.
u 21:50

Bilo je to ubojstvo iz milosrđa i zato kazna treba biti blaža, tvrde pravnici. Marijana je 2009. godine operirana u KBC-u Zagreb, nakon čega je dobila poremećaj cirkulacije u mozgu što je dovelo do nepokretnosti.

Nakon što mu se zdravstveno stanje nešto popravilo, Josip Gregurić, koji je u ponedjeljak ujutro u sisačkom stanu jakom dozom tableta i rezanjem žila na zapešću najprije usmrtio svoju kćer Marijanu, a potom je na isti način i sebi pokušao oduzeti život, u utorak kasno poslijepodne dao je iskaz policiji.

– Pokušao sam svojoj nepokretnoj kćeri olakšati muke jer više nisam mogao gledati kako se pati. Mjesecima sam se pripremao za taj čin – rekao je uz ostalo Josip.

Kako neslužbeno doznajemo, Josip Gregurić uskoro će biti premješten u Neuropsihijatrijsku bolnici "Dr. Ivan Brbot" u Popovači, kako bi se nastavile psihijatrijske pretrage.

Zasad se nakon ubojstva 23-godišnje nepokretne kćeri Marijane i pokušaja samoubojstva oporavlja u sisačkoj Općoj bolnici. Nije podnesena ni kaznena prijava protiv Gregurića, potvrđuje nam županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak pa se ne može ni govoriti o kvalifikaciji samog kaznenog djela, o čemu će u konačnici ovisiti i kazna za oca koji je, prema vlastitom priznanju, teško bolesnu kći ubio kako bi joj olakšao muke.

Ublažavanje kazne

U to vjeruje i odvjetnik Veljko Miljević, koji kaže da se u Sisku dogodilo ubojstvu iz milosrđa koje se treba tretirati kao privilegirano ubojstvo, za što je predviđena manja kazna.

– Vjerojatno će ga prijaviti za ubojstvo, za što je minimalna kazna pet godina zatvora. No zakonom je propisano i da se ta minimalna kazna može ublažiti – tumači odvjetnik Miljević.

Dogodi li se to, a takav prijedlog može postaviti i tužitelj, kazna u konačnici može biti godina dana zatvora.

Da će Josipu Greguriću u sudskom postupku olakotna okolnost biti činjenica da je njegova Marijana bila u vegetativnom stanju, vjeruju i odvjetnici Branko Šerić i Ante Madunić:

– Prije bilo kakve odluke nužno je sagledati sve okolnosti koje su dovele do ove tragedije. Ne smije se ići na ishitren zahtjev – upozorava odvjetnik Šerić, dok odvjetnik Madunić kaže da je Gregurić zacijelo bio očajan zbog tragedije koja je nakon Marijanina obolijevanja pogodila njihovu obitelj.

Dogodilo se to 2009. godine, doznajemo na Odjelu neurokirurgije KBC-a Zagreb, gdje je Marijana tada prošla tri iznimno složene i teške operacije mozga. Zahvate su radila tri neurokirurga. Njene su glavobolje, kažu liječnici, bile posljedica prirođene anomalije krvnih žila u središnjem dijelu mozga. Nakon operativnih zahvata djevojka je doživjela poremećaj cirkulacije u mozgu koji je uzrokovao nepokretnost. Neurokirurzi objašnjavaju da je riječ iznimno složenim zahvatima u kojima je rizik od komplikacija nakon operacija izuzetno visok. Prema njihovim riječima, Marijana se nakon zahvata i nastalih komplikacija nikada nije oporavila, no kakvo je njeno stanje bilo prije no što se otac odlučio na ubojstvo, ne znaju. Naime, nakon što je otpuštena iz KBC-a Zagreb, Marijana Gregurić nije se vraćala na kontrole.

Centar im je pomagao

U sisačkom Centru za socijalnu skrb doznajemo da je obitelj Gregurić bila uključena u sustav pomoći. Pokojna Marijana je, kao osoba u vegetativnom stanju, ostvarila pravo na 1250 kuna invalidnine, a majka Marija, nakon što je prekinula radni odnos u sisačkoj Željezari i posvetila se brizi za nepokretnu kćer, kao skrbnik je ostvarivala pomoć od 2500 kuna.

Tijelo Marijane Gregurić obducirano je danas u sisačkoj bolnici. Nakon toksikološkog nalaza znat će se je li umrla od trovanja tabletama ili je iskrvarila.

>>Ubojstvo iz ljubavi? Nepokretnu kćer ubio da bi je spasio muka

Komentara 57

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
22:08 09.10.2012.

triba tuzit doktora koji ju operiro...

YU
yurki200
22:14 09.10.2012.

kako i zašto ovaj novinar ima pristup povjerljivim podacima iz mupa? jel nije ta familija propatila dovoljno, ne treba im još da neke novine dižu tiražu na tuđoj nesreći

KA
karambita
22:03 09.10.2012.

Razumijem oca koji je to uradio i ne bih ga kaznio.....to je ucinjeno u ocajanju...pa tko bi ubio svoju kcerku tek tako, iz hira. Postavlja se logicno pitanje....mozda ju je on spasio daljnih muka i patnji, jer to nije bio zivot za tu mladu djevojku...a otac to jednostavno nije mogao vise gledati ni psihicki izdrzati....vjerujem da mu nije lako i ako ga osude, to mu nece nista znaciti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije