Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORALI MIJENJATI ODREDIŠTE

Oglasila se Croatia Airlines: Objasnili zašto je avion koji je letio u Zagreb na kraju završio u Dubrovniku

Ilustracija
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
28.12.2023.
u 14:44

Osvrnuli su se na informacije da je na letu bila posada koja nema potrebno obrazovanje za slijetanje po uvjetima slabije vidljivosti.

Let Croatia Airlinesa, koji je u srijedu popodne krenuo iz Londona prema Zagrebu, našao se u središtu pozornosti nakon što je avion sletio u Dubrovnik nakon nekoliko neočekivanih promjena plana leta. 

Naime, kako je objavio avioradar.net, po dolasku u područje zone zagrebačke zračne luke, posada leta obaviještena je o uvjetima smanjene vidljivosti (LVP), koje su bile na snazi zbog magle. No kopilot na letu, prema njihovim neslužbenim informacijama, nije bio ovlašten za operacije u takvim uvjetima na toj poziciji.

Avion je zbog toga neko vrijeme letio nad Zagrebom, dok se istovremeno tražilo rješenje za slijetanje, koje je na kraju bio Dubrovnik. Inicijalno alternativno odredište, inače, trebao je biti Split, no on u tom trenutku nije bio prihvatljiv zbog potresa koji su pogodili to područje

Iz zrakoplovne kompanije za Večernji list detaljno su pojasnili što se događalo tijekom jučerašnjeg leta. Kazali su nam da su operacije njihovih letova provođene prema najvišim sigurnosnim standardima, a također su se osvrnuli na informacije da je na letu bila posada koja nema potrebno obrazovanje za slijetanje po uvjetima slabije vidljivosti.

VEZANI ČLANCI:

- Na jučerašnjem letu OU491 London Heathrow – Zagreb u cockpitu zrakoplova bila su dva kapetana, koji imaju važeće certifikate za slijetanje u uvjetima smanjene vidljivosti, odnosno potrebna znanja obavljanje dužnosti u takvim uvjetima. Međutim, taj certifikat prema novoj zakonskoj regulativi nije važeći kada kapetan leti na kopilotskoj poziciji. 

Potrebno je naglasiti kako je prilikom planiranja navedenog leta vremenska prognoza predviđala maglu tek iza ponoći, a planirano slijetanje zrakoplova na letu OU491 u ZL Zagreb bilo je u 20 sati. Vremenske okolnosti u međuvremenu su se promijenile te je zrakoplov zbog guste magle nad ZL Zagreb uoči planiranog slijetanja, kao i zbog striktnog pridržavanja zakonske regulative, preusmjeren u ZL Dubrovnik s obzirom na to da je ZL Split bila zatvorena zbog potresa - pojasnili su nam. 

VEZANI ČLANCI:

Dodali su da su brzo reagirali na situaciju tako što su u međuvremenu u Dubrovnik poslala kopilota kao zamjenu za kapetana koji je na letu OU491 sjedio na kopilotskoj poziciji. - Posada je u tom standardnom  sastavu obavila let Dubrovnik – Zagreb kojim su putnici iz Londona do svojeg krajnjeg odredišta stigli s kašnjenjem od 4 sata i 30 minuta - dodali su za Večernji.

Kompanija se ispričala putnicima zbog neplaniranih poremećaja u prometu.

VIDEO Iznenada preminuo glazbenik Jurica Popović

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar rubinet
rubinet
15:32 28.12.2023.

Upravo zbog visokih sigurnosnih mjera ,sposobnosti letačkog kadra i dobroodržavanih zrakoplova ,na čemu joj čestitam, naša zrakoplovna tvrtka CA nikad nije imala katastrofalnih letova i smrtonosnih nesreća. Croatia airlines, samo naprijed!

DA
darwil
15:38 28.12.2023.

Tramvaji nam stari 20 , vojni avioni 15,vodovod i kanalizacija 100,bolnice 100 a sve ih nadživio Manolić

ER
EroK
16:30 28.12.2023.

Dobro je, da nije sletio u Bgd. kako se ranije događalo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije