Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladari Zaljeva

Obama želi intenzivirati borbu protiv ISIL-a uz saveznike iz Zaljeva

Barack Obama i Salman
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
21.04.2016.
u 11:00

Predsjednik SAD-a morat će pojasniti svoju politiku sunitskim saveznicima (Saudijska Arabija, Bahrein, UAE, Kuvajt, Oman, Katar) kojima nije sjelo američko otvaranje iranskom šijitskom suparniku, niti njegove riječi o potrebi susjedske suradnje s Teheranom

Američki predsjednik Barack Obama sastaje se u četvrtak, u ozračju nepovjerenja sa Saudijskom Arabijom, s vladarima Zaljeva u nadi da će ih jače uključiti u borbu protiv Islamske države.

Predsjednik SAD-a morat će pojasniti svoju politiku sunitskim saveznicima (Saudijska Arabija, Bahrein, UAE, Kuvajt, Oman, Katar) kojima nije sjelo američko otvaranje iranskom šijitskom suparniku niti njegove riječi o potrebi susjedske suradnje  s Teheranom.

Uz napredak zabilježen zadnjih mjeseci protiv ISIL-a u Iraku i Siriji, zahvaljujući podršci zračnih napada međunarodne koalicije predvođene SAD-om, Obama želi ubrzati ritam napada na džihadiste koji su u "defenzivi".

SAD je upravo objavio raspoređivanje gotovo 220 dodatnih vojnika i borbenih helikoptera kao podršku iračkim snagama, posebice u ponovnom osvajanju Mosula, drugog grada u zemlji, koji je u rukama ISIL-a od lipnja 2014.

No, Washington želi staviti naglasak i na nužnu rekonstrukciju gradova preuzetih od džihadista, poput Ramadija, zapadno od Bagdada.

U srijedu je američki ministar obrane Ashton Carter pozvao naftom bogate države da se više uključe u Iraku, ne samo vojno, kao što su to učinili Rijad i Abu Dhabi, nego i politički i gospodarski.

"Sunitska potpora" rekonstrukciji bit će "ključna" da se zajamči definitivna pobjeda protiv džihadista, istaknuo je Carter, također prisutan u Rijadu.

SAD računa i na saveznike u Zaljevu u rješavanju sukoba koji razdiru regiju, u Jemenu i Siriji.

>> Obama saudijskom kralju izrazio zabrinutost zbog ljudskih prava

Komentara 7

DU
dudojeduki
17:48 21.04.2016.

isil su suniti, a u njima ima i bivsih krscana

Avatar zong
zong
12:21 21.04.2016.

Hahaha... Zaljevske zemlje... Pa Saudici su stvoritelji i glavni financijeri ISILa! Koja sprdnja...

VO
voljeni
17:55 21.04.2016.

isil je drzava ako se ne varam,koja se brani od agresije raznih diktatora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije