Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JA NEMAM PLAYSTATION

Obama upozorio na površnost informatičkog doba

Virginia
Reuters
10.05.2010.
u 16:19

U govoru diplomcima sveučilišta Hampton u Virginiji američki predsjednik istaknuo je bitnost obrazovanja i razlučivanja pravih informacija od lažnih u današnjoj medijskoj klimi.

Diplomce tradicionalno crnog sveučilišta Barack Obama podsjetio je na svijetao primjer nedavno preminule Dorothy Height, koja se morala boriti protiv rasnih predrasuda da bi 1929. diplomirala na sveučilištu. No, mnogo je više vremena potrošio na upozoravanje mladih ljudi o bitnosti razlučivanja bitnog od nebitnog:

- Vi odrastate u medijskom okruženju 24/7, a ono nas bombardira svakakvim sadržajima i podmeće nam svakakve argumente, od kojih neki nisu baš visoko na ljestvici istine. S iPodovima i iPadovima i xBoxima i playstationima – od kojih nijednim ja ne znam rukovati – informacija postaje razbibriga, relaksacija, jedna vrsta zabave, a ne alat za stjecanje moći, ne sredstvo emancipacije. Sve to ne samo da stavlja nove pritiske na vas, nego i nove pritiske na našu zemlju i našu demokraciju.

Predsjednik je diplomante podsjetio da žive u trenutku "društvenih promjena koje oduzimaju dah":

- Te promjene ne možemo zaustaviti... ali im se možemo prilagoditi. Obrazovanje vas može osnažiti, kao što je i prethodne generacije snažilo, da odgovorite na izazove svog vremena.

Poučak koliko je bitno biti ispravno informiran 44. predsjednik je izvukao iz riječi svog prethodnika na tom položaju, jednog od "očeva osnivača" SAD-a, tvorca deklaracije o neovisnosti i 3. predsjednika Thomasa Jeffersona:

- Ono što je Jefferson shvatio jest da na dulji rok ovaj neočekivani pokus nazvan Amerika neće funkcionirati ako njegovi građani budu neinformirani, ako njegovi građani budu bezvoljni, ako se njegovi građani "ispišu" i prepuste demokraciju onima koji nemaju u srcu interese naroda. On može funkcionirati samo ako svatko od nas ostane informiran i aktivan, ako tražimo od naše vlasti da nam polaže račune, ako ispunjavamo obaveze građanstva.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
04:56 11.05.2010.

i. ova je informacija razbibriga i relaksacija

PR
promjena2
21:50 11.05.2010.

Obama je golema kukavica da nemoze sastaviti TEAM od svoji vodeci akademski strucnjaka da provjere jednu NOVU FORMULU koja je razbila gravitacijsku silu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije