Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
njemački špijuni:

'Vojska je možda izvela kemijski napad bez Assadova odobrenja'

bashar al-assad
Reuters/PIXSELL
Autori: ba/VLM, irk/VLM
08.09.2013.
u 11:12

Sirijski predsjednik Bashar -al Assad porekao je da stoji iza napada kemijskim oružjem i rekao da dokazi nisu uvjerljivi da se takav napad dogodio, izvijestio je u nedjelju CBS u emisiji 'Face the Nation'

Sirijski predsjednik Bashar al- Assad porekao je da stoji iza napada kemijskim oružjem i rekao da dokazi nisu uvjerljivi da se takav napad dogodio, izvijestio je u nedjelju CBS u emisiji 'Face the Nation', prenosi Reuters.

Nije bilo dokaza da sam koristio kemijsko oružje protiv sunarodnjaka, kazao je Assad u intervjuu koji je vođen u Damasku , izvijestio je CBS.

Cijeli intervju emitirat će se na CBS-u i te u showu Charliea Rosea na PBS-u u ponedjeljak. Rose je kazao da je upoznao Assada u Damasku, a izviještaj u CBS-ovoj emisiji Face the nation bio je sažetak intervjua te nije sadržavao audio ili video snimku Assada.

Bild am Sonntag citirao navode njemačkih obavještajnih službi

Snage sirijske vojske možda su izvele kemijski napad u blizini Damaska bez osobne dozvole predsjednika Bashara al- Assada, piše njemački list Bild am Sonntag citirajući navode njemačkih obavještajnih službi, prenosi Reuters.

List je objavio da su prema radio porukama koje su presreli njemački špijuni, sirijski vojni zapovjednici tijekom posljednjih četiri i pol mjeseca tražili od predsjedničke palače da im dopusti uporabu kemijskog oružja. To bi moglo značiti da Assad možda nije osobno odobrio napad u blizini Damaska 21. kolovoza u kojem je prema procjenama više od 1400 ljudi poginulo, sugeriraju obavještajci.

Njemačka obavještajna agencija BND nije komentirala slučaj, navodi Reuters, a prošlog tjedna šef BND-a Gerhard Schindler je sudjelovao na tajnim sjednicama odbora za obranu i odbora za vanjske poslove njemačkog parlamenta. Na sjednici odbora za obranu kazao je da bi se građanski rat u Siriji mogao nastaviti još niz godina, navodi list.

Također, članovi odbora za vanjske poslove njemačkog parlamenta koji su bili prisutni na tajnoj sjednici sa Schindlerom kazali su za Reuters da je on kazao da iako BND nema apsolutni dokaz da je Assadova vlada odgovorna, imaju mnogo dokaza koji sugeriraju da jest. Oni uključuju i telefonski poziv između dužnosnika Hezbollaha i Iranske ambasade u Damasku koji su presreli njemački obavještajci, a u kojem je dužnosnika kazao da je Assad naredio napad.

Podsjetimo, Njemačka uz EU krivi sirijsku vladu za kemijski napad, ali je i pozvala da se pričeka izvještaj inspektora UN prije bilo kakve vojne intervencije pod vodstvom SAD-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu za isti list kazala je da njemačka neće sudjelovati u vojnoj intervenciji u Siriji, ali da uporaba kemijskog oružja ne može proći bez odgovora.

Britanci Siriji prodali kemikalije korištene za kemijsko oružje?

Ured američkog predsjednika Baracka Obame senatorima je na zatvorenim sjednicama pokazao uznemirujuće snimke posljedica napada kemijskim oružjem u Siriji 21. kolovoza, prenosi CNN. Članovima obavještajnog odbora američkog Senata rečeno je kako je autentičnost snimki potvrdila obavještajna zajednica. Inače je riječ o snimkama koje su se prije već javljale na YouTubeu.

Obama tvrdi da je za napad kemijskim oružjem odgovoran režim predsjednika Bashara al-Assada te na tome temelji svoju inicijativu za vojnu intervenciju u Siriji. Ovim snimkama Obamina uprava želi izboriti podršku Kongresa, ali i cijelog američkog naroda za tu intervenciju nakon što su se pojavile naznake da to zakonodavno tijelo neće odobriti napad na Siriju. Jedan je kongresnik za CNN rekao da će ove snimke Amerikancima pokazati kako nije riječ o običnoj intervenciji, već o vojnom udaru s ciljem zaustavljanja ovakve okrutnosti.

>> Pentagon priprema intenzivniji trodnevni napad na Siriju?

Francuski partneri

Američki državni tajnik John Kerry s istim se zadatkom ovih dana susreo se s ministrima država članica Europske unije, a u Parizu je rekao kako podrška za intervenciju raste te da je broj država spremnih za vojnu akciju dvoznamenkast, prenosi BBC. Poručio je kako svijet ne smije tiho promatrati krvoproliće u Siriji.

Francuski predsjednik François Hollande, trenutno ključni saveznik SAD-a za napad na Siriju, rekao j ekkao očekuje UN-ovo izvješće o incidentu u Siriji. Kerry se u Parizu sastao s francuskim premijerom Laurentom Fabiusom. Trenutak u kojemu se međunarodna zajednica danas nalazi usporedio je s situacijom uoči Drugog svjetskog rata - Münchenskim sporazumom iz 1938. godine i neuspjelim zaustavljanjem nacističke Njemačke.

- Mi u SAD-u znamo i naši francuski partneri znaju da sada nije vrijeme da budemo tihi promatrači krvoprolića - rekao je Kerry.

Britanske kemikalije

A Daily Mail je objavio kako su britanske tvrtke Siriji prodavale kemikalije koje su se mogle koristiti za proizvodnju kemijskog oružja.

Britanska je vlada prema pisanjima tog lista između srpnja 2004. i svibnja 2010. godine izdala pet izvoznih dozvola dvjema tvrtkama te im tako dozvolila da Siriji prodaju natrijev fluorid, od kojeg se proizvodi sarin.

Britanska vlada sada je prvi put priznala da je došlo do prodaje kemikalija Siriji, a riječ je o kršenju međunarodnog protokola o trgovini opasnim tvarima. Prodaja se, piše Daily Mail, odvijala u vrijeme kada se čvrsto sumnjalo da Assad prikuplja kemijsko oružje koje je izazvalo aktualnu međunarodnu krizu.

Iako su britanske tvrtke natrijev fluorid prodavali sirijskoj kozmetičkoj tvrtki za navodno legitimnu upotrebu, obavještajni stručnjaci vjeruju da Assad takve tvrtke koristi za preusmjeravanje kemikalija u svrhu naoružanja.

>> Kerry: Obama može napasti Siriju i bez potpore Kongresa

>> Papa pozvao na mir u Siriji: Nasilje i rat vode samo u smrt

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije