Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na rubu rata

'Rusija je potpuno nezakonito upala na Krim. Priprema se za okupaciju'

ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/17
02.03.2014.
u 23:54

Ukrajina je Berezovskog optužila za izdaju nakon što je predao svoje sjedište u Sevastopolju i prešao na rusku stranu samo dva dana nakon imenovanja

Ukrajinska vojska na Krimu počela se predavati proruskim postrojbama, na većini vojnih baza na poluotoku sada su ruske zastave.

23.00 sati - Britanski premijer David Cameron na svom je Twitter profilu objavio kako je razgovarao s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom.

- Složili smo se kako je ono što Rusija radi neprihvatljivo te stoga mora biti posljedica ako se smjer njihovog djelovanja ne promijeni, objavio je Cameron na Twitteru.

22.30 sati - Ruske snage sada imaju potpunu operativnu kontrolu na Krimu s više od 6.000 pripadnika zračnih i pomorskih snaga, doznaje se od izvora iz Obamine administracije, prenose strani mediji.

- Nema sumnje kako se pripremaju za okupaciju, rekao je izvor.

Visoki dužnosnik izjavio je kako je predsjednik Obama telefonski razgovarao s Angelom Merkel i istaknuo kako je Rusija 'potpuno nezakonito' upala na Krim.

Dio visokih ukrajinskih dužnosnika na Krimu prisegao je na vjernost autonomnoj krimskoj republici.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

22.00 sati - Državni tajnik SAD-a John Kerry najavio je kako će u utorak posjetiti Kijev, kako bi pružio podršku novoj ukrajinskoj vlasti.

21.30 sati - Vladimir Putin prihvatio je prijedlog njemačke kancelarke Angele Merkel za osnivanjem 'misije za otkrivanje podataka' kako bi se uspostavio politički dijalog. Misiju će vjerojatno voditi OSCE.

21.00 sati - Ruski premijer Dmitri Medvedev na svom je Facebook profilu objavio kako su ukrajinske vođe ilegalno preuzele vlast te je predvidio kako će njihova vladavina završiti 'novom revolucijom' i novim krvoprolićem.

Medvedev je izjavio kako iako Viktor Januković praktički nije imao autoriteta, prema ustavu je ostao legitimni vođa države te dodao: 'Ako je kriv pred Ukrajinom - provedite proceduru opoziva, sve ostalo je bezakonje'.

Premijer je istaknuo kako je Moskva spremna razvijati odnose s 'bratskom' Ukrajinom, ali 'ne s ljudim koji su preuzeli vlast upotrebom nasilja'.

- Rusija treba snažnu i stabilnu Ukrajinu.Trebamo ekonomski zdravog partnera, a ne siromašnog rođaka. Sve su to čule nove ukrajinske vođe, rekao je Medvedev.

20.30 sati - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen dao je izjavu za medije nakon današnjeg sastanka. Rekao je kako su članovi saveza pozvali Rusiju na "de-eskalaciju napetosti".

20.00 sati - Ukrajina je proglasila mobilizaciju dok Washington prijeti kako će ekonomski izolirati Rusiju nakon što je Putin objavio kako ima pravo izvršiti invaziju na Ukrajinu, javlja Reuters.

Američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron, poljski premijer Donald Tusk i predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė večeras će imati telefonski sastanak. Vladimir Putin razgovarao je danas s njemačkom kancelarkom Angleom Merkel u vezi stanja u Ukrajini. Rekao joj je kako je postojala prijetnja napada ultranacionalista, prenosi RIA pozivajući se na službeni Kremlj.

>> Tvrtko Jakovina: Rusija neće dijeliti Ukrajinu jer je želi kontrolirati cijelu

- Ovo nije prijetnja, ovo je prava objava rata mojoj zemlji, kazao je u nedjelju ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Nova vlada u Ukrajini poništila je odluku o prestanku priprema za pridruživanje Europskoj uniji i nastavila raditi u tom smjeru.

19.00 sati - Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova na sutrašnjem će sastanku ministara vanjskih poslova EU predložiti da Slovenija bude medijator između Rusije i Europske unije

- Slovenija smatra kako je nužno sačuvati ukrajinski integritet i suverenost, rekao je Erjavec pozivajući na mirno rješenje krize.

18.00 sati - Rear-Adm Serhij Haiduk imenovan je za novog šefa ukrajinske mornarice nakon što je Denis Berezovski izrazio vjernost Krimu. Ukrajina je Berezovskog optužila za izdaju nakon što je predao svoje sjedište u Sevastopolju i prešao na rusku stranu samo dva dana nakon imenovanja.

Urednik Guardiana istaknuo je kako bi situacija u Ukrajini mogla završiti jugoslavenskim scenarijem:

>> Putin kao Milošević? U Ukrajini bi se mogao dogoditi 'jugoslavenski' scenarij

17.00 sati - Središte ukrajinske granične policije u Simferopolju zauzeto je od strane 'neidentificiranih naoružanih muškaraca', javlja BBC. Prema izvješću policije napad je izvela grupa muškaraca u civilnoj odjeći s kacigama na glavi, kojima su se kasnije pridružili pripadnici ruske vojske.

Situaciju u Ukrajini analizirao je Vlatko Cvrtila:

>> Zapad je zatečen jer nije očekivao ovako radikalnog i odlučnog Putina

16.00 sati - Dimitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja odbio je komentirati izjavu državnog tajnika SAD-a Johna Kerrya kako je intervencija Rusije u Ukrajini čin agresije.

15.25 sati - Ukrajinski veleposlanik pri UN-u Jurije Sergejev rekao je da se Ukrajina priprema za obranu od Rusije, prenosi Reuters. Također je rekao da će Ukrajina potražiti vojnu pomoć drugih zemalja ako se ruske aktivnosti nastave.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je da je intervencija Rusije "nevjerojatan čin agresije" te dodao kako ukrajinska kriza nije 'repriza' Hladnog rata.

- Jednostavno se ne možete u 21. stoljeću ponašati u stilu 19. stoljeća, napadajući drugu zemlju iz potpuno fabriciranih razloga - rekao je Kerry.

Amerikanci se nadaju da će se Putin povući jer su njegovi potezi u Ukrajini u neskladu s njegovim ranijim zalaganjem za suverenost Sirije i Irana.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za danas je sazvala hitan sastanak u Beču. Očekuje se kako će na sastanku vezanom uz situaciju u Ukrajini sudjelovati predstavnici 57 država.

Istovremeno, u Simferopolju se lokalno stanovništva fotografira s vojnicima te javno izražavaju potporu Rusiji.

15.10 sati - Ukrajina je povukla brodove obalne straže iz krimskih luka Kerč i Sevastopolj u Odessu i Mariupol, javlja Reuters, opisujući ovaj potez kao znak da ruske snage dovršavaju preuzimanje izoliranog poluotoka.

Velika Britanija odlučila se povući iz pripremnih sastanka za summit G8 u Sočiju, obznanio je William Hague.

14.50 sati - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Deščitsija rekao je za BBC da već tri dana pokušava razgovarati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, no ovaj mu se ne javlja. Deščitsija je rekao da je sada na Zapadu da natjera Rusiju da se povuče.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

13.45 sati - Najmanje stotinu ruskih vojnika nalazi se izvan vojne baze Perevalnoe na Krimu, dok su ukrajinski vojnici dovezli tenk do unutarnjih vrata baze, gdje se nalazi 15 ukrajinskih vojnika. Ukrajinski parlamentarac rekao je za Guardian da ruski vojnici pokušavaju nagovoriti vojnike da predaju oružje na tri lokacije na Krimu. Kijev je demantirao navode ruskih medija da ukrajinski vojnici dezertiraju.

"Kad ruske snage zahtijevaju da ukrajinske snage na Krimu predaju oružje, očito je da se odvija vojna okupacija", napisao je na Twitteru Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske.

Nakon Kanade, i Litva je danas pozvala svog veleposlanika iz Rusije na konzultacije. Ministarstvo vanjskih poslova Litve u priopćenju je izvijestilo kako je riječ o reakciji na "ilegalne ruske poteze protiv suverenosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine".

13.10 sati - Stotine neidentificiranih naoružanih muškaraca opkolile su vojnu bazu u Ukrajini te sprječavaju da vojnici izađu, prenosi AP.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier okarakterizirao je rast tenzija kao iznimno opasan. Rekao je da je važno da odgovorni ne poduzimaju korake koji bi mogli djelovati provokativno, prenosi Reuters.

12.50 sati - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen dao je izjavu za medije. Rekao je da Rusija prijeti miru i sigurnosti u Europi te je pozvao Moskvu da smanji tenzije, prenosi Reuters.

- Podržavamo teritorijalni integritet i suverenost Ukrajine. Podržavamo pravo ukrajinskog naroda da odredi vlastitu budućnost bez vanjskog miješanja. I naglašavamo potrebu Ukrajine da nastavi poštivati demokratska prava svih ljudi i osigura zaštitu manjinskih prava. Ukrajina je naš susjed i Ukrajina je cijenjeni partner NATO-a - rekao je Rasmussen.

U Moskvi su održani prosvjedi protiv invazije na Krimu. Oko 40 protivnika invazije je privedeno, prenosi Reuters.

- Mislim da Krim sam treba odlučiti o svojoj sudbini i na slobodnim izborima odlučiti kome se želi pridružiti - rekla je aktivistica Jelena Bezrukova.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Foto: Reuters/PIXSELL

Krizu u Ukrajini komentirao je i papa Franjo.

12.30 sati - Na rubu smo katastrofe - izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk za AFP. Optužio je Rusiju da je objavila rat Ukrajini.

12.15 sati - Gruzijski premijer Irakli Garibašvili rekao je da međunarodna zajednica mora dati sve od sebe kako bi osigurala da ne dođe do kršenja suverenosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine, prenosi Guardian.

"Odluka ruske vlade o slanju dodatnih trupa u Ukrajinu je jasno kršenje suverenosti Ukrajine i međunarodnog prava", stoji u priopćenju Garibašvilija.

12.00 sati - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u 12.45 sati trebao bi dati izjavu o ukrajinskoj krizi.

11.25 sati - Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je za radio Europe 1 kako bi trebalo zaustaviti pripreme za summit zemalja G8, koji bi se trebao održati u Sočiju.

Agencija Itar-Tass prenosi kako je ruska granična policija izvijestila da je oko 675.000 Ukrajinaca otišlo u Rusiju u siječnju i veljači ove godine te upozorila da postoje znakovi humanitarne katastrofe.

Ukrajinski ministar obrane Igor Tenjuh rekao je Vrhovnom vijeću da je 11 ruskih helikoptera i sedam transportnih zrakoplova Il-76 sinoć sletjelo na Krim. Dodao je da general-pukovnik Aleksandr Galkin vodi rusku "specijalnu operaciju" na Krimu.

Britanski šef diplomacije William Hague krenuo je u Kijev u sklopu žurne diplomatske misije kako bi se smirile tenzije.

11.00 sati - Predsjednik Oleksandr Turčinov objavio je kako već naredio jačanje osiguranja na strateškim točkama kao što su nuklearne elektrane.

10.30 sati - Ruski vojnici uzeli su oružje iz radarske baze i mornaričkog centra za obuku na Krimu te su pozvali osoblje da stane na stranu "legitimnih" vođa, izvijestila je agencija Interfax, prenosi Reuters.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Foto: Reuters/PIXSELL

Interfax je citirao ukrajinskog ministra obrane koji je rekao da su ruski vojnici uzeli pištolje, puške i streljivo iz radarske baze kod grada Sudaka i odvezli ih autom. Druga skupina vojnika uzela je oružje iz baze za obuku u Sevastopolju.

Ukrajina je objavila kako je pozvala sve rezerviste nakon odluke Rusije o slanju vojnih trupa. RIA Novosti javlja kako se ukrajinska vojska na Krimu masovno povlači.

9.00 sati - Jedan neimenovani zapadni dužnosnik usporedio je ukrajinsku krizu s SSSR-ovom invazijom nekadašnje Čehoslovačke. "Ovo je vjerojatno najopasnija situacija u Europi od sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968. godine", rekao je jedan zapadni dužnosnik pod uvjetom anonimnosti, prenosi Reuters. Dodao je da je realno pretpostaviti da je Krim u ruskim rukama te da je sada potrebno spriječiti Rusiju da preuzme istok Ukrajine.

Sovjetske invazije prisjetio se i češki predsjednik Miloš Zeman. "Iako apsolutno razumijem interese većinskog ruskog stanovništva Krima, mi imamo iskustva s vojnom intervencijom iz 1968. godine", rekao je Zeman u priopćenju. "Mislim da vojna intervencija stvara duboku jamu koji se ne može ispuniti za jednu generaciju", dodao je.

Oba predsjednika zabrinuta

Čelnici svjetskih sila pregovaraju o krizi u Ukrajini i pronalasku rješenja. Bijela kuća izvijestila je kako je američki predsjednik Barack Obama razgovarao s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom i kanadskim premijerom Stephenom Harperom. "Vođe su se složile da se suverenost i teritorijalni integritet Ukrajine mora poštovati", izvijestili su ih Bijele kuće.

Obama je jučer 90 minuta telefonski razgovarao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Obama je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti slanja ruskih vojnih postrojbi u Ukrajinu, a Putin mu je odgovorio da Rusija ima pravo braniti svoje interese te da su Rusi u Ukrajini ugroženi.

>>Obama nema baš mogućnosti kazniti Putina. Što će učiniti?

Putin je Obami rekao da Rusija ima pravo braniti svoje interese na Krimu i istoku Ukrajine. Obama je rekao da je zabrinut zbog planova za rusku intervenciju u Ukrajini, na što mu je Putin odgovorio da je zabrinut zbog provokativnih kriminalnih poteza krajnjih desničara koje podržava aktualna ukrajinska vlast. Putin je naglasio kako postoji stvarna prijetnja životima i zdravlju ruskih građana na ukrajinskom teritoriju. Obama mu je odgovorio da, ako je Rusija zabrinuta zbog Rusa u Ukrajini, to može riješiti mirno, izravnom suradnjom s ukrajinskom vladom. Iz Bijele kuće poručili su da će se Rusija daljnjim kršenjem međunarodnih zakona još više politički i ekonomski izolirati. Sve o jučerašnjem tijeku događaja čitajte OVDJE.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

NATO je za nedjelju sazvao hitni sastanak. Prema članku 4 Sjevernoatlantskog saveza, svaka zemlja članica može sazvati sastanak kad se osjeća da joj je nezavisnost ili sigurnost ugrožena.

Poljska: Osjećamo se ugroženi

Nakon ruskog paralmentarnog zelenog svjetla za Vladimira Putina da može vojno intervenirati u Ukrajini, zapadni susjed te zemlje, Poljska, postavila je svoje političke i diplomatske snage na noge. – Osjećamo se ugroženi time što se događa preko naše istočne granice. Poljska je uputila zahtjev za sastanak Sjevernoatlantskog vijeća – rekao je poljski predsjednik Bronisław Komorowski. Opširnije čitajte OVDJE.

Kanada je povukla svog veleposlanika u Rusiji na konzultacije oko krize u Ukrajini, rekao je Stephen Harper. Dodao je kako je Kanada zaustavila pripreme za summit zemalja G8 u Sočiju. Čelnik krimskog ogranka Ukrajinske sigurnosne službe Genadij Kalačev rekao je da je dao ostavku. Sjedište službe u Krimu trenutno čuvaju lokalne samoobrambene snage, javlja tv-kanal Russia-24. Kako prenosi RT, nepoznati borci pokušali su blokirati ceste u ruskoj regiji Belgorod, koja graniči s Krimom, uključujući i ceste prema Krimu, rekao je guverner Belgoroda Evgenij Savčenko.

>> Putin Obami: Imamo pravo braniti svoje interese u Ukrajini!

>> U sukobima ozlijeđeno 111 ljudi. Pogledajte video!

Komentara 632

Avatar Alfons_x
Alfons_x
09:45 02.03.2014.

zanimljivo je primjetiti kako takozvani "podrzavatelji SAD" i njihoće politike nemaju ništa protiv kada SAD invazira neku suverenu zemlju te napravi u njoj rasulo pod krinkom "demokracije" dočim se propinju na zzadnje noge kada to cini neka druga zemlja, napose rusija. Ti isti pri tome povlače paralele izmedju rusa i srba,koje nemaju veze se zdravim razumom,namećući s uma kako je upravo SAD dao zeleno svjetlo miloševiću i tok da nas slomi te kako je SAD uveo nama embargo te kako su prijetili udarima po hrvatskim položajima ukoliko ne zaustavimo operaciju maslenica, ne sjećaju se američkog veleposlanika na čelu srpske kolone da ih tobože zaštiti od hrvatskih "krvoloka" .....i sve to u vrijeme dok su nas rusi naoruzavali raketnim sustavima, helikopterima mi24, obučavali nastaviti borbu protiv njihove " pravoslavne braće"...ti isti koji ovdje škrabaju svašta, zaboravljaju kako je srbija oduvijek produžena ruka londona, a london i Rusija nikada nisu bili prijatelji, baš kao što london nikada nije prijateljevao sa Hrvatima, nego naprotiv.

Avatar Svećenik
Svećenik
08:51 02.03.2014.

sve je to kasno. obama može da mu pljune pod prozor...

AJ
ajmo
18:32 02.03.2014.

Scenarij koda je Rusima pisao Sloba ili Adolf . Pozdrav Ukraincima držte se nebojte se i srbi su bili jači ali nisu hrabriji od Hrvata i izgubili su.Samo hrabro bolje je ko čovijek poginuti nego ko govno živjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije