Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napeto u ukrajini

Poljska: Osjećamo se ugroženi, svijet se nalazi na rubu sukoba!

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
02.03.2014.
u 08:37

Nisu svi u Europi svjesni ozbiljnosti situacije. U okolnostima opasnosti moramo biti solidarni s onima koji se opravdano boje, rekao je poljski premijer Donald Tusk

Nakon ruskog paralmentarnog zelenog svjetla za Vladimira Putina da može vojno intervenirati u Ukrajini, zapadni susjed te zemlje, Poljska, postavila je svoje političke i diplomatske snage na noge.

„Osjećamo se ugroženi time što se događa preko naše istočne granice. Poljska je uputila zahtjev za sastanak Sjevernoatlantskog vijeća”, rekao je poljski predsjednik Bronisław Komorowski.

Odgovor je stigao od glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena da će se zasjedanje upravnog tijela Sjevernoatlantskog saveza održati već danas.

„Svijet se nalazi na rubu sukoba, kojeg posljedice uopće još ne shvaća. Nisu svi u Europi svjesni ozbiljnosti situacije. U okolnostima opasnosti moramo biti solidarni s onima koji se opravdano boje”, u specijalnom nastupu rekao je poljski premijer Donald Tusk.

Šef poljske vlade ocijenio je da je situacija u Ukrajini vrlo blizu crnog scenarija.

„Treba dati jasni signal da Europa i svijet neće tolerirati čine agresije i nikakve intervencije”, oštro je dalje istaknuo Tusk. Pozvao je cijelu Poljsku, građane i političke snage na solidarnost s Ukrajincima.

„Sada Ukrajinci moraju saznati da imaju prave prijatelje. Moramo biti solidarni s tim koji se osjećaju ugroženi”, istaknuo je poljski premijer Tusk i objasnio kako se nove vlasti u Ukrajini zadnjih dana ponašaju odgovorno, nikoga nisu provocirali, ali treba vršiti učinkoviti pritisak na Rusiju koja je zainteresirana nestabilnom situacijom u tom dijelu svijeta.

Poljski premijer je otkrio da mu neće biti lako nagovoriti dio zemalja u EU da vrše pritisak na Rusiju. Poljski premijer održao je jučer u noći sastanak s ministrom vanjskih poslova i ministrom obrane. Istovremeno poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski hitno se vratio iz služenog posjeta Iranu i potvrdio da je situacija na Krimu u Ukrajini uznemirujuća. Prema poljskom ministru intervencija ruskih snaga je izravno kršenje konvencije iz 1994. kojom Ruska federacija, SAD i Velika Britanija jamče teritorijalnu cjelovitost Ukrajine.

Poljski ministar Sikorski informirao je da se održala telekonferencija i savjetovanje SAD-a, EU, Njemačke, Francuske, Italije, Poljske, Turske, Kanade i Japana. Poljski vojni i politički analitičari „pretresaju“ aktualnu situaciju, a dio njih iznenađen izravnim i riskantnim potezom Vladimira Putina. Poljski eurozastupnik Marek Siwiec smatra kako se trenutno Putin konfrontira sa svojim mitom nepobjedivog vođe koji je obećao obnovu Sovjetskog saveza.

„Taj mit je prije tjedan srušen u Kijevu“, smatra Siwiec i procjenjuje kako Putni nije ostalo ništa drugo, nakon što podjela Ukrajini nije „sama“ nastupila, nego uzeti što se može. Što prijeti Putinu, pita se dio analitičara.

Poljski eurozastupnik Marek Siwiec smatra da odluke i akcija Putina mogu dovesti do međuranodne izlacije Rusije koja je posebice u trgovni ovisna o Europi i SAD-u. Gospodarski pritisak na Rusiju je u rukama Europske Unije, smatra poljski zastupnik Siwiec. Što se pak tiče usporedbe vojnih snaga Ukrajine i Rusije, tu naravno ogromna razlika u brojčanoj i tehničkoj pripremljenosti ide u stranu Rusije. Kad se radi o scenarijima po kojima postupa Rusija, sadašnja situacija najviše podsjeća na Gruziju 2008. godine. Scenarij Čehoslovačke 1968. malo je vjerojatan u slučaju Ukrajine, smata vojni poljski vojni stručnjak general Bolesław Balcerowicz. Iz scenarija iz 1979. i intervencije u Afganistanu prisutni su samo elementi sovjetske propagande „dolazimo u bratsku pomoć“, smatra vojni stručnjak Balcerowicz.

Komentara 65

AS
asi2013
09:17 02.03.2014.

Ako ne daj Bože u Ukrajini dođe do rata, ograničenog, sa dosta mrtvih, valjda će se otkriti pravo lice "antifašizma". Svijet, a naročito mi, moći ćemo odahnuti.

ĆA
ćaćaća
10:41 02.03.2014.

e sad rusi trebaju svoje martiće raškoviće šešelje na krimu(kao što je to milošević radio u hrvatskoj)kako bi pričali o ugroženosti ruskog naroda a sve bi to polužilo kao alibi za okupaciju zemlje..a onda angažirati kos i udbu da sese podjeli krivica i da to naivni prihvate..scenarij već viđen u hrvatskoj i bih...

FR
frodododo
09:39 02.03.2014.

Ne vrijede drugi kriteriji za amere u odnosu na ruse... ali stvar je u tome što je amerika odjednom kriva za sve. Svi oni koji nemaju novaca ili ne briju na novce optuzuju ameriku da je kriva za svoj kapitalizam.am. Onda imamo ru razne chomske i ostale ljevičare koji konstantno guraju antiamericku šprehu... Rijetko je danas naći osobu koja je na strani amera.... ali kad su nas naoraužali 90tih kako bi otjerali neprijatelje onda su bili dobri. Sada odjednom ameri ne valjaju (jer se nema love) pa su odjednom svi drugi postali dobri. Teroristi su dobri, rusi su dobri.....priče za malu djecu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije