Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIZOZEMSKA

EU parlamentarka: Bojala sam se više nego lani u Beogradu

parada (1)
Foto: PIXSELL
1/8
Autori: zb/VLM, mvi/VLM
13.06.2011.
u 12:37

– Događaji poput subotnjeg u Splitu pokazuju da je Hrvatskoj nadzor i te kako potreban – smatra Stella Ronner-Grubačić i naglašava da su ljudska prava važan dio poglavlja 23.

Nikada se nisam toliko bojala. Nikad u životu. Bila sam i na Gay Prideu u Beogradu, ali nije bilo tako zastrašujuće kao što je bilo u subotu u Splitu - govori Nizozemka Marije Cornelissen, zastupnica u Europskom parlamentu iz stranke Zelenih. Subotnjem izljevu mržnje i nasilju nad LGBT zajednicom, nad skupinom koja je mirno prolazila ulicama, zajedno s Cornelissen nazočila je i nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Stella Ronner Grubačić, koja nije oklijevala osuditi nasilje i poslati političku poruku.

Pravo na demonstracije

- Temeljna ljudska prava dio su 23. poglavlja, čije zatvaranje tek slijedi. No, bez obzira na to, i nakon zatvaranja nužno je provoditi kontrole koje će pratiti kako se poštuju temeljna ljudska prava i što Hrvatska čini na tom polju. Nizozemska će tražiti da se to čini sve do formalnog ulaska Hrvatske u EU, a događaji u Splitui najzornije su pokazali zašto je taj monitoring iznimno potreban – rekla je Ronner Grubačić na sjednici Savjetodavnog vijeća za projekt potpore pravosudnom sektoru u Karlovcu. Veleposlanica je istaknulanaglasila je kako u svim normalnim demokracijama svi ljudi imaju pravo demonstrirati za svoja prava, a ne da na njih netko baca kamenje, čaše ili boce.

– Događaj u Splitu svakako je iskočio iz okvira. U Nizozemskoj ovakvi događaji prolaze gotovo nezabilježeno. Kad je o kaznenim sankcijama za izgrednike riječ, one ovise o svakoj državi – zaključila je Ronner Grubačić. I ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković osudio je događaje u Splitu.

– Atmosfera je bila vrlo ružna. To što se ondje događalo ne priliči nijednoj civiliziranoj državi, pa ni Hrvatskoj. Koliko imam informacija, policija je podnijela kaznene i prekršajne prijave protiv izgrednika i sada je sve u rukama pravosuđa – zaključio je Bošnjaković. Bilo bi iznimno licemjerno tvrditi da je nasilje u Splitu problematično zato što dolazi u trenu kad se Hrvatska nalazi pred zaključenjem pregovora s EU, jer je nasilje samo po sebi sramotan, nedopustiv i civilizacijski nazadan čin i u konačnici najveći problem za zajednicu u kojoj se događa, no odjeci bi mogli imati političke posljedice.

Strani diplomati upozoravaju na obvezu zaštite manjina, ali i napominju da je važno što su predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor odmah osudili taj čin, no da će se motriti kako policija, a poslije i pravosuđe, obavlja svoj posao.

>>Forum za slobodu odgoja oštro osudio nasilje na Paradi ponosa

>>Split se ipak osramotio na prvoj paradi

Bili su neiskreni

–- Prije nekoliko tjedana bila sam na sastanku europskih parlamentaraca u Dubrovniku, gdje su nas hrvatski kolege, primjerice Marijana Petir, uvjeravali kako neće biti apsolutno nikakvih problema, a isto je kazao i ministar Bošnjaković. Smatram da bi bilo bolje da su rekli: Gledajte, imamo problema s homofobijom –- kaže Cornelissen te dodaje kako je izgledalo da policija poduzima sve što može, no da nisu bili pripremljeni i spremni na intenzitet nasilja.

– U Bratislavi je prvi Gay Pride protekao strašno, sukobi, suzavac... Sljedeće se godine policija bolje organizirala i sve je proteklo bez problema - dodaje Nizozemka.

Zanimljiva je slučajnost da dolazi iz države čije je vodstvo skeptično prema proširenju, što se katkad tumači kao nesklonost Hrvatskoj.

–- Neki se protive ulasku Hrvatske, a i ovaj događaj to potkrepljuje. Nisam za to. Dobro je što su predsjednik i premijerka osudili taj čin, ali željela bih vidjeti konkretne rezultate, akcijski plan za borbu protiv homofobije –- kaže Cornelissen te dodaje kako podržava monitoring Hrvatske u uskoj suradnji s nevladinim organizacijama. Cornelissen ostaju u Zagrebu do petka, a u subotu će Zagrebu biti održati Gay Pride, no organizatori ne očekuju nasilje slično splitskom.

– Što se nas tiče, mi smo učinili sve da povorka ponosa prođe u najboljem redu. Ostalo je na policiji. “Zagreb Pride” je spreman na svaku izvanrednu akciju, ali ne očekujem ništa više od uobičajenih uvreda pedesetak fašističkih marginalaca – rekao je Marko Jurčić, novinar i dugogodišnji aktivist za ravnopravnost LGBT zajednice.

>>Josipović: To nije pravo lice RH, Kerum: Dobro je i prošlo!

>>Policija: Spriječili smo najgore! Nismo mogli zatvoriti kafiće i Rivu

Komentara 1755

UK
Ugo Kajvez
00:00 14.06.2011.

Drugo razrednim ljudim (hrvati) uvijek treba \"monitoring\" ........... iliti kolonijalne sile trebaju nadzirati svoje kolonije .............

OB
-obrisani-
00:51 14.06.2011.

jbt...mile ovde...alo...kakva rea crna...vis da mi banovala zrakomlata...nije normalna....

OB
-obrisani-
23:54 13.06.2011.

balkancima - a tu mislim hrvatima i srbima - uvijek netko drugi kriv kad prave sranja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije