Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grljak razriješena

Nikola Jelić imenovan novim glasnogovornikom Vlade

Vlada
Patrik Macek/PIXSELL
05.03.2014.
u 12:30

Na osobni zahtjev dužnosti je razriješena dosadašnja glasnogovornica Vlade Republike Hrvatske Ivana Grljak. Novim glasnogovornikom imenovan je Nikola Jelić.

Na zatvorenom dijelu 144. sjednice, Vlada Republike Hrvatske usvojila je stajališta za Vijeće ministara, i to Vijeće za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i potrošačka pitanja, koje će se održati 10. ožujka, te Vijeće za gospodarska i financijska pitanja, koje će se održati 11. ožujka. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju.

Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada se očitovala Ustavnom sudu Republike Hrvatske o prijedlozima za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom pojedinih odredbi Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju (NN, broj 157/2013). Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedene prijedloge. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Doneseni su prijedlozi odluka o davanju suglasnosti za otvaranje Veleposlanstva te konzulata, kao i prijedlozi odluka o izmjeni odluka o davanju suglasnosti za otvaranje konzulata. Cjelovite materijale ovih prijedloga odluka nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka.

Nikola Jelić imenovan novim glasnogovornikom Vlade

Usvojen je i pregled zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Raspravljalo se i o kadrovskim pitanjima. Na osobni zahtjev dužnosti je razriješena dosadašnja glasnogovornica Vlade Republike Hrvatske Ivana Grljak. Novim glasnogovornikom imenovan je Nikola Jelić.

Radi isteka mandata, Vlada je Hrvatskom saboru uputila prijedlog za razrješenje pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić. Temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, Hrvatskom saboru na donošenje upućen je prijedlog imenovanja doc.dr.sc. Ivane Milas Klarić novom pravobraniteljicom.

Na osobni zahtjev, doc.dr.sc. Zvonko Gržetić razriješen je dužnosti ravnatelja Hrvatskog hidrografskog instituta, a novim ravnateljem imenovan je doc.dr.sc. Nenad Leder. Ema Culi razriješena je dužnosti članice Upravnog vijeća Hrvatske akreditacijske agencije, a novim članom imenovan je Marijan Varga, kao predstavnik Ministarstva gospodarstva.

Kao predstavnici nadležnih ministarstava, tijela lokalne samouprave, institucija i udruga imenovani su predsjednik i članovi Upravnog vijeća Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“. Predsjednikom je imenovan Predrag Matić, a članovima Bojan Glavašević, general pukovnik Slavko Barić, Sabina Glasovac, Dražen Alerić, Vesna Rajković, Gorenka Bulj, doc.dr.sc. Ante Nazor, Željko Cirba, Željko Sabo, Ana Herman, Nikša Crnčević i Pavao Salopek.

Razriješena je dosadašnja voditeljica Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ dr.sc. Vesna Cvjetković, a novim voditeljem imenovan je mr.sc. Tonči Staničić.

Razriješena je dosadašnja članica Povjerenstva za uništavanje oduzetih droga Milica Vukasović te je imenovan novi član Hrvoje Božić, kao predstavnik Ministarstva pravosuđa.

Slavka Malenica razriješena je dužnosti članice Nadzornog odbora Financijske agencije, te je imenovana nova članica Ana Dorić Škeva. Skupštini Agencije za komercijalnu djelatnost d.o.o., upućen je prijedlog a opoziv dosadašnje glavne direktorice Mirjane Kovačević, s danom 30. travnja 2014. godine, radi odlaska u mirovinu. Također, Skupštini je upućen prijedlog za imenovanje mr.sc. Anite Perković-Škalic glavnom direktoricom, s danom 1. svibnja 2014. Skupštini društva Brijuni Rivijera d.o.o., predložen je Ivan Glušac, za novog člana Nadzornog odbora, umjesto dosadašnjeg člana koji je podnio ostavku.

>> Linić: Oporezivat ćemo svaki dobitak od igara na sreću

Komentara 1

Avatar Carrera
Carrera
12:46 05.03.2014.

eto, novinar yutarnjeg postaje novi glasnogovornik, baš sam iznenađen...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije