Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

DIP se obratio Milanoviću, predsjednik poručio: 'Priča s Ustavnim sudom je gotova, bilo je dosta srdžbe'

Sali: Predsjednik Milanović posjetio je tvrtku Mardešić te obišao pogon
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/6
20.03.2024.
u 14:08

Novi dan dosad neviđene kampanje za parlamentarne izbore donio je nova uzbuđenja. Iznova se oglasio predsjednik Milanović, a očekuje se i obraćanje premijera Plenkovića, koji u 15 sati ima sjednicu Predsjedništva HDZ-a

* Predsjednik Zoran Milanović obratio se medijima u Rijeci, a premijer Andrej Plenković govorio je na sjednici Vlade

* Oglasio se DIP

* Pojavile su se špekulacije da će se Milanović kandidirati na listi za EU parlament 

 

Tijek događaja pratite iz minute u minutu.

13:45 – "Priča s Ustavnim sudom danas je gotova. Bilo je dosta srdžbe koja je provalila iz mene. Ali znam. Bio sam grub, a prema potrebi bit ću i opet", rekao je predsjednik Zoran Milanović danas u Rijeci, dodajući i da je on budući premijer. Detalje novog žustrog obraćanja predsjednika Milanovića čitajte OVDJE.

13:00 – Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u srijedu da škole na dan izbora neće raditi, ali da nastavu treba nadoknaditi, ocijenivši da je odluka o datumu parlamentarnih izbora za škole jako loša te da će iziskivati brojne reorganizacije. Više čitajte OVDJE.

12:47 – Oglasilo se Državno izborno povjerenstvo. Podsjećaju Milanovića na upozorenje Ustavnog suda te ga pozivaju da se prilikom medijskih istupa suzdrži od sudjelovanja u kampanji. Također navode kako nemaju ni ovlasti ni namjeru ulaziti u dio javnih istupa gdje nastupa kao predsjednik.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"U vezi s javnim istupima Predsjednika Republike Hrvatske i nakon Upozorenja Ustavnog suda Republike Hrvatske, u kojima ističe da će nakon izbora preuzeti dužnost budućeg premijera, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske se očituje kako slijedi: Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, nastavno na Upozorenje Ustavnog suda Republike Hrvatske, poziva Predsjednika Republike Hrvatske da se, prilikom svojih medijskih istupa, suzdrži od direktnog sudjelovanja u političkoj izbornoj promidžbi na strani bilo kojeg izbornog sudionika (odnosno koalicije). 

Naime, navedeno je suprotno Upozorenju Ustavnog suda Republike Hrvatske, u kojem je istaknuto da dužnost Predsjednika Republike Hrvatske 'isključuje bilo kakvu mogućnost, da u kontekstu raspisanih izbora, bude kandidat na listi ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske ili da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji'. 

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske nema ni ovlasti ni namjeru ulaziti u dio javnih istupa gdje se nastupa s pozicija Predsjednika Republike Hrvatske, ali ima obavezu upozoriti sve sudionike u ovoj izbornoj utakmici, pa i Predsjednika Republike Hrvatske, ako izlaze iz okvira postupanja, koje je postavio Ustavni sud Republike Hrvatske u svom Upozorenju.

Naglašavamo da je u Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, propisano da Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske brine o zakonitoj pripremi i provedbi izbora, a ustavnost i zakonitost izbora nadzire Ustavni sud Republike Hrvatske.
Stoga još jednom pozivamo sve sudionike ovog izbornog postupka, da već od njegove prve faze, vode računa o odredbama izbornog zakona, obvezatnih uputa Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske kao i o stajalištima Ustavnog suda Republike Hrvatske", stoji u upozorenju.

12:20 – Šef Fokusa Davor Nađi odgovorio je predsjedniku HSS-a Kreši Beljaku, koji je ranije poručio da mu je žao da "ovi mladi ljudi ne razumiju ni osnove politike", misleći pritom na one stranke koje su napustile veliku SDP-ovu koaliciju. Nađi je naknadno na Facebooku objavio sliku autoradija, čime je aludirao na česte optužbe na račun Beljaka da je u mladosti provaljivao u automobile. 

"Razlika između nas i Kreše Beljaka:

1. Mi smo napustili stare stranke zbog neslaganja, a Beljaka su napustili njegovi i pretvorio je HSS u svoj rekvizit

2. Dok smo mi smjenjivali HDZ s vlasti u svim sredinama, Beljak se prodavao HDZ-u najprije preko Bandića, dao Plenkoviću potpise, a do jučer je držao vlast HDZ-u u Zagrebačkoj županiji

3. Mi smo otišli zbog principa, Beljak je ostao zbog fotelje", napisao je Nađi.

12:00 – "Svi oni koji kažu da se naša granica ne štiti, nemaju razloga za brigu. Poručujem im da mogu mirno spavati", piše ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na Facebooku, očito aludirajući na raniju objavu predsjednika Zorana Milanovića. Objavi je Božinović priložio fotografiju s hrvatske granice.

11:45 – "Rat" uoči parlamentarnih izbora nastavio se i na društvenim mrežama. Sada su u sukob ušli ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i predsjednik Zoran Milanović. Međusobno si spočitavaju veze s čelnikom bosanskih Srba Miloradom Dodikom. Što su si sve poručili, provjerite OVDJE.

11:30 – Dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa Tomislav Krasnec komentirao je za Večernji TV navode domaćih medija da bi se predsjednik Zoran Milanović mogao kandidirati na izborima za Europski parlament koji se dijelom poklopaju s parlamentarnim, na kojima, prema odluci Ustavnog suda, ne smije sudjelovati. Više čitajte OVDJE.

11:15 – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i mostovac Nikola Grmoja komentirali su objavu predsjednika Zorana Milanovića o migrantima. Njihove reakcije pročitajte OVDJE.

11:00 – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) odgovorila je na Facebooku na optužbe da se koristi lažnim profilima na društvenim mrežama kako bi se stranka prikazala popularnijom nego što jest. Naime, oporbene stranke optužuju HDZ da njihove objave na Facebooku lajkaju "stranački botovi", odnosno lažni profili s ukradenim profilnim fotografijama. Što su poručili iz HDZ-a, pročitajte OVDJE.

10:40 – "U ovoj smo kampanji očekivali razne podvale, pa čak i ovakve amaterske napade, ali nastavit ćemo je voditi uvijek korak ispred svih – usmjerenu na hrvatske građane i rezultate Vlada RH, koja za razliku od katastrofalnog SDP-ovog mandata, bilježi postignuća i spremna je 'Za sve izazove'", piše HDZ na Facebooku o optužbi oporbe da se koristi lažnim profilima na društvenim mrežama kako bi se predstavili popularniji nego što jesu. Više o tome OVDJE.

9:50 – Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak oglasio se na Facebooku i rekao da njegova stranka ostaje pri podršci predsjedniku Zoranu Milanoviću. "Iskreno - žao mi je, ali HSS ostaje pri podršci čovjeku koji će Hrvatsku spasiti od bande i mafije", piše Beljak. Više čitajte OVDJE.

9:14 – "Hrvatska je danas suočena i s problemom migracija. Ali danas to nisu migranti kao 2015. godine kada smo imali human i otvoren, ali i kalkuliran pristup tom problemu, kada sam i sam kao premijer gledao kako da tim ljudima pomognemo, a sebe kao državu ne ugrozimo", napisao je danas Zoran Milanović na Facebooku. Više o tome OVDJE.

8:15 – Veliku SDP-ovu koaliciju jučer su napustili Fokus i IDS. Otprije je otpala i Radnička fronta. Milanović je danas u Rijeci, dok se izjava Andreja Plenkovića može očekivati već poslije 9. U Velikoj Gorici sudjeluje na svečanosti otvorenja Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu. Sjednica Vlade je u podne. 

VEZANI ČLANCI:

8:00 – Zoran Milanović jučer je u Ludbregu još jednom prozvao ustavne suce, napao je Jasnu Omejec, a kasnije je na Facebooku napisao da će držati Hrvatsku dalje od svakog rata pa tako i onog u Ukrajini. Pojavile su se špekulacije kako će biti nositelj liste na izborima za EU parlament, poslije čega je objavio status o korištenju EU fondova. "U konkurenciji europskih nacija imat ćemo uspjeha samo ako ćemo brinuti o sebi i misliti na sebe, ako shvatimo da je jedino nama stalo do Hrvatske! To je lekcija za malu naciju: biti žilav, ako treba i sebičan, ne pakostan i zao, i računati s time da vrijeme europskih fondova prolazi, da Hrvatska mora naći svoje mjesto pod suncem", napisao je. 

7:30 – Andrej Plenković jučer je rekao da je tragedija za SDP ono što Milanović čini. Za Milanovića je rekao da ga uopće ne percipira.  

FOTOGALERIJA Dan u kampanji s Milanovićem 2007.

Sali: Predsjednik Milanović posjetio je tvrtku Mardešić te obišao pogon
1/27

Komentara 38

PA
papiribica
13:09 20.03.2024.

Vrijede li za SDP i njihovu koaliciju još uvijek Ustav i zakoni?

Avatar southman
southman
13:07 20.03.2024.

Puljak, Orešković i Beljak su dotakli dno. Za fotelju bi dali g. a glume velike face u HR politici.

Avatar DijagnozaBoza
DijagnozaBoza
13:47 20.03.2024.

Clanak 96. Predsjednik Republike ne moze obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu duznost. Nakon izbora Predsjednik Republike podnosi ostavku na Clanstvo u politickoj stranci, o Cemu obavjestava Hrvatski sabor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije