Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krećete na godišnji

Nakon dva sata putovanja omogućite ljubimcu da se prošeće i osvježi

Ljetovanje s ljubimce
Foto: Thinstock
1/4
19.06.2016.
u 12:00

Prije nego što krenete posavjetujte se s veterinarom o specifičnoj zaštiti ako idete u kraj u kojem ima endemskih bolesti

Najljepše doba godine je godišnji odmor. Pakiranje počinje puno ranije, priprema se cijela obitelj pa tako i njezini četveronožni članovi.

Najvažnija za njih je hrana i treba je ponijeti od kuće. Pobrinite se da je bude dovoljno jer vaši će ljubimci gotovo uvijek nastaviti jesti istu količinu hrane. Godišnji počinje putovanjem, neke životinje vožnju i put podnose bolje, neke lošije. Prema vlastitoj procjeni savjetujte se s veterinarom o primjeni sedativnih sredstava. Pripremite dovoljno svježe vode i računajte na pauzu barem svaka dva sata kako bi vaš suputnik mogao protegnuti noge, osvježiti se i obaviti nuždu. Naravno, procijenite treba li vašem ljubimcu možda i češća pauza.

Ne ostavljajte ih u autu

Klimatizirani prostor za putovanje je poželjan, ali bit će dovoljan i prozračan prostor s dovoljnim strujanjem zraka. Nikada ne ostavljajte svoje životinje u autu, jer već nakon 10 minuta temperatura u autu može biti opasna za život. U vožnji, posebno kad brzo vozite, nastojte izbjeći da vaš ljubimac gura glavu kroz prozor. Ukoliko životinje putuju u posebnim transporterima, uvjerite se da je u prostoru u kojem će boraviti ugodno, s dovoljno svježine i zraka. Bez obzira je li prostor klimatiziran, pokušajte im osigurati putovanje u sjenovitom prostoru, bez direktnog sunca.

Neka predahnu

Na put ne krećite ako je vaš ljubimac bolestan. Kratak posjet veterinaru, opći pregled i razgovor o tome gdje putujete bit će vrlo koristan, otklonit će vaše sumnje, a imat ćete i više informacija. Veterinar će procijeniti opće stanje vašeg pratitelja i ujedno vas savjetovati o zdravstvenoj zaštiti ljubimca zbog endemskih bolesti specifičnih za kraj u koji putujete. Tako je u području Dalmacije prisutna lišmanioza. Prenose je papatači ili nevidi, zbog čega je bitno životinje zaštiti sredstvima koja ih odbijaju.

Kad stignete na željenu destinaciju, dopustite vašim ljubimcima predah, ne opterećujte ih dodatnim aktivnostima. Oni će vam sami pokazati kad su odmorni i spremni za akciju. Kupanje i plivanje? Definitivno u svim oblicima, ali obratite pozornost na ljude i djecu koji će s vama dijeliti prostor na plaži.

<<izbjegavajte-setnje-po-suncu-i-vrucem-asfaltu-potrazite-osvjezenje

<<cokoladu-i-pivo-ne-dijelite-s-ljubimcem

Komentara 1

Avatar plejer_as
plejer_as
17:13 21.06.2016.

prvo i osnovno je da prilikom vožnje automobilom pas mora bit odvojen od ljudi. Da li mrežom u gepeku ili u košari, kavezu.. zavisi od vrste vozila. Postoje čak i sjedalice i pojacevi za pse, nešto slično kao za malu djecu ali o tomu izgleda da nitko nema pojma. Što se događa na cesti?? Turist koji doveze sa sobom psa jako brzo uči pa čim dođe na divlji istok odma pusti ljubimca da vozi auto, zapišava parking, vodi ga na plažu, šamponira i kupa jer zna da ovdje nema kazne kao šta bi ga oderali doma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije