Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠ Veliko Trojstvo

Najbolja ekokampanja u Hrvatskoj - Sunce prizivaj i energiju dobivaj

Eko Veliko Trojstvo (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
20.08.2012.
u 11:48

Učenici u kampanji upozorili koliko je važno učinkovitije korištenje energije, čime podižu i razinu ekološke svijesti

Radosna vijest ovog tjedna stigla je u Osnovnu školu Veliko Trojstvo. Učenici ove škole i njihovi nastavnici postali su nacionalni pobjednici u natjecanju “u4energy” koje organizira Europska komisija. Riječ je o natjecanju koje se provodi diljem Europe s ciljem podizanja ekološke svijesti među osnovcima. Kroz natjecanje se učenike i njihove učitelje potiče na promišljanje o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije i važnosti veće energetske učinkovitost. Natjecanje se provodi u tri kategorije i to u kategoriji najboljih mjera energetske učinkovitosti, u kategoriji najboljih nastavnih aktivnosti o učinkovitoj upotrebi energije te u kategoriji najbolja školska kampanja o energetskoj učinkovitosti u kojoj su učenici odnijeli pobjedu.

Uključili se svi

Njihova kampanja pod sloganom “Sunce prizivaj, energiju dobivaj” ocijenjena je najboljom u Hrvatskoj , a što su točno radili pojašnjava učiteljica Sanja Vranješević, voditeljica školskog web-tima koji je bio nositelj svih provedenih aktivnosti.

– Naš web-tim u sastavu Monika Špoljarić, Mihael Husnjak, Marko Bačak, Luka Zeman, Adriana Marjanović i Helena Kurtanjek zajedničkim promišljanjem i zajedničkim idejama osmislio je brojne aktivnosti u koje su se shodno uzrastu i mogućnostima uključili svi naši učenici – ističe Vranješević. Tako su, primjerice, oni iz mlađih razreda na radionicama izrađivali vjetrenjače i solarne kolektore od papira te prigodne broševe od recikliranih tkanina.

Eko najave i himna

Učenici starijih razreda sudjelovali su u miniprojektu ekološke proizvodnje hrane u školskom vrtu koja će biti iskorištena u školskoj kuhinji. Uz to skupljali su plastične boce te ih prodali i kupili cvijeće za uređenje okoliša škole. Vrijedni učenici odradili su i anketu među mještanima i iz nje zaključili da su mnogi upoznati s obnovljivim izvorima energije, no da se oni vrlo malo koriste. Potom su pokrenuli i web-stranicu na kojoj su detaljnije objasnili važnost učinkovitijeg korištenja energije i izradili ekopriručnik. Osmislili su i ekopriču te snimili prigodne radijske džinglove s ekološkim porukama i ekohimnu te sve to poslali organizatoru natjecanja. Trud im se isplatio i dvoje njihovih predstavnika pozvano je da u listopadu u Bruxellesu preuzmu vrijednu nagradu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije