Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPPO ISTRAŽUJE UVOZ ROBE IZ KINE

Na Malti uhićeno pet carinika, u Italiji zaplijenjena tkanina vrijedna 4,5 milijune eura

euri
Pixabay
20.07.2023.
u 08:18

EPPO navodi da su osumnjičenici smislili prijevarnu shemu kojom su izbjegavali plaćanje carinskih poreza i pristojbi na robu i odjeću koja se uvozila iz Kine, a činili su to tako da su na deklaracijama mijenjali težinu robe, stavljajući nižu.

Osam osoba, među kojima je pet carinika uhićeno je na Malti jer ih Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) sumnjiči za poreznu prevaru i korupciju. EPPO navodi da su osumnjičenici smislili prijevarnu shemu kojom su izbjegavali plaćanje carinskih poreza i pristojbi na robu i odjeću koja se uvozila iz Kine, a činili su to tako da su na deklaracijama mijenjali težinu robe, stavljajući nižu. Sumnja se da je carinicima nuđeno mito kako ne bi obavljali kontrole, a među uhićenima su i trojica organizatora koji su predstavnici tvrtki preko kojih se roba uvozila iz Kine.

VEZANI ČLANCI:

Policija je obavila pretrage kuća, automobila, carinskih ureda, skladišta...U tom pretragama nađeno je 180.000 eura i tri luksuzna automobila. EPPO navodi da se istraga nastavlja jer se osim prevare istražuje i davanje mita carinicima i pranje novca, a sumnja se da je proračun EU oštećen za oko milijun eura.

Poreznom prevarom  vezanom za uvoz tkanine  iz Kine, bavio se i ured talijanskog  EPPO-a, a njima je meta bila tvrtka koja se bavila uvozom tekstila. Tijekom istrage zaplijenili su oko dva milijuna eura i 3.555.096  metara tekstila koji je prokrijumčaren iz Kine. Vrijednost zaplijenjene  tkanine procijenjena je na 4,5 milijuna eura. Kako je utvrđeno, talijanska tvrtka od 2020. do 2023.  lažirala je račune za kupnju tkanine jer je na njima prikazivano da je tkanina kupovana od tvrtki u Mađarskoj, Njemačkoj i Francuskoj, kako bi se prikrilo da su tkanine zapravo uvezene iz Kine. Financijska policija tijekom istrage je utvrdila da je tekstil kupovan izravno u Kini, čime je izbjegnuto plaćanje poreza, PDV-a i carine u ukupnom iznosu od oko dva milijuna eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije