Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neredi u egiptu

Mobiliziraju li islamisti još ljudi, izbit će građanski rat

egipat (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
15.08.2013.
u 20:25

Zbivanja u Egiptu otišla su predaleko da bi vojska slušala što joj svijet poručuje

U sljedećih nekoliko dana bit će jasno hoće li se u Egiptu razbuktati građanski rat ili je kulminacija prošla razbijanjem dvaju kampova Mursijevih pristaša u Kairu, iza čega je ostalo na stotine mrtvih i ranjenih, smatra analitičar s portala obris.org. Igor Tabak.

– Još uvijek se ne može govoriti o građanskom ratu jer su nasilni sukobi lokalizirani samo na dvije lokacije u glavnom gradu. Demonstracija ima i diljem zemlje, u drugim gradovima, no ovi prosvjedi niti su toliko nasilni niti su trajni. Ovi se sukobi rasplamsaju pa smire – kaže Tabak.

Tvrđave na trgovima

Akcija kojom su egipatska vojska i policija raspršile tisuće Mursijevih pristaša predstavlja drugo poglavlje puča u kojemu je svrgnut islamistički predsjednik. Prvi korak, uklanjanje samoga Mursija, izveden je 3. srpnja. No vojsci i njezinom zapovjedniku, generalu Al-Sissiju, bilo je jasno kako posao nije dovršen dok na ulicama paralelno vlada Muslimansko bratstvo. A Mursijevi pristaše imali su gotovo sve elemente paralelne vlasti.

Na dva velika kairska trga postavili su kampove koji su se razlikovali od priručnih logorišta i mjesta mirnih demonstracija kakve su imali protivnici Mubaraka dok su ga rušili tijekom 2011.

– I na snimkama je bilo jasno kako su uporišta Mursijevih pristaša u stvari fortifikacijski objekti podignuti u središtu grada. Tu su bile barikade s ugrađenim vozilima, tu su bile vreće s pijeskom, tu je bila cijela logistika – kaže Tabak.

Vojska je izbjegavala sukob s islamistima za vrijeme ramazana kako na sebe ne bi navukla bijes vjernika. Ali strpljenju generala sada je kraj. Koliko je mrtvih i ranjenih bilo u akciji razbijanja dvaju kampova ovisi koji izvor slušate, no taj broj ni u jednom slučaju nije mali. Dok službena vlast tvrdi kako je poginulo 525 civila i 43 vojnika, Muslimansko bratstvo tvrdi kako je broj smrtno stradalih pet do deset puta veći. Fotografije poslane iz improviziranih bolnica postavljenih u džamijama i javnim zgradama Kaira potvrđuju svu brutalnost sukoba.

Na terenu istovremeno raste bijes protivnika Muslimanskog bratstva, što je za Večernji list potvrdio koptski aktivist Mahmuh Nakhlah.

– Muslimansko bratstvo treba zabraniti jer će stalno izazivati nove sukobe. A Kopti su im oduvijek bili trn u oku. U srijedu su iskoristili priliku i pokazali svoje pravo lice glede nas kršćana. U ovoj situaciji teško je biti kršćanin i živjeti u kvartovima gdje vladaju Mursijeve pristaše – govori Nakhlah napominjući da su mursijevci do ovog trenutka zapalili više od 20 crkvi.

Mobilizacija islamista

Pokolj u Kairu osudila je i Bijela kuća, prijeteći ukidanjem vojne pomoći Egiptu koja godišnje iznosi 1,6 milijardi dolara. No stvar je već otišla predaleko da bi vojni vrh svoje postupke kreirao prema zahtjevima međunarodne zajednice. U 14 od 27 egipatskih pokrajina uveden je policijski sat, vojska je ponovno, kao u vrijeme Mubaraka, dobila ovlasti uhićenja i zadržavanja civila bez suđenja. S druge pak strane, Muslimansko bratstvo očito se priprema za protuudar vojnom režimu koji bi mogao nastupiti nakon današnje molitve.

– Pokaže li se da islamisti mogu mobilizirati dodatne snage i rasplamsati sukobe, gotovo je siguran građanski rat. Ako ne, vojska će polako primiriti stanje – kaže Tabak.

Posljednja zbivanja u Egiptu odnijela su još jednu žrtvu – liberale i demokrate. Sukob u Egiptu sada se iskristalizirao kao sukob režima s jedne i Muslimanskog bratstva s druge strane, dok svi ostali prosvjednici koji su rušili Mubaraka moraju danas izabrati strane.

– Liberali i Facebook prosvjednici morat će se prikloniti onom tko im je bliži. U svakom slučaju, Egipat se vraća u jedan autoritarni režim i demokracija je tamo mrtva – zaključuje Tabak.

>> U Kairu poginuli snimatelj Sky Newsa i mlada novinarka iz UAE-a

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije