Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlouporaba ovlasti

Mladineo i Zrnić Marinović optuženi za štetu od 84 mil. kuna

\'15.02.2008., Ksaver, Zagreb - Vinko Mladineo, direktor Fonda za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitost.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/Pixsell
27.07.2012.
u 15:50

Mladinea se tereti da je mimo Zakona o javnoj nabavi, od sredine 2006. do 22. studenog 2010. s poduzećem Zrnića Marinovića sklopio više ugovora za izvođenje radova na sanaciji bazena crvenog mulja bivše tvornice glinice u Obrovcu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Vinka Mladinea (70), bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te zadarskog poduzetnika Mihe Zrnića Marinovića (56), koje tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, “tešku”, oko 84 milijuna kuna.

Na optuženičkoj klupi naći će se i tvrtka “Sirovina odlagalište”, u kojoj je Zrnić Marinović vlasnik i zaposlenik. Prema optužnici, Mladinea se tereti da je mimo Zakona o javnoj nabavi, od sredine 2006. do 22. studenog 2010. s poduzećem Zrnića Marinovića sklopio više ugovora za izvođenje radova na sanaciji bazena crvenog mulja bivše tvornice glinice u Obrovcu. Tužiteljstvo tereti Mladinea i Zrnića Marinovića da su se pritom dogovorili kako će Marinovićevo poduzeće “Sirovina odlagalište” Fondu ispostavljati neosnovano uvećane privremene situacije te privremene situacije u kojima će biti obračunati radovi i građevinski materijal koji su već plaćeni temeljem drugih ugovora o sanacijama.

Prema optužnici “Sirovina odlagalište” na taj je način od 1. ožujka 2007. do 30. studenog 2010. Fondu ispostavilo 29 privremenih situacija u ukupnom iznosu od oko 125 milijuna kuna. Na temelju toga, tvrdi tužiteljstvo, sklopljena su dva dodatka osnovnom ugovoru, da bi potom po Mladineovu nalogu bile plaćene ispostavljene privremene situacije. Kao protuuslugu za dobiveni posao, tvrdi tužiteljstvo, Zrnić Marinović u više je navrata Mladineu predao najmanje 900.000 kuna. To je ujedno svota za koju se sumnja da ju je Mladineo protupravno stekao te će taj novac u slučaju osuđujuće presude morati vratiti.

Tužiteljstvo smatra i da je ovakvim “poslovanjem” poduzeće Zrnića Marinovića “zaradilo” 36,9 milijuna kuna (bez PDV-a), dok je Fond oštećen za 46,2 milijuna kuna (s PDV-om).

Inače, ovo je druga optužnica koja je podignuta protiv Mladinea zbog zlouporabe položaja i ovlasti. U prvoj, proizašloj iz afere Fimi media, Mladinea se tereti da je Fond oštetio za 1,7 milijuna kuna. Ta optužnica, čije je odbacivanje tražila Mladineova obrana smatrajući da su prekoračeni svi rokovi za njezino podizanje, vraćena je tužiteljstvu na ispravak. Sud, naime, traži da se u njoj konkretnije obrazloži činjenični opis.

>>Sud optužnicu protiv Mladinea vratio na doradu ŽDO-u

Komentara 7

OB
-obrisani-
20:56 27.07.2012.

Ne vjerujem da u fondu nema drugih i da nema drugih firmi koji nisu oprali neusporedivo veći novac,a veliki su domoljubi, veliki dobrotvori i ugledni građani.

MC
mcmarko
21:00 27.07.2012.

glavno je da linić priča o mmf-u. neka lopovi vrate pokradeno s kamatama i problem je riješen. samo što se mora dirati u "neovisnost" pravosuđa. pih, neovisnog li pravosuđa.

OB
-obrisani-
16:51 27.07.2012.

I nikom niiišštaaa...šteta šta krađa nije uvrštena u jednu od OI disciplina bili top u svjetu...imamo takve igrače da je to čudo jedno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije