Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoka stopa nasilja među mladima i opasnosti koje vrebaju s interneta

Mladići smatraju da je ženi mjesto u kuhinji i da ona zaslužuje pljusku

djeca
Arhiva VL
15.12.2009.
u 00:30

Čak 73 posto mladića u Zagrebu u posljednja tri mjeseca ponižavalo je svog vršnjaka, a 65 posto i udaralo; “Cijeli život učimo 'budi muško', što uključuje i nasilje, pa zašto se čudimo”.

U posljednja tri mjeseca u Zagrebu 73 posto učenika ponižavalo je svog vršnjaka, 71 posto njih guralo je drugog mladića, a 65 posto učenika drugog je mladića udaralo nogom, rezultat je istraživanja “Inicijative mladića za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja u regiji” provedenog početkom ove godine među mladićima u dobi od 15 do 19 godina u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Loša informiranost
Istraživanje je pokazalo visoku stopu rodnog vršnjačkog nasilja u srednjim školama.

Većini mladića u Zagrebu (95 posto) gade se muškarci koji se ponašaju kao žene, 65 posto smatra ih da je najvažnija uloga žena brinuti se o kući i kuhati za obitelj, 41 posto slaže se da postoje situacije kad žena zaslužuje pljusku, a 71 posto smatra da muškarac odlučuje kada će i kako imati seksualne odnose. Rezultati istraživanja koje provodi humanitarna organizacija CARE International North-West Balkans i 9 međunarodnih i lokalnih partnerskih organizacija predstavljeni su jučer na konferenciji u hotelu Panorama.

Koordinator udruge HUHIV Natko Gereš istaknuo je problematičan moto “budi muško” koji, tvrdi, učimo cijelog života, a on sadrži i nasilje. Zašto se onda čudimo današnjoj situaciji, pita se. I mladići su, dodaje, pod psihičkim pritiskom u doba odrastanja te treba poticati njihove sklonosti, a ne pritiskati ih.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič zgražala se nad podatkom da se 14 posto djece u Hrvatskoj, većinom djevojčica, dogovorilo za sastanak uživo s nepoznatom osobom koju su upoznale na internetu. To su, naime, podaci lanjskog istraživanja koje je među đacima u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj obavila Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba. Oni pokazuju lošu informiranost o opasnostima koje vrebaju u virtualnom svijetu.

Ne kontroliraju djecu
Čak 39 posto djece priznalo je da su online “prijatelji” od njih tražili seksualne fotografije, na što je 6 posto djece pristalo, a 31 posto navodi da im je nepoznata osoba poslala svoje fotografije bez odjeće. Porazno je i to što više od polovice roditelja ne kontrolira internetsku poštu svoje djece.

Komentara 32

Avatar jura-100
jura-100
09:12 15.12.2009.

Pa što je tu čudno? PUNO je rodijaka došlo u grad....

JE
JesuisAmelie
12:20 15.12.2009.

Slažem se s onim što je Berlioz napisao/la, ali samo želim nadodati da ima itekako puno muškaraca koji zaslužuju pljusku... I ne samo to... Osim toga, zašto samo gledamo žene? Zar ne bi bilo dobro za dijete da ima oca koji mu je uvijek pri ruci nego oca koji ima novacada mu kupi puno darova?! Koliko ja znam, danas i muškarci mogu uzimati porodiljni dopust i čak imaju i neke dodatne pogodnosti u odnosu na žene, jer kao normalno je da je žena koja je rodila dijete i bude s tim djetetom... Opet muškarci imaju prednost...

SJ
sve_je_jasno
08:01 15.12.2009.

jankoprekobrda, i naši su roditelji morali raditi da bi obitelj opstala, nismo imali mobitele na kojima smo 24 sata dostupni ali je obitelj, osnovna jedinica društva, više brinula o svojim članovima. Danas roditelji ne žele biti odgovorni za svoju djecu i zato imamo djecu sa problemima u socijalnom razvoju........ Dahna, po tvojim riječima, svi koji su došli iz manjih sredina su zaostali primitivci!?! I tvoj način razmišljanja zabrinjavajuće podsjeća na primitivizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije