Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo Reading

Miljenić: Hrvatska će se do kraja boriti za 'lex Perković'

'03.07.2013., Zagreb -  U Ministarstvu pravosudja ministar Orsat Miljenic na svecanosti je dodijelio zahvalnice pravnim osobama koje su sudjelovale u  izvrsenju rada osudjenika za opce dobro. Ministar
'Davor Visnjic/PIXSELL'
08.07.2013.
u 10:30

Tajna prepiska - 
Miljenić ne želi otkriti sadržaj pisma jer ne želi javnu polemiku.

Vlada Zorana Milanovića u slučaju “lex Perković” neće se predati bez borbe, baš kao što je premijer najavio u Bruxellesu kad je, pomalo neuobičajeno za njegov stil, rekao kako nije isključeno da se Hrvatska povuče. No, izjavio je i kako misli da je hrvatska Vlada u pravu u tom slučaju, a to će pravo pokušati izboriti u razgovorima s Europskom komisijom.

Nema povlačenja

U ovom trenutku hrvatska je Vlada još pri takvom stajalištu i zasad nema ni govora o povlačenju zakona koji je uzburkao hrvatsku javnost. Desnica tvrdi da se odredbom kako se europski uhidbeni nalog odnosi samo na djela počinjena nakon 2002. godine želi zaštiti Josipa Perkovića, a Vlada uzvraća da zapravo štiti branitelje koji bi mogli biti meta sudskih procesa prema tzv. univerzalnoj jurisdikciji. Krajem lipnja u Zagreb je stiglo pismo od potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding u kojem je upozorila da bi Hrvatsku mogla stići kazna ako ne odustane od ograničenja uhidbenog naloga. Kakva bi bila kazna, nitko ne zna, o tome bi odlučivali pravnici na temelju odredbe hrvatskog pristupnog ugovora prema kojem, ako Hrvatska ne ispunjava preuzete obaveze, slijede nedefinirane “odgovarajuće mjere”. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić na to je pismo iz Bruxellesa odgovorio. Kao što je najavio, ne želi otkrivati što je napisao jer ne želi javnu polemiku s Viviane Reding. U međuvremenu europski je uhidbeni nalog glavna tema hrvatskih medija pa tako i usporedba s Njemačkom koja je 2006. godine zaštitila svoje građane od izručenja jer traženi njemački državljanin sam mora pristati na izručenje radi služenja zatvorske kazne!

Ni prvi ni zadnji

Hrvatska bi Vlada mogla iznijeti mnoge argumente jer europski uhidbeni nalog očito se u Uniji ne primjenjuje tako redovito kako se činilo pa će Hrvatska pokušat diplomatskim putem objasniti stajalište, iscrpiti sve mogućnosti unatoč pritisku da se od zakona odustane. – Nismo ni prva ni zadnja zemlja koja je imala nesporazum s Bruxellesom – kažu u vladajućim krugovima.

>>Grbin: Nije nam cilj štiti Perkovića niti bilo kojeg ubojicu iz komunizma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije